The Economist da o veste buna pentru economia Romaniei

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 17:37
2841 citiri
The Economist da o veste buna pentru economia Romaniei

Romania ar putea avea o crestere economica de 3,3%, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana, conform predictiilor realizate de revista The Economist.

"USL are o majoritate confortabila in Parlament, un tratat de pace cu presedintele Traian Basescu si detine controlul principalelor organisme ale statului, astfel ca premierul Victor Ponta are mana libera.

Tensiunile din coalitie vor fi tinute in frau, deoarece ei vor cauta unitate pentru alegerile prezidentiale din 2014, avand in vedere ca USL ar trebui sa aiba un candidat unic", se arata intr-o analiza realizata de publicatia The Economist.

In plus, jurnalistii britanici noteaza ca politicile economice vor fi aliniate cu deciziile luate in acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care isi doreste o disciplina fiscala stricta si realizarea de progrese in privarea sectorului energetic de stat si cel al firmelor de transport.

Nu in ultimul rand, sentimentul consumatorului se va imbunatati, iar cresterea volumului exporturilor va sustine in continuare economia tarii, mai scrie The Economist.

Previziunile Guvernului versus The Economist

Pentru anul 2014, The Economist a publicat mai multe estimari pentru economia Romaniei. Astfel, publicatia sustine ca tara noastra va inregistra un avans al produsului intern brut de 3,3%, inflatia va ajunge la 3,1%, iar deficitul bugetar va fi de 2,7% din PIB.

In schimb, previziunile Guvernului sunt mai pesimiste in ceea ce priveste cresterea economica. Astfel, la prezentarea bugetului pe 2014, premierul Victor Ponta a mentionat ca se asteapta la o crestere economica de 2,2% pentru anul viitor.

Guvernul a aprobat bugetul pe 2014: Cel mai mare PIB dupa Revolutie - cum vor fi cheltuiti banii

In schimb, inflatia medie anuala prognozata este de 2,4%, in timp ce deficitul a fost estimat la 2,2% din PIB.

Citeste si:
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Se încing spiritele în PSD după ce partidul a comandat un sondaj care o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție într-un top al încrederii. În urmă cu câteva săptămâni, într-un alt...
Comentarii
badea_cartan
rank 5
Lapte si miere o sa curga pe strazile Romaniei!