Veste de la INS despre cresterea economica a Romaniei

Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 10:32
3403 citiri
Veste de la INS despre cresterea economica a Romaniei

Cresterea economica pentru primul semestru al acestui an a fost revizuita in crestere usoara, arata datele Institutului National de Statistica (INS) publicate miercuri.

Astfel, produsul intern brut a avansat cu 3,8% atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.

In cifrele comunicate la inceputul lunii septembrie, cresterea economica estimata pentru primul semestru era de 3,7% pe serie bruta si 3,8% pe serie ajustata sezonier.

Si datele pentru trimestrul doi au fost revizuite in crestere usoara comparativ cu comunicatul precedent de la Statistica, avansul PIB fiind estimat, in prezent, la 3,4% pe serie bruta si 3,8% pe serie ajustata sezonier, comparativ cu o crestere cu 3,3% pe seria bruta si cu 3,7% pe seria ajustata sezonier, potrivit cifrelor difuzate in 4 septembrie.

Vesti bune de la FMI: A imbunatatit estimarile privind avansul economiei romanesti

Datele referitoare la evolutia produsului intern brut in trimestrul II fata de trimestrul precedent au ramas nemodificate fata de luna trecuta, avansul PIB incetinind la 0,1% in T2, dupa ce, in primele trei luni ale acestui an, PIB a crescut cu 1,4% fata de trimestrul IV 2014.

Potrivit datelor ajustate sezonier, produsul intern brut estimat pentru trimestrul II 2015 a fost de 172,9 miliarde de lei preturi curente, iar pe serie bruta PIB estimat pentru trimestrul II 2015 a fost de 162,5 miliarde de lei preturi curente.

Pentru prima jumatate a anului, produsul intern brut estimat pe date ajustate sezonier a fost de 349,1 miliarde de lei preturi curente iar pe serie bruta de 302,7 miliarde de lei.

Comertul, informatiile si comunicatiile si industria si constructiile sunt principalele sectoare care au contribuit la cresterea economiei romanesti in prima parte a anului.

Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in urcare la 3,3% prognoza privind avansul economiei romanesti. Potrivit FMI, economia Romaniei va creste cu 2,7%.

Produsul intern brut a crescut, anul trecut, cu 2,8% fata de 2013, peste nivelul prevazut in buget de 2,2% si peste estimarile Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Executia Bugetara finala pe anul 2014, publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
Previziuni sumbre pentru economia României. Estimările privind inflația în 2023
Previziuni sumbre pentru economia României. Estimările privind inflația în 2023
Economia României urmează să încetinească până la 2,6 % în 2022, după o creştere economică de 5,9% în 2021, arată Previziunile economice de primăvară ale Comisiei Europene pentru...