Pieirea Ciprului poate veni din partea paradisurilor fiscale rivale

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 07:14
3447 citiri
Pieirea Ciprului poate veni din partea paradisurilor fiscale rivale
Foto: Bloomberg

Cu sistemul bancar zguduit de conditiile dure ale imprumutului extern recent aprobat, Ciprul se confrunta acum cu o noua lovitura, pozitia sa de paradis fiscal fiind atacata de catre tarile concurente.

Rivalii din centre financiare alternative din Europa si nu numai isi promoveaza, printr-un val de telefoane si mailuri adresate avocatilor si contabililor din Cipru care isi castiga existenta ajutand bogatii sa evite plata taxelor, propriile abilitati in acest sens, scrie publicatia The New York Times, preluata de CNBC.

"Suntem constienti de problemele cu care se confrunta Ciprul in acest moment. Am vrea sa va propunem o cale de actiune: oferim relocarea afacerii in Malta", suna un astfel de mesaj, trimis de o firma de avocatura din Malta, semnatarii invocand taxele scazute de aici si "regimul flexibil, dar robust" pentru servicii financiare.

Propuneri similare au venit din tari precum Elvetia, Luxemburg, Insulele Cayman, Dubai, Singapore, si chiar din partea nordica a Ciprului, controlata de turcii ciprioti, care si-au prezentat propriile banci ca alternative sigure la cele conduse de grecii ciprioti.

Riscurile pierderii statutului de paradis fiscal

De-a lungul anilor, Ciprul a construit o infrastructura extinsa de avocati, contabili si alti specialisti din domeniul fiscal, sistem care a contribuit la ademenirea magnatilor rusi. In prezent, sunt inregistrate 320.000 de companii in Cipru, in conditiile in care numarul populatiei este de doar 860.000 de persoane. Majoritatea sunt firme fantoma care acopera companii straine si persoane bogate care vor sa evite plata obligatiilor fiscale.

Astfel de actiuni din partea tarilor interesate de clientii "cu potential" din Cipru pot aduce probleme economice grave pentru mica tara insulara, care face eforturi mari pentru a mentine pe linia de plutire industria financiara vitala, cu o capacitate de munca de zeci de mii de oameni.

Rata somajului in Cipru, aflata deja la 15%, ar putea creste in acest context.

Potrivit lui Nicholas Papadopoulos, presedintele comisiei pentru afaceri financiare si bugetare din Parlamentul cipriot, Ciprul a fost indicat incorect ca fiind singurul paradis fiscal din UE, sau, asa cum prefera statele in cauza sa fie numite, "centru comercial offshore", desi exista si alti membri care furnizeza aceleasi servicii.

"Am facut greseli, insa am cautat ajutor din partea Uniunii Europene pentru a avea parte de un tratament corect. Vedem acum ca mai avem o distanta lunga de parcurs pana la a deveni o uniune in care aceleasi reguli se aplica egal", a spus Papadopoulos, referindu-se la conditiile imprumutului de 10 miliarde de euro acordat Ciprului de partenerii externi.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Cipru paradis fiscal, #Cipru taxe impozite, #criza Cipru , #Criza banci Cipru
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
"Reaşezarea" asta paradisiacă va influenţa ieşirea din criza banca