Ziare.com

Banci cipriote: Informatii alarmante scoase la iveala de un raport secret

de Camelia Sisea
Luni, 20 Mai 2013, ora 23:49

   

Banci cipriote: Informatii alarmante scoase la iveala de un raport secret
Aproape 60% dintre clientii unei banci cipriote prezinta un "risc ridicat" in ceea ce priveste spalarea de bani si aproape o treime dintre dosarele deponentilor bancii contin erori, releva un studiu al Uniunii Europene.

Este vorba despre un document confidential publicat de site-ul cipriot stockwatch.com.cy, realizat in aprilie de Moneyval, comitetul pentru evaluarea masurilor impotriva spalarii de bani din cadrul Consiliului Europei de la Strasbourg, si de catre firma americana de contabilitate Deloitte, la cererea ministrilor de Finante din zona euro, noteaza EU Observer.

Varianta completa a documentului, care include numele bancilor si clientilor in cauza, nu este inca disponibila.

Insa cele patru pagini publicate, care constituie un rezumat al documentului, releva detalii alarmante cu privire la activitatile financiare derulate in mini-centrul financiar, care tocmai a primit 2 miliarde de euro din banii contribuabililor europeni.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Deloitte a analizat sase banci cipriote care detin depozite cu o valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, 90 de debitori (cu imprumuturi totale de 16 miliarde de euro), 180 de deponenti (cu plasamente de 8 miliarde de euro), precum si 120 de clienti selectati aleatoriu.

In ceea ce priveste afacerile cu potentiali escroci, analiza arata ca 10% dintre toti clientii verificati sunt "persoane expuse politic", iar 58% dintre clientii uneia dintre cele sase banci prezinta "riscuri ridicate" de spalare de bani.

De asemenea, 27% dintre dosarele deponentilor si 11% dintre cele ale debitorilor contin informatii eronate.

Bancile se bazeaza pe intermediari, firme, avocati si contabili, care lucreaza pentru titularul real al contului, in cazul a 75% dintre afacerile lor internationale.

Institutiile cipriote au lansat intre 2008 si 2012 doar patru investigatii interne cu privire la posibile actiuni de spalare de bani pentru esantionul de clienti verificat de Deloitte, fiind raportat un singur caz de "tranzactie suspecta" in 2011 si "cateva" in 2012. Insa Deloitte a identificat 29 de astfel de cazuri doar pentru ultimele 12 luni.

Raportul afecteaza atat credibilitatea politicienilor ciprioti care au afirmat in ultimele luni ca tara lor adera la standardele internationale, cat si pe cea a Moneyval, ale carui rapoarte anterioare nu au identificat nereguli.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2079 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Zău ?

Și eu care credeam că banii de acolo erau spălați......fiind murdari ! Deponenții ....niște "ingerași ortodocși" ,adunau ...pentru opere de caritate ! Se speteau ***ățind ciprioții,ca să nu miroase a Gaz și petrol din Siberia,a cocaină din Columbia și a ...Bitum de la asfaltangii noștri !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor