Vocea Rusiei: Scenariul cipriot pentru Romania?

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 20:50
7839 citiri
Vocea Rusiei: Scenariul cipriot pentru Romania?

Situatia crizei bancilor din Cipru si-ar putea gasi un corespondent in Romania, potrivit expertilor rusi, dupa ce vineri au inceput sa apara informatii despre unele semne de panica in bancile romanesti.

Astfel, oamenii au inceput sa-si retraga banii din bancile mijlocii si mici, in beneficiul celor mari, iar depozitele mai mari de 100.000 de euro au fost scazute sub aceasta suma sau au fost inchise cu totul, scrie Vocea Rusiei.

"Este efectul bumerangului cipriot", a estimat seful departamentului economic al Institutului de energie si finante din Moscova, Marcel Salikhov.

"Decizia initiala de a taxa cu 6,75% depozitele bancare de sub 100.000 de euro si cu 9,9% depozitele de peste 100.000 de euro in Cipru ar putea sa provoace panica in unele tari europene. Europenii au inteles mesajul: Garantiile inviolabilitatii depozitelor nu mai exista.

Panica ar putea sa cuprinda si alte tari, in afara de Romania? Da, este foarte posibil. In Spania, spre exemplu. Comportamenele de panica seamana cu o epidemie. Ele s-ar putea manifesta in Portugalia, in Slovenia si in Malta. (...) Bruxelles-ul a facut o mare greseala, cu lovitura a incredereii in sistemul financiar al Europei", a spus Salikhov.

De ce au romanii au fost primii care au reactionat de o maniera asa de nervoasa? Potrivit lui Serghei Outkine, sef al sectiei de Integrare Europeana de la Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale al Academiei Ruse de Stiinte, "functionarii europeni nu cred in capacitatea autoritatilor romanesti de a realiza reforme indispensabile".

"Situatia este agravata de persoana presedintelui Basescu. Acest lucru a dus la nemultumiri atat in Romania cat si in afara tarii. Plecarea sa si alegerea unui nou sef al statului ar putea insemna o reinnoire a politicii romanesti, (...) ceea ce ar putea scadea tensiunea din sanul societatii", este de parere Outkine.

In anul 2013, Romania trebuie sa gaseasca 5,2 miliarde de euro pentru a rambursa imprumutul extern, iar asta in contextul in care sistemul bancar a suferit brusc pierderi record. "Cine stie, poate ca romanii au dreptate sa le fie frica de repetarea, in tara lor, a scenariului cipriot", scrie sursa citata.

"In Romania nu exista decat 12.000 de detinatori de depozite bancare mai mari de 100.000 de euro, astfel ca, chiar si daca sunt victime, ele nu vor fi numeroase", incheie Vocea Rusiei.

Deponentii Bank of Cyprus ar putea ramane fara 60% din bani. Sucursala din Romania - vanduta

Marii deponenti la principala banca din Cipru ar putea fi obligati sa accepte pierderi de pana la 60%, mult mai mult decat s-a estimat initial in cadrul pachetului de salvare european pentru a salva tara de la faliment, au declarat sambata oficiali, citati de Associated Press si agentia CNA.

Depozitele de peste 100.000 de euro (128.000 dolari) la Bank of Cyprus vor pierde 37,5% in bani ce vor fi convertiti in actiuni bancare, potrivit unui comunicat al bancii centrale. Intr-un al doilea raid asupra acestor conturi, deponentii ar putea pierde de asemenea inca pana la 22,5%, in functie de ceea ce expertii determina ca este necesar pentru a sprijini rezervele bancii. Expertii vor avea la dispozitie in acest sens 90 de zile.

Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi "inghetate temporar din motive de lichiditati", dar continuand sa acumuleze dobanda la ratele actuale plus 10%, a mai declarat banca centrala.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#scenariu banci Cipru Romania, #Romania criza banci Cipru, #criza banci afectat Romania , #Criza banci Cipru