Tara "model" a Europei isi pierde imunitatea la criza - ce optiuni are?

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 18:20
3090 citiri
Tara "model" a Europei isi pierde imunitatea la criza - ce optiuni are?
Foto: Arhiva

Economia Poloniei a incetinit peste asteptari in al doilea trimestru, raportand o crestere anuala de 2,4%, sub rata de 3% estimata de analisti si semnificativ redusa comparativ cu avansul de 3,5% inregistrat in primele trei luni ale anului.

Potrivit institutului de statistica al Poloniei, principala cauza a temperarii ritmului de crestere a constituit-o reducerea cererii interne cu 0,2%, prima scadere din 2009, in timp ce pietele asteptau o expansiune de 1,9%, noteaza Financial Times pe unul dintre blogurile sale.

La cresterea realizata, principala contributie au avut-o exportatorii, semnaland faptul ca zlotul polonez depreciat si forta de munca ieftina alimenteaza in continuare exporturile in pofida reducerii cererii dinspre zona euro.

Cel mai probabil vestile proaste nu se vor limita la trimestrul doi. Analistii bancii Citi Handlowy estimeaza ca produsul intern brut al Poloniei va creste cu aproximativ 2% in urmatorul trimestru, iar pe finalul anului cresterea va fi de numai 1,5%, valori revizuite in scadere de la 2,3%, respectiv 1,7% anterior.

"In loc de o incetinire calma a ratei de crestere economica asistam la o prabusire", a afirmat Malgorzata Starzewska-Krzysztoszek, economist sef al confederatiei patronale poloneze, Lewiatan. Potrivit acesteia, cifrele sunt cu precadere ingrijoratoare, deoarece includ si Campionatul European de Fotbal, cand mii de turisti s-au aflat in Polonia si au fost accelerate proiectele din infrastructura.

Evolutia economica nefavorabila a Poloniei poate necesita regandirea atat a politicii monetare, cat si a celei fiscale.

Pe partea monetara, banca centrala a Poloniei a fost singura banca din Uniunea Europeana care a majorat rata dobanzii cheie, pana la 4,75%, pe fondul presiunilor inflationiste. Insa guvernatorul Marek Belka a indicat recent ca ia in considerare posibilitatea de a taia dobanda de politica monetara, generand o imediata depreciere a zlotului fata de moneda unica.

La randul sau, Guvernul se confrunta cu provocarea de a echilibra masurile privind reducerea tintei de deficit sub 3% din PIB in acest an, precum si reducerea datoriei publice cu solicitarile tot mai puternice pentru stimularea cresterii.

"Guvernul trebuie sa faca o alegere: ramane pe actuala cale a convergentei, care inseamna majorari de taxe, reduceri de cheltuieli si o continuare a incetinirii cresterii in 2014; sau, pentru stimularea cresterii economice, relaxeaza usor masurile fiscale in 2013 si 2014", sustine Janusz Jankowiak, economist sef al Polish Business Roundtable.

Veniturile din TVA au scazut peste estimari, ceea ce inseamna ca pentru a respecta programul de convergenta trimis la Bruxelles, Polonia va trebui sa majoreze taxele, masura care va avea ca efect o crestere chiar mai scazuta si mai multe probleme privind colectarea, a adaugat Jankowiak.

Potrivit acestuia, cea mai sigura cale este amanarea tintei de deficit, alaturandu-se astfel unei tendinte europene extinse, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca pietele sa sanctioneze dur Polonia.

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
#Polonia crestere economica, #Polonia economie UE, #masuri fiscale Polonia , #crestere economica
Comentarii