Tarile BRIC la conducere: Cum cresc pe timp de criza

Marti, 03 Iulie 2012, ora 18:45
2361 citiri
Tarile BRIC la conducere: Cum cresc pe timp de criza
Foto: Bloomberg

Cele mai mari piete emergente contribuie mai mult decat oricand la economia globala, pe masura ce economiile dezvoltate au din ce in ce mai multe dificultati.

Brazilia, Rusia, India si China, cunoscute sub numele BRIC, vor reprezenta 20 la suta din economia mondiala, pana la sfarsitul acestui an, dupa ce au inregistrat cresteri de patru ori in ultimul deceniu.

In acelasi timp, valoarea de piata a companiilor listate din aceste tari a scazut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, reprezentand 16 la suta din piata totala.

Potrivit lui Jim O'Neill, presedintele Goldman Sachs Asset Management, aceste piete sunt o oportunitate mare de investitii, daca nu va exista un colaps al acestor economii. Pretul actiunilor companiilor din tarile BRIC s-ar putea dubla pana in 2020, pe masura ce cota lor din PIB-ul mondial va creste la 27 la suta, a spus O'Neill, care gestioneaza fonduri de 824 de miliarde de dolari.

Produsul intern brut combinat al tarilor BRIC se va majora la peste 14 trilioane de dolari in acest an, de la 2,8 trilioane in 2002, potrivit Fondului Monetar International. Valoarea companiilor listate atat pe bursele locale, cat si pe bursele internationale, a scazut la 7,6 trilioane de dolari, de la 9,5 trilioane de dolari, in urma cu un an, potrivit Bloomberg.

Petroleo Brasileiro, compania petroliera de stat din Brazilia, a scazut pana pe locul 39 in topul celor mai valoroase companii, fata de locul 10 pe care il detinea in iulie 2011. De asemenea, China Construction Bank a cazut pe 20, de pe 12, iar OAO Rosneft, din Rusia, de pe 70 pe 107.

Riscuri de scadere

In timp ce economiile BRIC s-au dezvoltat cu o medie de 4,8 la suta in primul trimestru, mai mult decat dublu decat economia Statelor Unite, cresterea este, totusi, mai lenta decat anul trecut. In 2011, accelerarea era de 6,8 la suta pe an.

Scaderea valorii companiilor listate sugereaza ca tendinta de incetinire a cresterii va continua, deoarece preturile actiunilor sunt un indicator principal pentru crestere economica si profiturile corporatiilor, potrivit lui Michael Shaoul, presedintele Marketfield Asset Management, din New York.

In plus, multe din aceste companii sunt controlate de stat si pun interesele guvernelor deasupra intereselor actionarilor.

De exemplu, Petrobas, a pierdut 9 la suta din pret pe 25 iunie, dupa ce a obtinut un pret mai scazut pentru vanzarea combustibililor decat anticipasera investitorii. Compania, cu sediul in Rio de Janeiro, a carei capitalizare de piata a scazut la 122 de miliarde de dolari, fata de 214 miliarde de dolari in urma cu un an, vinde combustibili sub pretul pietei, pentru a ajuta guvernul sa stapaneasca inflatia din Brazilia.

De asemenea, India si-ar putea pierde ratingul recomandat pentru investitii, deoarece guvernul se lupta sa reduca deficitul comercial record, precum si deficitul bugetar pentru tinta, in timp ce exista si lupte politice.

BRIC, recomandate pentru investitii

In prezent, preturile actiunilor companiilor din aceste tari sunt mult mai accesibile, insa, potrivit lui Jonathan Garner, strategist pentru Asia si piete emergente la Morgan Stanley, tarile BRIC au capacitatea de a genera o accelerare a PIB-ului in a doua jumatate a anului.

Printre companiile care merita monitorizate si in care merita investit, Garner mentioneaza Ctrip.com International, cea mai mare agentie online de turism din China, si Rosneft.

In cazul primei companii, se estimeaza o crestere a castigurilor cu 22 la suta in 2013, cu 19 la suta peste media de crestere a companiilor similare din restul lumii.

"Pietele emergente sunt locul cel mai bun acum. Au avut scaderi si au ajuns la preturi foarte atractive", a conchis Byron Wien, vice-presedinte al Blackstone Group.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#crestere economica tari BRIC, #scadere preturi companii BRIC, #tari BRIC recomandare investitii , #crestere economica