Banci de vanzare in Romania - ce se intampla cu depozite de miliarde de euro

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 15:00
5663 citiri
Banci de vanzare in Romania - ce se intampla cu depozite de miliarde de euro

Bank of Cyprus, scoasa recent la vanzare pe fondul problemelor cunoscute in Cipru de institutia care o detine, este in Romania o banca de importanta sistemica redusa, cu o cota de 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc, insa ceea ce se intampla ridica o serie de semne de intrebare pentru clientii bancilor aflate in situatii similare.

Pe piata bancara autohtona sunt asteptate in perioada urmatoare sau au avut loc deja mai multe astfel de actiuni, institutiile preluate avand protofolii de credite si depozite de miliarde de euro.

Desigur, cazul Bank of Cyprus este specific. Fiind o sucursala a unei institutii din Cipru, banca din Romania se afla sub supravegherea bancii centrale din insula, nu a BNR, iar eventuala achizitie se va face sub incidenta legislatiei cipriote.

Potrivit unor surse familiare cu negocierile desfasurate in prezent, citate in presa, a fost depusa de catre o banca romaneasca o oferta neangajata pentru preluarea sucursalei Bank of Cypru. O astfel de preluare ar insemna intrarea sub incidenta legii romane a depozitelor clientilor bancii.

Banca Transilvania, discutii cu Bank of Cyprus pentru preluarea activelor din Romania

Potrivit notei privind suspendarea operatiunilor sucursalei Bank of Cyprus din Romania, banca din Cipru, care functioneaza in Romania prin intermediul unei sucursale si al agentiilor acesteia, a fost introdusa in procedura de restructurare si reorganizare.

Clientii bancii pot retrage bani de la bancomate in limita a 4.000 de lei pe zi, conform regulamentului bancii, iar cei care nu detin un card bancar vor avea acces la bani odata cu redeschiderea bancii. Bank of Cyprus a fost inchisa pe 1 aprilie, pentru o saptamana, in vederea identificarii unei solutii de vanzare.

"Este foarte probabil ca Bank of Cyprus din Romania sa-si gaseasca un cumparator, insa posibil ca preluarea efectiva sa depaseasca acest termen scurt de o saptamana.

In fapt, esential este sa se preia ofertele, sa se parcurga in termeni de maxima urgenta analizele si negocierile si sa se semneze contractul, anuntul oficial de preluare va fi de bun augur", a spus Florin Pop, consultant Prima Invest Consulting, pentru Ziare.com.

Clientii au in total depozite de 245 de milioane de euro la banca, iar valoarea cumulata a creditelor acordate este de 574 de milioane de euro.

"Banca ce va prelua operatiunile sucursalei romanesti a Bank of Cyprus va fi in masura si va avea interesul sa-si pastreze depozitele si clientii actuali. Atractivitatea vine si din acest calcul si este de crezut ca va face negocieri si demersuri astfel incat sa nu afecteze clientii existenti (impozitare/taxare).

Consideram ca este posibila si o eventuala renegociere a conditiilor de creditare/depozitare si alinierea acestora cu politica bancii cumparatoare, dar toate acestea sub stricta supraveghere a BNR si sub incidenta legislatiei in vigoare in acest domeniu", a adaugat consultantul.

In caz de esec, conturile mai mari de 100 de mii de euro vor scadea cu 40%, la fel ca in Cipru, in timp ce depozitele sub acest plafon intra sub protectia fondului de garantare din Cipru.

Bank of Cyprus Romania, inchisa temporar si va fi vanduta. Ce se intampla cu clientii

Ce clienti mai urmeaza sa schimbe banca

In martie 2013, Raiffeisen Bank Romania a cumparat portofoliul de retail al Citi Romania, care includea, la finalul anului trecut, peste 100.000 de clienti cu active mai mari de 90 de milioane de euro si depozite de peste 175 de milioane de euro.

De asemenea, este asteptata pe piata locala fuziunea dintre Bancpost si Banca Romaneasca, in urma careia va fi creata o noua banca de top 10. In urma fuziunii va fi absorbita Bancpost, care are peste 1 milion de clienti, depozite de 1,75 de miliarde de euro si credite de 2,96 de miliarde de euro.

Ramasa fara parinte, dupa inchiderea Laiki Bank din Cipru, Marfin Bank ar putea fi la randul ei vanduta in Romania. Banca are depozite de 179 de milioane de euro si credite de 371 de milioane de euro.

Potrivit analistului Aurelian Dochia, in momentul preluarii, toti clientii trec la cumparator.

"In momentul in care o banca preia, ea se asteapta sa preia portofoliul asa cum este. Cand negociaza cumpararea trebuie sa se pregateasca sa pastreze aceleasi conditii pentru clienti.

Intr-o prima faza, contractul nu poate fi modificat. Ulterior, ca orice contract, el poate fi renegociat prin acordul partilor. Nu poate fi impus cu forta, unilateral, un contract cu alte conditii", a spus analistul Aurelian Dochia, fost membru al CA al BRD, pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#vanzare banci, #preluari banci Romania, #vanzare Bank of Cyprus, #depozite banca, #credite , #Criza banci Cipru