Romania, pe cai mari: Cu cat a crescut economia in 2014

Vineri, 13 Februarie 2015, ora 10:52
6803 citiri
Romania, pe cai mari: Cu cat a crescut economia in 2014

Economia Romaniei a crescut anul trecut cu aproape 3% fata de 2013, arata datele Institutului National de Statistica (INS) publicate vineri.

"Produsul intern brut in anul 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 2,9% comparativ cu anul 2013", se arata in comunicat.

De asemenea, in ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,5%, fata de trimestrul anterior, iar comparativ cu aceeasi perioada din 2013, produsul intern brut a inregistrat un avans de 2,5% in intervalul octombrie-decembrie 2014.

Datele pentru trimestrul patru nu sunt definitive si reprezinta estimari semnal, fiind bazate pe date incomplete.

In consecinta, ar putea fi revizuite in viitorul apropiat.

Sursa: INS

Cresterea economica pentru anul 2014, de 2,9%, este in linie cu estimarile economistilor ING Bank, potrivit analizei remise Ziare.com.

"Suntem de parere ca segmentul cheltuielilor gospodariilor a jucat un rol important in 2014. Credem ca aceasta situatie va continua, in conditiile in care sectorul este acum principalul factor de crestere economica, gratie unui context favorabil generat de inflatia scazuta si de cresterile salariale bune", au mentionat specialistii bancii.

Urmatorul comunicat privind datele PIB, care va include si informatii privind evolutia tuturor sectoarelor, va fi publicat pe 6 martie.

Prognoza CE pentru 2015

Comisia Europeana (CE) a imbunatatit prognoza de crestere economica pentru Romania, saptamana trecuta, avertizand totodata asupra riscurilor care ar putea ameninta situatia tarii noastre pe termen scurt.

Prognoze CE: Cu cat va creste economia Romaniei. Care sunt riscurile si cum arata situatia in UE (Grafic)

"Prognoza de crestere economica a Romaniei ramane una robusta pentru 2015 si 2016, in special datorita cererii interne, la care se adauga o piata a muncii stabila. Dupa un declin abrupt in 2014, ne asteptam ca inflatia sa ramana la un nivel moderat in perioada luata in calcul. Consolidarea fiscala va continua si in 2015", transmite Comisia Europeana.

In raport se arata ca estimarea de crestere economica este de 2,7% pentru acest an, mai mare decat cea precedenta, de 2,4%.

De asemenea, CE a crescut estimarea privind avansul economic al Romaniei din 2014, de la 2% la 3%, datorita rezultatelor bune obtinute in trimestrul al treilea, pe fondul intensificarii peste asteptari in zona consumului privat si a exporturilor. Pentru 2016, prognoza este de 2,9%.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Romania crestere economica 2014, #Romania economie 2014 , #crestere economica