Ziare.com

BNR confirma ca depozitele Bank of Cyprus Romania vor fi preluate de Marfin Bank

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 21:15

   

BNR confirma ca depozitele Bank of Cyprus Romania vor fi preluate de Marfin Bank
Banca Nationala a Romaniei a confirmat, joi, ca Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC) a hotarat solutionarea situatiei sucursalei din Romania a Bank of Cyprus (BoC), aflata in proces de restructurare.

"Prin decret al BCC s-a decis transferul unei parti din activele si pasivele de la sucursala BoC catre Marfin Bank Romania SA, banca romaneasca cu capital strain (elen - n.red.), supusa reglementarii si supravegherii exercitate de catre Banca Nationala a Romaniei", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Acest transfer vizeaza toate depozitele clientilor sucursalei din Romania a BoC, persoane fizice si companii, cu exceptia depozitelor constituite de unii clienti drept garantii pentru creditele primite de la aceasta sucursala. In schimbul acestor depozite asumate de Marfin Bank, BoC a transferat lichiditati substantiale, precum si un portofoliu de credite "de buna calitate, cu garantii solide, acordate persoanelor fizice si IMM-urilor", mai informeaza oficialii BNR.

Situatia Bank of Cyprus, rezolvata: Depozitele, preluate de Marfin Bank - Surse (Video)

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In consecinta, depozitele transferate de la sucursala din Romania a BoC intra sub prevederile legislatiei romanesti, fara a fi afectate de masurile aplicate de autoritatile din Cipru.

Conform normelor Uniunii Europene, depozitele bancare din Romania sunt garantate pana la limita de 100.000 de euro.

Pentru a primi un ajutor din partea partenerilor europeni, Ciprul a decis sa taxeze toate depozitele mai mari de aceasta suma.

Ce se intampla cu clientii Bank of Cyprus

Clientii transferati ai sucursalei BoC din Romania vor putea derula operatiuni bancare prin unitatile Marfin Bank.

"Referitor la activitatea sucursalei BoC din Romania, precizam ca aceasta va desfasura in continuare operatiuni ce vizeaza, in principal, administrarea portofoliului de credite ramas in gestiunea sa, care au ca sursa de finantare linii de credit de la banca-mama", mai transmite BNR.

"In noile conditii, Marfin Bank Romania SA ramane o entitate bancara solida, indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai acesteia situandu-se in parametrii ceruti de catre Banca Nationala a Romaniei in calitate de autoritate de reglementare si supraveghere. Mai mult, s-a hotarat majorarea capitalului social al Marfin Bank Romania SA de catre banca-mama a acesteia (din Cipru), fapt ce contribuie la consolidarea suplimentara a bancii romanesti cu capital strain", au mai precizat oficialii bancii centrale.

BNR reafirma faptul ca de la demararea operatiunii de restructurare a sucursalei din Romania a BoC a fost in permanent contact cu Banca Centrala a Republicii Cipru, cu care a avut o buna conlucrare, pentru a asigura reusita acestei operatiuni.

Preluarea activelor BoC de catre Marfin a fost anuntata, joi dimineata, de surse bancare.

Tot joi, Banca Centala a Ciprului a hotarat sa mentina sucursala din Romania inchisa pentru alte 24 de ore, pentru finalizarea transferului depozitelor unitatii sub jurisdictie romaneasca.

Pe perioada suspendarii, clientii se pot folosi de retelele de bancomate, avand acces si la call center-ul bancii.

Saptamana trecuta, banca centrala din Cipru a respins ofertele facute de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei din Romania a Bank of Cyprus.

Activele acestei sucursale se ridica la 450 de milioane de euro, din care 350 de milioane reprezinta credite.

Marfin Bank are active de 2,6 miliarde de lei, din care 1,6 miliarde sunt credite, in timp ce depozitele valoreaza sub un miliard de lei. Banca are o retea teritoriala de 33 de unitati.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2426 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Depozitele Bank of Cyprus Romania vor fi preluate de Marfin Bank

...Si...gata!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor