Ziare.com

Veste buna pentru economia Romaniei: Care va fi cresterea in 2014

Marti, 22 Iulie 2014, ora 16:03

   

Veste buna pentru economia Romaniei: Care va fi cresterea in 2014
Garanti Bank a revizuit cresterea produsului intern brut (PIB) estimata pentru 2014 de la 2,6% la 2,9%, in cel mai recent raport macroeconomic trimestrial.

Acest lucru se datoreaza rezultatelor peste asteptari din primul trimestru, precum si perspectivei pozitive de ansamblu a dezvoltarii economiei, pe fondul stabilizarii macro, finantarii mai ieftine si cresterii increderii in mediul de afaceri, care ar putea atrage noi investitori, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Garanti Bank asteapta o temperare a cresterii productiei industriale in urmatoarele trimestre ale anului 2014. Intre timp, dupa o contractie in primul trimestru al anului si performante slabe in 2013, se previzioneaza o revenire a sectorului constructiilor.

Investitiile publice si absorbtia fondurilor europene sunt inca mult sub asteptari si sub nivelul dorit.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Comisia Europeana, veste buna pentru economia Romaniei

"Se prognozeaza, insa, o performanta a investitiilor semnificativ mai buna in restul anului 2014, in special pe segmentul lucrarilor de infrastructura. Imbunatatirea previzionata a investitiilor se bazeaza si pe proiectele finantate din fondurile europene, cu precadere cele din segmentul transporturilor", conform bancherilor citati.

In ceea ce priveste dinamica exporturilor, Garanti Bank estimeaza o incetinire pentru acest an, avand in vedere ca productia exceptionala de echipamente de transport si utilaje orientata spre export din 2013 constituie un efect de baza negativ pentru 2014.

"La capitolul importuri se asteapta o accelerare pe fondul revenirii cererii interne. In ansamblu, aceste elemente nu ar trebui sa influenteze semnificativ deficitul de cont curent, care se estimeaza sa ramana la aproximativ 1,1% din PIB in 2014, fiind acoperit peste 100% de investitiile straine directe (ISD) ", conform sursei citate.

Prognoze pentru investitiile straine

Specialistii Garanti Bank sunt optimisti in ceea ce priveste nivelul investitiilor straine directe (ISD), care in primele patru luni al anului 2014 a totalizat 785 de milioane de euro, o suma cu 9% peste cea inregistrata in perioada similara a anului trecut, iar nivelul prognozat in 2014 este de aproximativ 3 miliarde de euro (2% din PIB).

"In perioada urmatoare, exista inca potential de intrari de capital strain, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, sustinut de dinamica favorabila a lichiditatii din tarile dezvoltate, determinand Garanti Bank sa ajusteze perspectiva asupra cursului de schimb euro/leu la 4,45 la final de an, de la 4,55 asa cum se estima initial", se mai arata in comunicat.

Conditiile favorabile de finantare in moneda locala ar trebui sa ramana motorul creditarii pentru perioada urmatoare, in timp ce revenirea cererii interne ar trebui sa se reflecte treptat si in sectorul finantarii, dar acest lucru depinde de sustenabilitatea consumului in urmatoarele trimestre, au conchis specialistii Garanti Bank.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1964 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravo guvernului!

Huo tuturor circotasilor in frunte cu brutarul de la cotroceni.

 

Vestea buna

Este ca Romanii,nu mai pun botu la astfel de vesti....

 

Romanii nu, dar colegul Apollo, da !

iata si un om fericit !

e biiine ! economia duduie

romanii nu mai stiu sa faca cu banii si tocmai de-aia platesc voluntar din ce in ce mai multe taxe.

 

Evaluare stahanovista, pentru economia din "tara impozitelor mari"!

1.Evaluarea este fara suport economic, cita vreme investitiile straine se afla la nivel derizoriu, in zona ISD, adica de 50 de Euro anual pe cap de locuitor!Iar un loc de munca in industrie, costa de la 60.000 de Euro in sus!Personal, mi-ar fi jena sa vorbesc de astfel de cresteri economice, cind Romania se imprumuta lunar, cu 1 miliard de Euro, pentru plata bugetarilor si drepturilor sociale!
Daca mai adaugam si "cresterea in constructii" ce urmeaza dupa majorarea accizei pe carburanti, a costului gazelor, taxa pe stilp si cea in urma majorarii cu 2000 la suta preconizata recent pentru constructii - este vizibil ca evaluarea este una de ...curtuazie, probabil, facuta de "sfintul Ilie"!Singura "crestere economica" reala si vizibila, este strict la IMPOZITE!
2.Cresterea economica a intreprinderilor straine, nu are nici o legatura cu "colonia" Romania, in ce priveste salariile si impozitele, fiindca ele lucreaza pentru tarile straine.
De aceea, cresterea economica este una statistica, reflectata doar aritmetic in PIB, laudindu-ne astfel, ca alte tari traiesc mai bine ca noi, pe seama Romaniei.
In aceasta vreme, saracia devine tot mai profunda si mai vizibila in buzunarele cetatenilor si firmelor romanesti, iar Romania - "tara impozitelor" si a lipsei a 5 milioane de locuri de munca!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor