Topul celor mai mari economii ale lumii: Un stat american a depasit Rusia si Italia

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 14:18
5665 citiri
Topul celor mai mari economii ale lumii: Un stat american a depasit Rusia si Italia

California a depasit Rusia si Italia in topul celor mai mari economii ale lumii.

Produsul intern brut (PIB) al statului american a fost in 2013 de 2,203 trilioane de dolari, astfel ca acesta a ajuns pe locul 8 in clasament, scrie Sacramento Bee.

In consecinta, el a lasat in urma Rusia si Italia si s-a plasat imediat sub Brazilia.

Topul a fost alcatuit de un centru economic din Palo Alto, care s-a bazat pe statisticile oferite de Banca Mondiala.

Mai mult, din cauza cresterii lente dn Europa, California s-ar putea apropia in acest an si de Marea Britanie (locul 6) sau chiar Franta (locul 5), a apreciat economistul Stephen Levy, directorul centrului din Palo Alto.

El a adaugat ca aceasta performanta demonstreaza ca statul american a inceput sa isi revina, dupa cativa ani de criza severa.

Anul trecut, economia Californei a crescut cu 2%, in conditiile in care SUA a avansat cu 1,8%.

In urma cu 10 ani, statul american se clasa pe locul in 5 in topul celor mai mari economii ale lumii, insa a inceput sa scada ulterior, fiind depasita de unele tari care au inregistrat o crestere accelerata.

In 2012, California se afla pe locul 10, in spatele Rusiei si Italiei. In urma cu doi ani, cele mai mari economii ale lumii erau SUA, China, Japonia si Germania - aceasta ierarhie a ramas neschimbata si daca luam in considerare datele pe 2013, arata Banca Mondiala.

Sursa: ccsce.com

"Aici avem Hollywood si Silicon Valley", a amintit Irena Asmundson, economist sef la Departamentul de Finante al statului american.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...