Secretele oligarhilor rusi: Chiar ei sa fie de vina pentru criza din Cipru?

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 09:26
4722 citiri
Secretele oligarhilor rusi: Chiar ei sa fie de vina pentru criza din Cipru?
Foto: Arhiva

Nu toti rusii din Cipru sunt bogati, insa toti se tem pentru banii lor. Cu exceptia celor care i-au transferat la timp in afara tarii.

Oligarh, oligarh, oligarh.... Ce inseamna oligarh? Alexei Voloboev nu prea are idee despre conotatiile acestui cuvant. Indiferent, repeta de trei ori aceasta denumire, ca si cum ar trebui sa tina minte numele unui om, pe care nu l-a mai vazut de ani de zile. In acest moment, toata Europa vorbeste de oligarhii rusi din Cipru.

Oameni care stau pe plaja in Limassol, in timp ce bancile cipriote le spala banii murdari. Nu cumva istoria masinariei cipriote de spalat bani este un mit? se intreaba Deutsche Welle.

"Pe jumatate este adevar, restul e minciuna", spune Voloboev care, imediat, schimba cifrele. "Stiati ca 70% dintre rusii care au bani in Cipru sunt oameni ca mine? Ei si-au castigat cinstit banii in Rusia, dupa care s-au mutat intr-o tara civilizata. Asta e tot", spune el.

Restul de 30 procente?

Voloboev se considera un oligarh de mijloc. In Limassol, capitala neoficiala a coloniei rusesti din Cipru, el detine, printre alte afaceri, o statie radio proprie, numita "Valul rus" si un restaurant de prestigiu numit Taras Bulba, ca celebrul erou al lui Gogol.

In afara de asta, Voloboev este proprietarul unei vinarii, care produce anual 120.000 de sticle de vin. Radioul, restaurantul si vinaria sunt, mai degraba, hobby-uri decat afaceri. "In Cipru nu se poate castiga mult. Piata e foarte mica", spune rusul.

Alexei Voloboev, in schimb, are actiuni la diverse firme, conturi bancare in Londra si foarte multe afaceri in domeniul imobiliar. In afara de asta, Voloboev este cetatean al UE. "In urma cu cativa ani, am primit cetatenia cipriota, pentru ca am investit 15 milioane de euro in aceasta tara", declara el. O buna investitie, daca tinem cont ca preturile de astazi sunt mai mari, cetatenia cipriota costand 20 milioane de euro.

In Limassol se vorbeste ruseste, se mananca ruseste, serviciile sunt rusesti, iar in restaurantul alaturat (proprietatea lui Voloboev) se canta muzica ruseasca. Chelnerii sunt rusi, servesc votca ruseasca pe fondul muzicii rusesti. Pe scurt, la Limassol parca ai fi in Moscova. Pentru a nu intrerupe legaturile cu tara, Voloboev are si un domeniu in apropierea Moscovei. Pentru parintii sai a cumparat o casa in Limasol si i-a mutat aici.

Domnul Voloboev este multumit de viata de aici - clima buna, soare si mare 365 de zile pe an. In plus, cipriotii ii iubesc pe rusi. Ca deh, doar si ei sunt crestini ortodocsi. Pana si eventualul crah al bancilor cipriote nu este in stare sa strice buna dispozitie a domnului Goloboev.

Pentru ca el, in mod precaut, si-a transferat banii in Londra in urma cu cateva luni. In plus, vrea sa paraseasca insula, intentionand sa se mute in Marea Britanie. "Investitorii rusi se vor muta de aici, indiferent daca li se vor lua 20, 30 sau 40 de procente din conturile bancare", spune Voloboev.

Oligarhii, gata?

Rusii reprezinta un mic grup in Cipru, comparativ cu ceilalti straini inregistrati in Insula: 8.200 din 170.000. Pana si bulgarii sunt mai multi, 18.550 oameni. In Cipru mai traiesc oficial 29.000 de greci, 24.000 britanici si tot atatia romani. Grupul rusilor, insa, este cel mai potent financiar. Unii experti spun ca cifra nu e reala si ca in Cipru traiesc in jur de 30.000 de rusi.

De departe, nu toti cei care traiesc in Insula Afroditei sunt bogatasi. Exista si multi oameni cu venituri normale, care se ingrijesc de confortul miliardarilor: bucatari, soferi, frizeri, gradinari. Este adevarat ca putini dinte ei sunt inregistrati oficial in insula. Acum, oligarhii rusi se plang de incalcarea drepturilor la proprietate de catre UE. In Taras Bulba, de pilda, se vorbeste ca tot mai multi clienti rusi au transmis bancilor, ca la prima posibilitate, sa le transfere banii afara. Toti.

Si, daca se poate, in tari din afara eurozonei. Sau dupa cum recunoaste un om de afaceri rus: "Niciodata nu o sa-mi mai tin banii in euro, deoarece nu numai ca nu am incredere in sistemul bancar din Cipru, ci in toata eurozona". Probabil, foarte multi bogati, nu numai rusi, gandesc ca el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#criza cipru rusi, #oligarhi rusi bani cipru, #impozit depozite bancare Cipru , #Criza banci Cipru