Viteze diferite de revenire economica la nivel global

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 07:06
1757 citiri
Viteze diferite de revenire economica la nivel global

Cea mai mare economie din lume a crescut in al treilea trimestru cu 3,5% - cea mai mare crestere din ultimii patru ani, dar dupa o cadere continua in ultimul an. Propulsia e data de pachetul de stimulente pentru cresterea cheltuielilor de consum si a construirii de locuinte, dar optimismul ramane moderat.

Deciziile politice se concentreaza acum asupra ecuatiei deficit bugetar - mentinerea stimulentelor in anul 2010. Recordul de 1,4 trilioane dolari deficit ridica dificultati majore cu privire la mentinerea fortei vantului in pupa, afirma Bloomberg.

Economistii estimeaza insa o rata a somajului ce va depasi 10% la inceputul lui 2010 si o rata a inflatiei intre 1 - 1,5% in 2010. Tot ei prognozeaza si ca economia va creste intr-un ritm anual de 2,4% din octombrie pana in decembrie 2009.

Revenirea pare a fi fragila si cresterea PIB se va mentine la 2,4% in 2010, respectiv 2,8% in 2011. Investitorii vor resimti ritmul lent de revenire, cu atat mai mult cu cat media cresterii PIB in ultimele sase decenii a fost de 3,4% anual.

Viteze diferite de revenire economica la nivel global

Prognozele pentru anul in curs arata o scadere a economiei globale intre -1,3%si -1,8%. In 2010, FMI estimeaza o crestere economica de +0,6% in tarile dezvoltate si de 2,9% la nivel global. Principala preocupare ramane restabilirea viabilitatii sistemului financiar, in paralel cu pregatirea terenului pentru retragerea treptata a sprijinului masiv acordat de autoritatile guvernamentale.

Daca criza economica ne-a relevat in 2009 o sincronizare ridicata a ciclurilor de afaceri in economiile dezvoltate si cele emergente, in ceea ce priveste revenirea economica apare tot mai evidenta o decuplare a ciclurilor de afaceri in cele doua grupe de tari.

Japonia, alaturi de alte economii asiatice, se indreapta spre o revenire economica generata de masurile fiscale adoptate de guvern. In UE se asteapta ca redresarea activitatii economice sa fie mai dificila decat in SUA si Japonia. Dupa o contractie economica in UE de 4,8% in trim II, Franta si Germania asteapta in trim III o continuare a redresarii economice.

In cazul UE, cele mai ingrijoratoare semnale sunt date tot de catre nivelul deficitelor bugetare si de catre piata muncii, similare celor din SUA. Cresterea asteptata a somajului va pune presiune pe consum si asupra productiei industriale, generand o reactie in lant la nivelul circuitului economic: consumatori - piete-companii-banci, cu potentiale implicatii negative asupra stabilitatii politice.

Institutiile UE sunt mai fragile decat cele americane, in fata tensiunilor sociale, si din cauza resentimentelor nationale, a perceptiei de supra-national si de birocratizare. Estimarile pentru PIB-ul comunitar sunt de -4% in 2009.

Economiile emergente sunt tot pe o panta ascendenta, in special China si India si restul tarilor ASEAN. In Rusia, dupa un declin estimat la 8,5% pentru anul 2009, cresterea scontata pentru 2010 este de +1,6% si 4,3% pentru 2011. Evolutiile pozitive nu vor fi insa de durata fara o redresare semnificativa a economiilor dezvoltate.

Europa Centrala si de Est a fost afectata mult mai sever. Scaderile economice sunt dramatice in statele baltice, de peste 15%. In Romania, contractia economica este estimata la 8-8,5% in 2009 de catre FMI. Revenirea va fi in aceasta regiune mai lenta si va avea loc la un interval de circa 6-9 luni ulterior redresarii statelor din vest.

Andreea Vass Paul

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...