BNR: Marfin Bank Romania nu va fi afectata de desfiintarea Laiki Bank din Cipru

Luni, 25 Martie 2013, ora 22:46
3205 citiri
BNR: Marfin Bank Romania nu va fi afectata de desfiintarea Laiki Bank din Cipru
Foto: marfinbank.ro

Marfin Bank, sucursala din Romania a Bancii Populare din Cipru (Laiki Bank), institutie financiara care se va desfiinta ca urmare a intelegerii cu partenerii europeni, are o pozitie financiara solida, sustine Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Banca locala nu are nicio problema si isi poate sustine activitatea pe cont propriu. Din informatiile noastre se discuta o vanzare a subsidiarelor din afara Ciprului, iar filiala din Romania se afla pe lista si ar putea fi vanduta rapid, existand si un potential cumparator interesat”", a declarat Cinteza, citat de Ziarul Financiar.

Conform intelegerii aprobate de guvernantii de la Nicosia cu creditorii europeni, Banca Populara din Cipru (Laiki Bank) va fi inchisa, insa depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi transferate catre cea mai mare banca cipriota, Bank of Cyprus.

Cipru va primi prima transa din imprumut in luna mai

In plus, cele care depasesc aceasta suma vor fi considerate drept active toxice si vor fi transferate intr-o structura de tip "bad bank". Ele insumeaza 4,2 miliarde de euro si, cel mai probabil, vor fi folosite in totalitate pentru salvarea tarii.

In plus, tot conform acordului, depozitele mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi taxate cu 30%.

Ce s-ar putea intampla cu Marfin Bank Romania

Cinteza a sugerat ca Marfin Bank ar putea prelua sucursala din Romania a Bank of Cyprus.

Insa potrivit unor surse, una dintre bancile prezente pe piata locala ar fi interesata de o eventuala preluare a Marfin Bank Romania. Pe de alta parte, inca de la inceputul anului au circulat informatii potrivit carora si sucursala Bank of Cyprus ar fi fost scoasa la vanzare in contextul in care banca-mama se confrunta cu presiuni crescande inca de anul trecut.

Seful Supravegherii din BNR spune ca, in conditiile in care Marfin Bank Romania este solida din punct de vedere financiar, nu are rost o discutie despre desemnarea unui administator delegat si cu atat mai putin despre activarea instrumentului bridge bank destinat salvarii unei banci intrate in deriva.

“"In cel mai rau caz am putea ajunge la suspendarea dreptului de vot al actionarului cipriot, insa legea spune foarte clar in ce conditii se ajunge acolo, respectiv daca am constata incapacitatea acestuia de a sustine banca locala. In acest moment banca locala se descurca bine", a punctat Cinteza.”

Marfin Bank are depozite atrase de 180 milioane euro de pe piata locala si are 31 de sucursale in toata tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Marfin Bank desfiintare Laiki Bank, #Marfin Bank desfiintare banca mama, #criza Cipru Marfin Bank, #taxare depozite Cipru Marfin Bank , #Criza banci Cipru