Romania, stea intre stelele cresterii economice din Europa de Est - ce ar trebui sa invete Grecia

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 18:11
11202 citiri
Romania, stea intre stelele cresterii economice din Europa de Est - ce ar trebui sa invete Grecia
Foto: Ziare.com

Tarile din Europa de Est inregistreaza o crestere economica de pe urma careia Grecia aflata in criza poate invata.

Aceasta este opinia lui Andrew Sentance, consilier economic la PwC si fost membru al comisiei de politica monetara a Bancii Angliei, intr-un articol pentru City AM.

Sentance numeste tarile europene aflate in progres economic "stelele cresterii", subliniind ca economiile cu cea mai rapida crestere se gasesc in Europa de Est.

Tarile cu cea mai mare crestere economica din UE: Romania se afla in frunte

In ultimul an, PIB a crescut cu 4,1 la suta in Romania, 4 la suta in Cehia, 3,7 la suta in Polonia, 3,3 la suta in Ungaria, 3,1 la suta in Slovacia si 3 la suta in Slovenia, subliniaza expertul economic. Acesta mai precizeaza ca toate aceste rate sunt de cel putin doua ori mai mari decat media Uniunii Europene, de 1,5 la suta, si de trei ori mai mari decat rata de crestere economica a zonei euro, de 1 la suta.

Situatia nu este doar una doar de moment. Dintre tarile care au aderat la Uniunea Europeana dupa 1980, Polonia si Slovacia conduc cresterea economica - o medie de 4 la suta de cand au intrat in UE, in 2004. Si cele trei state baltice, care au intrat in acelasi an in Uniune, s-au descurcat bine, cu o crestere economica medie de 3 la suta.

La acest capitol, tara aflata la polul opus este, deloc surprinzator, Grecia. De la aderarea sa, din 1981, PIB tarii a crescut cu mai putin de un procent pe an, in medie.

Motivele cresterii economice a tarilor din Europa de Est

Sunt trei motive principale pentru care tarile Europei de Est s-au descurcat atat de bine, sustine Andrew Sentance. In primul rand, este vorba despre mostenirea industriala. Inainte de Al Doilea Razboi Mondial, economiile precum Polonia si fosta Cehoslovacie au facut parte dintr-un nucleu central industrial din Europa, care avea legaturi cu Germania.

Spre exemplu, producatorul auto Skoda are o istorie ce dateaza inca din secolul al XIX-lea. Masinile companiei din Cehia erau subiect de glume in epoca comunista, insa acum ca legatura cu Germania a fost restabilita prin Volkswagen, calitatea produselor sale si reputatia brandului au fost restabilite.

INS a revizuit negativ cresterea economica a Romaniei - Cu cat a crescut PIB-ul de fapt

Al doilea motiv al succesului Europei de Est a fost competitivitatea. Tarile din regiune au ajuns in UE cu niveluri de trai foarte scazute si, prin urmare, niveluri ale salariilor competitive. Chiar si acum, PIB pe cap de locuitor in Polonia este la doua treimi din nivelurile din Grecia si Portugalia si mai putin de jumatate din cel al Spaniei. Asta inseamna ca Europa de Est este atractiva pentru investitorii internationali care cauta o baza de productie competitiva in UE.

Al treilea motiv al succesului economic al Europei de Est a fost flexibilitatea. Asta reflecta, in parte, niveluri relativ scazute ale cheltuielilor publice si fiscalitatii. Guvernele din Polonia si Cehia cheltuie putin peste 40 la suta din PIB, comparativ cu media zonei euro de 48 la suta.

Care va fi polul de crestere pentru Romania in 2015: Ritm ametitor pentru un sector al economiei

Polonia este numita de Andrew Sentance cel mai important dintre stelele cresterii din Europa de Est. Populatia sa este de aproape 40 de milioane de locuitori - a sasea din UE - si deja se afla in competitie cu Suedia sa devina a saptea economie a Uniunii. Si, daca sunt adunate cele sase economii din estul UE care se descurca bine in prezent - Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria si Romania -, PIB combinat este de peste o mie de miliarde de dolari. Cele sase economii au o populatie totala de 85 de milioane de locuitori, peste cea a Germaniei, fiind o piata substantiala si un potential centru de putere pentru cresterea economica europeana.

In incheiere, Sentance sustine ca, din moment ce europenii privesc catre Asia pentru dinamism economic, ar trebui sa fac acelasi lucru in interiorul Europei. Grecia si alte economii ale UE aflate in dificultate ar trebui sa invete din succesul Poloniei si al vecinilor din Europa de Est, incheie autorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Romania crestere economica, #crestere economica tari Europa de Est , #crestere economica