Summit-ul UE, scantei legate de masurile de crestere economica si eurobonduri

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 18:28
3128 citiri
Summit-ul UE, scantei legate de masurile de crestere economica si eurobonduri
Foto: Arhiva

Liderii Uniunii Europene (UE) se intalnesc, miercuri seara, in cadrul Consiliului European, pentru a discuta despre masuri de crestere economica, insa emiterea de eurobonduri va fi subiectul fierbinte al zilei, potrivit analistilor.

"A venit momentul sa insistam pe masurile care au legatura mai directa cu incurajarea cresterii economice si cu ocuparea fortei de munca, ca o continuare a reuniunii noastre la nivel inalt din ianuarie, si sa discutam in modul cel mai constructiv idei inovatoare sau chiar polemice", a transmis presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Ce vor discuta liderii UE la summitul de la Bruxelles

Acest summit, desi este unul informal, reprezinta un moment important pentru UE, deoarece este primul la care participa noul presedinte al Frantei, Francois Hollande, care este un sustinator al politicilor de crestere, dar care respinge masurile de austeritate promovate de cancelarul german, Angela Merkel.

Liderul din Hexagon pare sa aiba mai multa sustinere politica din partea omologilor sai, insa Germania detine puterea decizionala, deoarece ea este tara care suporta plata planurilor de salvare a tarilor cu probleme.

"Este punctul de maxim interes, toata lumea vrea sa vada daca Francois Hollande va reusi sa schimbe ceva. Toate vestile preliminare par sa indice ca dezacordul persista la nivelul liderilor, care sunt impartiti in doua tabere, cei care militeaza pentru austeritate, respectiv cei care sustin cresterea economica. Nu cred ca acest summit va rezolva ceva, pentru ca, pana la urma pozitia decisiva o are Germania, ea contribuie cel mai mult la nota de plata a tuturor masurilor luate. Hollande nu va obtine de data asta ceva concret, pentru ca lucrurile sunt destul de complicate", a subliniat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Ionel Blanculescu releva ca s-a realizat o axa latina, care cuprinde Franta, Italia si Spania, ce este puternic sprijinita de SUA si China in ceea ce priveste impunerea unei alte dimensiuni la nivelul UE, care sa tina cont de disciplina fiscala, insa sa ia in considerare si masurile de crestere economica.

"Ar insemna o reconfigurare a rolului BCE, prin transformarea ei in imprumutator de ultima instanta, adica institutia ar urma sa asigure sprijinul oricarei banci care are probleme mari, sistem care se pare ca a fost deja pus in practica, in secret, pentru bancile grecesti, acestea primind 100 milioane de euro. Pana acum BCE le imprumuta ieftin pe trei ani, iar acum va deveni o plasa de siguranta", a mentionat analistul, pentru Ziare.com.

Ajutor secret de 100 de miliarde de euro pentru bancile elene

Emiterea de eurobonduri, scanteia ce va aprinde conflictul dintre liderii UE

Francois Hollande va readuce in discutie problema emiterii de eurobonduri, o idee propusa si de fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, care a dat inapoi, la insistentele lui Merkel.

"Germania respinge deocamdata ideea de eurobonduri, va veni momentul in care ele vor fi introduse, insa nu este cazul in acest moment. Ca sa fie emise, trebuie sa existe un grad de integrare fiscala si bugetara mult mai mare decat este in prezent, iar Angela Merkel prefera sa astepte sa se intample acest lucru", a explicat analistul Aurelian Dochia.

Riscurile emiterii acestor titluri comune ar fi acela ca, desi tarile cu probleme s-ar imprumuta mai ieftin, ele nu vor mai vrea sa continua cu impunerea masurilor de austeritate. In plus, Germania va avea mult de suferit, pentru ca se va imprumuta la dobanzi mult mai mari decat in prezent.

"Prin eurobonduri are loc o impartire intre tarile care au aplicat masurile de austeritate si intre celelalte, altfel spus, are loc un amestec intre neperformanta si performanta, din care nu poate iesi ceva pozitiv. Pana acum, Germania se imprumuta fara dobanda, sau chiar veneau unele tari si o plateau, pentru ca stiau ca banii sunt in siguranta acolo. Insa daca o amesteci cu Grecia, Spania sau Italia, atunci o sa dea un melanj, care o sa duca la dobanzi de 3-4%, ceea ce nu este corect pentru cea mai mare economie europeana", a reiterat Ionel Blanculescu.

Desi este o chestiune foarte buna, ea nu va fi aplicata in acest moment, pentru ca statele performante nu vor dori ca sa suporte costurile de finantare ale unor tari precum Grecia sau Spania.

"Vor fi scantei mari pe linia asta. Angela Merkel, chiar daca nu mai are sprijinul de altadata, nu va ceda presiunilor. Mai degraba si-ar da demisia decat sa accepte eurobondurile", a mai spus Blanculescu.

Insa pentru Romania, aceasta masura ar fi una benefica, deoarece tara noastra nu s-ar mai imprumuta de pe pietele externe cu o dobanda de peste 6%, ci cu una de 3%, adica s-ar injumatati efortul de refinantare.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, sustine posibilitatea ca tara noastra sa foloseasca eurobonduri pentru cresterea economica, la fel ca statele din zona euro.

Basescu merge la Consiliul European - ce va cere Romania

Masurile de crestere economica, un mare semn de intrebare

Pe agenda summit-ului se afla si discutarea si propunerea unor masuri de crestere economica la nivelul UE.

"Este un subiect delicat, pentru ca toata lumea vorbeste de planuri de stimulare, dar nu s-a propus unul credibil, care sa nu se bazeze pe marirea deficitului bugetar. Se discuta despre reluarea unor programe de investitii in infrastructura, care ar fi binevenite, dar doar in cazul in care acestea vor fi facute acolo unde este nevoie. In plus, retelele de infrastructura din tarile europene trebuie interconectate", a declarat analistul Aurelian Dochia.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama le-a solicitat statelor europene, luni, o coordonare mai eficienta.

"Cel mai important este ca Europa sa recunoasca faptul ca proiectul euro inseamna mai mult decat o moneda si ca trebuie sa existe o coordonare mai eficienta pe planul politicii monetare si fiscale, pe de o parte, si in ceea ce priveste cresterea economica, in general", a declarat presedintele american.

Summit G8: Obama si Hollande pledeaza pentru crestere economica

De asemenea, el a zis ca Europa trebuie sa continue linia de austeritate, dar sa ia niste masuri de crestere economica, prin crearea unor scuturi care sa protejeze tarile care fac ceea ce trebuie impotriva nervozitatii pietelor din numite momente.

"Este exact cazul Romaniei, deoarece tara noastra a suportat in mod nemeritat acest lucru, denaturand cursul de schimb, din cauza Greciei, adica fara motivatie interna. Acest scut va fi realizat fie de BCE, fie Comisia Europeana", a explicat Ionel Blanculescu.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#decizii summit UE Bruxelles, #propuneri summit UE Bruxelles, #intalnire Consiliul European, #summit Consiliul European , #crestere economica