Schimbare istorica in economia chineza: Statul renunta la control

Sambata, 25 Mai 2013, ora 20:52
3612 citiri
Schimbare istorica in economia chineza: Statul renunta la control

Guvernul chinez pregateste o schimbare esentiala in politica sa privind economia, urmand sa permita companiilor private si pietelor financiare sa joace un rol mai important.

Banca nationala a Chinei a repetat promisiunea guvernului de a grabi procesul de liberalizare a ratelor dobanzilor si de a slabi controlul asupra ratelor de schimb valutar.

Noul premier al tarii, Li Keqiang, a declarat, recent, ca guvernul isi va reduce treptat rolul in economie, in speranta "eliberarii energiilor creative ale natiunii". Reformele, daca vor avea succes, ar putea transforma China intr-un concurent si mai puternic in economia mondiala, incurajand inovatia si conducand la cresterea clasei medii, relateaza The New York Times.

Insa restructurarea intregii economii, a doua cea mai mare din lume dupa SUA, ceea ce ar presupune renuntarea la creditele de stat si directive guvernamentale, va fi extrem de dificila.

"Sunt reforme radicale. Se vorbeste despre acest lucru de mult timp, dar acum avem o agenda clara din partea liderilor", a explicat Stephen Green, economist la banca britanica Standard Chartered.

Printre masurile propuse de guvern se numara extinderea bazei de impozitare in domeniul resurselor naturale, liberalizarea treptata a ratelor dobanzilor bancare, dezvoltarea unor politici pentru promovare intrarii de capital in domeniile finantelor, energiei, infrastructurii feroviare si de telecomunicatii si altele.

De asemenea, investitorilor straini vor avea posibilitatea de a investi in finante, logistica, sanatate si alte sectoare.

O schimbare ceruta de intregul Vest

Timp de ani de zile, guvernele, bancile si companiile occidentale s-au plans de interventia guvernului chinez, care a impiedicat investitiile straine in sectorul bancar si alte industrii, in ciuda promisiunilor ca nu va face acest lucru.

Liberalizarea ratelor dobanzilor si slabirea controlului asupra ratelor de schimb valutar ar trebui sa reduca si distorsiunile dintre preturi si sa permita pietelor sa determine valoarea monedei chineze, renminbi.

Aceste masuri nu semnaleaza sfarsitul unui guvern supradimensionat in China, potrivit expertilor. Este putin probabil ca Partidul Comunist sa abandoneze modelul economiei din prezent sau sa privatizeze sectoarele importante din economie, considerate strategice, respectiv sistemul bancar, energia si telecomunicatiile.

Dar, potrivit analistilor, chiar si o mica liberalizare a pietei chineze va avea efecte importante in economia mondiala.

Insa nu binele economiei globale sta la baza schimbarilor din China, ci faptul ca guvernul si-a dat seama ca nu are alternative. Ritmul cresterii economiei chineze a incetinit in acest an, din cauza exporturilor mai reduse spre Europa si Statele Unite si a investitiilor mai mici. De asemenea, cresterea salariilor si aprecierea monedei au redus competitivitatea din domeniul productiei.

Astfel, liderii chinezi cred ca majorarea cheltuielilor guvernamentale ar inrautati conditiile economice, iar sectorul privat ar trebui sa intervina.

Pentru a reusi reformele, liderii chinezi trebuie sa se lupte cu puternicele grupuri de interese, oficialii corupti, care s-au obisnuit sa-si foloseasca puterea politica pentru a se imbogati, prin acceptarea de mita si actiuni in diverse companii.

Primul pas a fost deja facut, guvernul anuntand ca, in acest an, nu va mai exista un pachet de sprijin financiar, similar celui din 2008. Pe de alta parte, China nu se va baza doar pe sectorul privat, deoarece acest lucru ar insemna scaderea economiei si cresterea somajului.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com