Presedintele Ciprului: Tara nu va parasi zona euro

Vineri, 29 Martie 2013, ora 16:21
1554 citiri
Presedintele Ciprului: Tara nu va parasi zona euro

Ciprul nu are nicio intentie de a parasi zona euro, a declarat presedintele cipriot Nicos Anastasiades. Acesta a spus ca "in niciun caz nu vom face experimente cu viitorul tarii noastre".

Liderul cipriot a afirmat ca situatia financiara este "restransa", ca urmare a intelegerii de 10 miliarde de euro cu Uniunea Europeana si FMI, potrivit BBC.

"Am avertizat in legatura cu riscul de faliment", a spus Anastasiades, adaugand: "Nu avem nicio intentie de a parasi zona euro".

Cu toate acestea, presedintele cipriot a acuzat alti membri ai zonei euro ca au facut "cereri fara precedent care au fortat Ciprul sa devina un experiment".

Bancile cipriote s-au deschis, joi, pentru prima oara in aproape doua saptamani, in contextul masurilor severe impuse ca parte a intelegerii cu FMI. In acest timp, Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a furnizat Ciprului bancnote.

Ciprul are nevoie sa stranga 5,8 miliarde de euro, fiind prima tara din zona euro care are nevoie de controale ale capitalului pentru a preveni ca un adevarat torent de bani sa paraseasca insula.

Cipriotii au voie sa retraga maxim 300 de euro in fiecare zi si nu li se permite sa incaseze cecuri. In plus, cei care parasesc tara nu au voie sa ia cu ei decat maxim 1.000 de euro.

Criza in Cipru: Salariile presedintelui si ale ministrilor vor fi reduse drastic

O alta masura a fost anuntat joi. Astfel, salariile presedintelui cipriot, Nicos Anastasiades, si ale tuturor ministrilor vor fi reduse drastic, dupa decizia de taxare a depozitelor bancare.

Potrivit consilierului Constantinos Petrides, seful acestui stat a cerut deja sa i se scada remuneratia cu 25%, iar cea a membrilor Cabinetului de la Nicosia cu 20%. In plus, toti demnitarii de rang inalt nu vor mai primi cel de-al 13-lea salariu.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Cipru iesire zona euro, #presedinte Cipru iesire euro, #criza banci Cipru , #Criza banci Cipru