Va reusi Cupa Mondiala sa ajute economia Africii de Sud?

Luni, 21 Iunie 2010, ora 06:10
1778 citiri
Va reusi Cupa Mondiala sa ajute economia Africii de Sud?
Foto: Daylife

Cupa Mondiala de fotbal atrage foarte multa atentie asupra tarii organizatoare, insa are, oare, efecte benefice si la nivelul economiei?

In urma organizarii unui astfel de eveniment, tarile respective tind sa aiba o scadere economica, se arata intr-un studiu al Daiwa Capital Markets.

Analizand economiile celor 15 tari in care s-au desfasurat cele 18 Cupe Mondiale de pana acum, din 1930, reiese ca produsul intern brut real s-a majorat cu doar 0,5 la suta pe an. Insa, daca este scoasa din ecuatie Uruguay, organizatoarea din 1930, se observa o scadere a cresterii economice de 0,75 la suta in anul respectiv, urmand o redresare de un procent, in anul urmator.

"Astfel, in ciuda faptului ca este cel mai vizionat eveniment sportiv din lume, datele sugereaza ca impactul asupra economiei tarii este prea mic pentru a influenta fortele care actioneaza deja.

Prin urmare, in timp ce Africa de Sud va beneficia de multa publicitate in urmatoarele luni, datele din trecut sugereaza ca turneul nu va stimula cresterea economica si, prin urmare, nu va ajuta la rezolvarea enormelor probleme sociale din tara", a declarat Don Egginton, seful departamentului de analiza pe termen lung in cadrul Daiwa Capital Markets.

La doua decenii de la caderea Aparheidului, Africa de Sud inca se lupta sa-si dezvolte o noua identitate, fiind, in acelasi timp, si tara de dezvoltata si tara din lumea a treia. Este putin probabil ca tara sa inregistreze o crestere semnificativa a economiei datorita Cupei Mondiale, cu exceptia unui "varf" in turism si domeniile asociate si constructii.

Totusi, datorita investitiilor guvernamentale masive in infrastructura (strazi, cai ferate, stadioane, etc.), efectele s-ar putea face simtite pe termen lung. Astfel, Africa de Sud ar putea beneficia de mai multe investitii straine, iar multe locuri de munca ar putea avea un caracter permanent.

Crestere economica, dar cu somaj mare

Un raport al UBS Investment Research estima ca pregatirile pentru Cupa Mondiala, care au inceput in urma cu patru ani, au adaugat intre 0,5 si 2,2 la suta la PIB-ul Africii de Sud, in functie de proiectele de infrastructura luate in considerare, si au creat peste 300.000 de joburi, o contributie de 2,7 la suta la piata muncii.

De asemenea, studiul UBS arata ca ultimele trei tari organizatoare au inregistrat o crestere economica de 1,8 la suta in anul in care s-a sustinut Cupa, desi este foarte greu de determinat cu exactitate ce procentaj s-a datorat evenimentului.

Fiind o piata emergenta, Africa de Sud este inca fragila si riscanta, insa are un mare potential.

Potrivit analistilor UBS, tara a iesit din recesiune in al treilea trimestru din 2009, iar PIB-ul a crescut cu 4,6 la suta in primul trimestru din 2010, de la 3,2% in ultimul din anul precedent.

De asemenea, inflatia a continuat sa scada, iar nivelul datoriilor, desi s-a majorat, este la 30% din PIB, destul de scazut comparativ cu media globala. Totusi, rata somajului este uriasa, de 25 la suta in primul trimestru din acest an, iar bursa a scazut cu 1 la suta, fata de perioada similiara a anului trecut.

Desi multa lume asociaza Africa de Sud cu industria miniera, acest domeniu are o importanta din ce in ce mai scazuta, reprezentand doar 5 la suta din economie. Din acest procentaj, faimoasele mine de aur sud-africane adauga doar 2% la totalul angajatilor.

"Africa de Sud este o economie predominant bazata pe servicii, cu 62 la suta din PIB provenind din acest domeniu. Serviciile reprezinta si 60% din totalul salariatilor", a explicat, pentru International Business Times, Marie Antelme, analist la UBS din Cape Town. Alte 15 la suta din PIB provin din productie, in special petrol, vehicule si metale.

Cupa Mondiala ar putea spori turismul

Principala necunoscuta privind Africa de Sud dupa Cupa Mondiala este daca va fi privita drept o oportunitate pentru investitorii straini si va reusi sa atraga mai multe afaceri. De asemenea, va reusi, oare, sa stimuleze turismul si sa creeze locuri de munca?

Efectele pozitive pe termen lung sunt dificil de estimat, insa sigur exista costuri fiscale importante pentru organizare, pe care liderii sud-africani spera sa le compenseze prin majoarea investitiilor straine, in timpul turneului.

Dar ce se va intampla dupa terminarea finalei? Potrivit analistilor, acest lucru depinde de cat de bine se va desfasura Cupa Mondiala.

"Daca nu exista incidente criminale in timpul turneului, tara va fi vazuta drept o piata turistica esentiala. Este putin probabil ca turismul sa creasca imediat dupa, insa ar trebui sa existe o majorare, in cele din urma. Un alt beneficiu este ca experienta dobandita va ajuta industria turismului sa fie mai eficienta decat in trecut", a explicat Antelme.

Bineinteles, intr-o tara care se lupta cu saracia, somajul, rata mare a imbolnavirilor cu HIV/SIDA si o crestere a crimelor violente, multi au ridicat problema cheltuielilor pentru organizare, o dezbatere care va continua pentru mult timp, intrebandu-se daca nu cumva ar fi fost mai bine sa fie folositi banii in alte scopuri.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#Cupa Mondiala Fotbal, #Africa Sud Cupa Mondiala, #economie Africa Sud , #crestere economica