Ziare.com

Bank of Cyprus Romania ramane inchisa inca doua saptamani

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 09:27

   

Bank of Cyprus Romania ramane inchisa inca doua saptamani
Activitatea sucursalei Bank of Cyprus din Romania va fi suspendata inca doua saptamani, pentru a se putea incheia un acord de preluare cu unul dintre ofertantii dispusi sa cumpere banca, negocierile urmand sa inceapa luni, a anuntat banca.

"Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC), in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis prelungirea suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a Bank of Cyprus (BoC) pentru perioada cuprinsa intre 8 aprilie - 22 aprilie inclusiv. Aceasta prelungire este necesara pentru derularea negocierilor in scopul vanzarii sucursalei din Romania, negocieri care incep luni, 8 aprilie, cu bancile care si-au exprimat interesul pentru cumpararea acesteia. Banca Nationala a Romaniei a fost notificata in acest sens", se arata intr-o informare Bank of Cyprus.

Pana la redeschiderea sucursalei BoC si agentiilor acesteia din Romania, clientii pot folosi reteaua de ATM-uri, iar pentru necesitati deosebite sunt invitati sa contacteze call-center-ul sucursalei bancii.

Bank of Cyprus a anuntat ca suspenda operatiunile din Romania pentru o saptamana, incepand de la 1 aprilie, potrivit deciziei Bancii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o solutie de vanzare a sucursalei de la Bucuresti, iar clientii pot retrage bani de la bancomate.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Bank of Cyprus detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc (circa 600 milioane de euro), iar fiind o sucursala a unei banci din Uniunea Europeana, garantarea depozitelor de pana la 100.000 de euro este asigurata prin schema de garantare din tara de origine, adica din Cipru. Depozitele constituite la banca se situeaza la aproximativ 200 de milioane de euro.

La un raport credite depozite de 1 la 3, sucursala din Romania se bazeaza intr-o proportie majoritara pe finantarile de la banca-mama, care acopera, practic, doua treimi din pasiv.

In aceste conditii, o preluare a intregii sucursale ar presupune acoperirea unor sume importante de catre banca absorbanta, ceea ce arata ca doar institutiile de credite cu lichididate ridicata ar putea sustine o astfel de tranzactie.

De altfel, din informatiile vehiculate pe piata, pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus s-au interesat doar banci de top. Printre acestea, Banca Transilvania si-a manifestat interesul pentru preluarea operatiunilor din Romania ale Bank of Cyprus, depunand o oferta neangajanta.

O alta banca de top ar fi cerut chiar ca tranzactia sa se perfecteze foarte repede, pentru a nu risca deteriorarea portofoliului, dar si-ar fi retras oferta intrucat Banca Centrala a Ciprului a dorit prelungirea perioadei de negociere, pentru a vedea cum se optimizeaza veniturile.

Pe de alta parte, o tranzactie ar putea presupune doar preluarea depozitele constituite la banca si a unor active in suma egala, iar restul bilantului, de circa 400 de milioane euro, sa fie retras in Cipru.

In fapt, activele performante se pare ca se cifreaza undeva la 450 de milioane de euro.

Cei implicati in discutii spera la o finalizare a tranzactiei mai devreme de doua saptamani, in primul rand pentru a nu irita excesiv clientii bancii, imposibilitatea de a accesa fondurile putand duce la probleme financaire in activitatea cotidiana a acestora.

Dupa declansarea crizei din Cipru, sucursala de la Bucuresti a primit o notificare de la directorul general al Bank of Cyprus prin care se preciza ca depozitele din filialele si sucursalele din strainatate nu intra sub incidenta acordului de salvare convenit cu Uniunea Europeana. In nota respectiva se preciza ca o comunicare oficiala va fi transmisa ulterior.

In constrast cu situatia din Romania, Cipru a ajuns la o intelegere cu autoritatile din Grecia si Marea Britanie pentru preluarea sucursalelor Bank of Cyprus si Popular Bank of Cyprus din aceste state.

Deponentii de la Bank of Cyprus ar putea pierde pana la 60% din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro. Astfel, 37,5% din fonduri vor fi convertite in actiuni la banca, parte a unui proces de recapitalizare, iar o parte de 22,5% va fi mentinuta ca rezerva, urmand sa fie transformata, de asemenea, in actiuni daca devine necesar.

Acordul dintre zona euro si Cipru prevede acordarea unui pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro in schimbul restructurarii sectorului bancar si implementarii de masuri de austeritate.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 354 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

postac de 2 lei

era pe aici un postac de 2 lei...TEO parca il chema, care cand am zis sa-si retraga lumea banii din banci, m-a acuzat ca sunt antibasescu :))de parca ce treaba are s*** cu prefectura. mare-i gradina cu prosti' :D. zi-le tu domnule teo acum la amaratii care nu-si pot lua banii din aceasta banca cum ca sunt anti basescu,UE,NATO etc...

 

Nu s-au hotarat la procentaj, inca? Parca era 80%...

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor