Cipru va primi prima transa din imprumut in luna mai - viitorul tarii ramane sumbru

Luni, 25 Martie 2013, ora 12:08
2500 citiri
Cipru va primi prima transa din imprumut in luna mai - viitorul tarii ramane sumbru

Cipru va primi prima transa din imprumutul international de salvare, in valoare de 10 miliarde de euro, in luna mai, a declarat, luni, Klaus Regling, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (MES).

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a anuntat ca va recomanda institutiei sa participe la planul de ajutor, insa nu a precizat suma pe care o va oferi, relateaza Le Figaro.

Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului ministrilor europeni de Finante, care a aprobat acordul, a precizat ca Ciprul va primi 4,2 miliarde de euro.

Potrivit acordului, toate depozitele bancare de peste 100.000 de euro din primele doua banci majore, Laiki si Banca Ciprului, vor fi impozitate, urmand ca cele sub acest nivel sa fie garantate, arata Reuters. Prin urmare, o mare parte a pierderilor va fi suferita, de fapt, de firmele si persoanele fizice straine.

Cipru scapa de faliment - 10 miliarde de euro, ajutor international

De asemenea, a doua cea mai mare banca cipriota, Laiki, va fi separata in doua entitati, activele "bune" fiind fuzionate, in cele din urma, cu Banca Ciprului. Activele considerate "proaste", respectiv depozitele de peste 100.000 de euro, negarantate conform legislatiei europene, vor fi plasate intr-o entitate bancara separata, ceea ce inseamna ca ar putea fi utilizate in totalitate pentru salvarea sistemul bancar cipriot. Aceste depozite se ridica la 4,2 miliarde de euro.

La randul lor, depozitele de peste 100.000 de euro din cadrul Bancii Ciprului vor fi inghetate si ar putea suferi pierderi masive, relateaza Financial Times. Nivelul acestor pierderi nu este clar inca, dar unii oficiali au precizat ca ar putea fi peste 20 la suta, aceasta fiind estimarea Fondului Monetar International.

Dijsselbloem a adaugat ca este "convins" ca noua intelegere este mai buna pentru ciprioti decat cea initiala, care prevedea taxarea tuturor depozitelor bancare si care fusese respinsa de parlament.

Un element cheie al taxei pe depozitele de peste 100.000 de euro este faptul ca nu va fi nevoie de votul parlamentului, un lucru cerut de FMI.

Olli Rehn, comisarul european pentru probleme economice, a declarat ca, din cauza crizei financiare "viitorul va fi greu pentru tara si oamenii sai".

Bancile au fost inchise de lunea trecuta si multe magazine nu mai primesc decat bani cash. Luni, oficialii europeni si ciprioti vor discuta despre redeschiderea lor, dupa ce, in urma anuntului initial privind impozitarea depozitelor, cipriotii au inceput sa efectueze retrageri masive de bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#imprumut salvare Cipru, #prima transa imprumut Cipru, #impozitare depozite bancare Cipru , #Criza banci Cipru
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Cipru, noul sclav al Bancii mondiale! Cine-i urmatorul?