Criza in Cipru: Investitorii vor migra spre SUA, Europa a devenit un fel de America Latina

Marti, 26 Martie 2013, ora 11:34
4129 citiri
Criza in Cipru: Investitorii vor migra spre SUA, Europa a devenit un fel de America Latina
Foto: ABC

Decizia de a mentine inchise bancile cipriote pana joi poate fi un semn ca exista inca nesiguranta in zona euro, insa, potrivit analistilor, ar putea ajuta investitorii sa-si recapete increderea.

Bancile din Cipru vor ramane inchise pentru a preveni retragerile masive de bani din depozite, in timp ce autoritatile pun la punct detaliile programului privind desfiintarea a celei de-a doua banci din tara, Laiki, si blocarea depozitelor de peste 100.000 din aceasta, precum si de impozitare a depozitelor similare din prima banca cipriota, Bank of Cyprus.

Aceste masuri vor stabiliza sistemul, potrivit expertilor, citati de CNBC. "Oamenii care au bani in aceste banci vor sa se deschida, dar este mult mai important pentru stabilitatea financiara globala ca acest lucru sa se faca intr-un mod corect", a spus Steve Brice, strategist de investitii la Standard Chartered Bank in Singapore.

In noaptea de duminica spre luni, guvernul cipriot si oficialii europeni au ajuns la o intelegere privind imprumutul de 10 miliarde de euro, care presupune ca deponentii mari din cele doua banci mari din tara sa suporte o mare parte din pierderi.

Bancile din Cipru raman inchise, anunta presedintele

"Pietele au coborat usor luni, insa dobanzile pentru obligatiunile din zona periferica a uniunii monetare nu s-au majorat semnificativ si cred ca, in cele din urma, mentinerea bancilor inchise va fi un lucru pozitiv", a adaugat Brice.

Criza cipriota, benefica pentru bancile americane?

Faptul ca bancile cipriote sunt inchise, dar si decizia de a taxa depozitele mari ar putea fi vesti bune pentru bancile americane, potrivit analistului Dick Bove. Astfel, deponentii majori s-ar putea indrepta, de acum inainte, spre Statele Unite pentru a-si pastra banii, deoarece acolo s-a creat un astfel de precedent.

"Este un cadou pentru bancile americane, deoarece Europa a fost transformata in America Latina", a explicat Bove, referindu-se la fluxul imens de capital dintre America de Sud spre SUA in timpul crizei bancare de atunci.

Potrivit lui Bove, taxarea depozitelor este o idee proasta, deoarece deponentii, alaturi de investitorii in obligatiuni, sunt cei care furnizeaza bani institutiilor de creditare, pentru a fi utilizati la cresterea economiei.

"Trebuie sa protejezi deponentii si detinatorii de obligatiuni, altfel acestia isi iau banii inapoi", a conchis analistul.

Pierderi de 30 la suta

Depozitele mari din Laiki vor fi blocate in totalitate, in timp ce depozitele de peste 100.000 de euro din Bank of Cyprus ar putea suferi pierderi de pana la 30 la suta, potrivit unui purtator de cuvant al guvernului cipriot citat de BBC News, desi nivelul exact nu este cunoscut inca.

Desi, initial, oficialii europeni au spus ca taxarea impozitelor este un caz unic, special pentru Cipru, ulterior s-a revenit asupra acestui lucru.

Jeroen Dijsselbloem, liderul grupului ministrilor de Finante din zona euro, care a jucat un rol esential in negocierile cu Cipru, a declarat ca, daca va exista un risc in cadrul altor banci, primul lucru pe care il vor face va fi sa ceara bancii respective un plan de redresare, nefiind excluse masuri similare celor din Cipru.

Potrivit acestuia, "modelul de salvare" a unei banci ar trebui sa fie urmatorul: actionarii sunt primii care suporta pierderi, urmati de detinatorii de obligatiuni, care imprumuta bani prin pietele financiare, iar apoi de deponentii majori.

In cazul Ciprului, o mare parte din acestia sunt cetateni si companii din Rusia, ale caror conturi sunt blocate pana se va redresa sistemul bancar, din banii lor.

Destabilizarea zonei euro

In ciuda dimensiunii reduse a economiei cipriote, multi analisti se tem ca ar putea exista un efect de contagiune in uniunea monetara, daca tara va fi nevoita, in cele din urma, sa renunte la euro.

Acest lucru ar putea conduce la pierderea increderii in zona euro, la pierderea investitiilor, a locurilor de munca aferente, la destabilizarea sistemului bancar din mai multe state si, posibil, chiar la scoaterea din uniune a altor state cu probleme majore, precum Grecia.

Totusi, cel putin pentru moment si daca totul merge conform planului, Ciprul ar trebui sa ramana in zona euro, chiar daca economia sa nu isi va reveni timp de ani de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#beneficii banci inchise Cipru, #avantaje SUA banci Cipru, #criza bancara Cipru, #taxare depozite Cipru , #Criza banci Cipru