Veste excelenta pentru Romania de la Banca Mondiala (Video)

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 13:01
4779 citiri
Veste excelenta pentru Romania de la Banca Mondiala (Video)

Banca Mondiala (BM) a revizuit in urcare cresterea economica a Romaniei, in ciuda tensiunilor din regiune.

Astfel, potrivit raportului "Global Economic Prospects", BM estimeaza ca tara noastra va inregistra in 2014 un avans al PIB-ului de 2,8%, in 2015 - de 3,2% si in 2016 - de 2,9%.

Previziunile publicate in ianuarie aratau o crestere economica de 2,5% pentru Romania, in acest an. Celelalte date au ramas neschimbate.

Banca Mondiala: Romania va avea o crestere economica mai mare in 2014 - vezi noua prognoza

Raportul citat arata ca este posibila o revenire economica a regiunii ce cuprinde statele est-europene si cele din Asia Centrala, in primul trimestru din 2014, in ciuda turbulentelor inregistrate pe piata financiara inca de la inceputul anului si a tensiunilor dintre Rusia si Ucraina.

BM noteaza ca productia industriala a avansat cu 12% in martie in centrul si estul Europei, in special datorita performantelor inregistrate de Ungaria si Romania in acest domeniu.

Vecinii nostri stau mai prost ca noi la acest capitol, institutia estimand o crestere economica de 1,7% pentru Bulgaria in acest an, urmata de o accelerare la 2,4% anul urmator, in timp ce pentru Ungaria rata de crestere se va mentine aproape neschimbata, de la 2,4% anul acesta la 2,5% anul urmator.

Pentru Republica Moldova, BM anticipeaza un avans al PIB mai accelerat, de 3% pentru anul in curs si de 3,8% in 2015.

La nivel regional, Banca Mondiala prognozeaza o incetinire a ritmului de crestere pana la 2,4% in acest an, fata de un avans de 3,6% in 2013, urmand ca anul viitor sa accelereze la 3,7%.

Care sunt riscurile

Cel mai important risc pentru statele din regiune il reprezinta tensiunile dintre Uniunea Europeana si Rusia. Avand in vedere interdependenta economica dintre aceste doua parti, o eventuala escaladare a sanctiunilor va provoca daune grave. De asemenea, si cresterea dobanzilor-cheie la nivel mondial ar putea fi un risc.

O alta problema in regiune este consumul, care se afla inca la un nivel foarte scazut, in special in regiunile afectate de inundatiile din ultima vreme (Serbia, Bosnia si Hertegovina).

Pe termen mediu, mai exista riscuri precum somajul, datoria sectorului privat si recuperarea lenta a creditarii, precum si imprumuturile neperformante.

Perspective in scadere pentru economia mondiala

La nivel global, Banca Mondiala si-a revizuit prognozele de crestere la 2,8% in acest an, consemnand o scadere fata de estimarile din luna ianuarie - 3,2%.

Economia SUA va creste in acest an cu 2,1%, (comparativ cu 2,8%, estimarea anterioara). De asemenea, au fost reduse prognozele pentru Brazilia, Rusia, India si China.

Estimari ale altor institutii pentru Romania

La sfarsitul lunii mai a acestui an, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit usor in crestere prognoza privind avansul economiei romanesti in 2014 si 2015, la 2,5%, respectiv, 2,6%.

Cresterea economica, doar pe hartie, nu in buzunarele romanilor - Interviu cu Bogdan Glavan

Comisia Europeana (CE) a imbunatatit, in mai 2014, previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cat estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, in februarie.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat recent ca Romania ar putea avea o crestere economica de cel putin 4% pentru 2014.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banca mondiala crestere economica romania, #crestere economica Romania 2014, #crestere economica 2014, #crestere economica Romania , #crestere economica