Romania si Cipru, cea mai mare crestere economica din UE in primele luni din 2015

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 15:55
5740 citiri
Romania si Cipru, cea mai mare crestere economica din UE in primele luni din 2015
Foto: Hepta.ro

Romania si Cipru au avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in primul trimestru din 2015, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit estimarii preliminare publicate miercuri de Eurostat.

Datorita unui avans trimestrial de 1,6%, Romania si Cipru sunt lideri in UE, fiind urmate de Spania si Bulgaria (ambele cu 0,9%), Slovacia (0,8%), Franta si Ungaria (ambele cu 0,6%), Olanda, Portugalia si Letonia (toate cu 0,4%), Belgia, Germania, Italia si Marea Britanie (toate cu 0,3%) si Austria (0,1%).

Economia Romaniei creste ca Fat Frumos - ce spun analistii despre vestile bune de la INS

Potrivit datelor Eurostat, scaderi s-au inregistrat in Lituania (minus 0,6%), Estonia (minus 0,3%), Grecia (minus 0,2%) si Finlanda (minus 0,1%).

Cehia, Danemarca, Irlanda, Croatia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia si Suedia nu au raportat datele trimestriale privind avansul PIB-ului in primul trimestru din 2015 si nici datele anuale.

Produsul intern brut a crescut in primul trimestru din 2015 cu 0,4% in zona euro si in Uniunea Europeana, dupa ce in ultimele trei luni din 2014 s-a inregistrat un avans de 0,3% in zona euro si de 0,4% in UE.

In ritm anual, cresterea zonei euro s-a majorat in perioada ianuarie-martie 2015 la 1% in timp ce PIB-ul UE a inregistrat un avans de 1,4%, dupa o expansiune de 0,9% in zona euro si de 1,3% in UE, in trimestrul patru din 2014.

Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in Romania (4,2%), Ungaria (3,1%) si Slovacia (2,9%), Spania (2,6%), Olanda si Marea Britanie (ambele cu 2,4%), iar scaderi au fost raportate doar in Finlanda (minus 0,1%).

Crestere economica peste asteptari in cazul tarii noastre

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat ca Produsul intern brut a fost mai mare cu 1,6% in termeni reali in primul trimestru din acest an fata de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similara a anului trecut a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier.

Datele publicate de INS reprezinta primele estimari, astfel ca cifrele ar putea fi reevaluate in cadrul urmatoarelor analize.

Conform prognozei revizuite a BCE, economia zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,5% anul acesta, fata de o expansiune de 1% estimata anterior, reflectand impactul favorabil al scaderii pretului la titei si al deprecierii euro.

De asemenea, decizia Bancii Centrale Europene de a lansa masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 de miliarde de euro a imbunatatit increderea companiilor.

In 2014, PIB-ul UE a crescut cu 1,4%, iar al zonei euro cu 0,9%, conform datelor preliminare publicate recent de Oficiul de Statistica al Uniunii Europene (Eurostat).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#Romania crestere economica UE, #crestere economica ue , #crestere economica