2011 - incertitudinile unei lumi in convalescenta

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 18:24
2078 citiri
2011 - incertitudinile unei lumi in convalescenta

Anul 2011 se prezinta sub forma unor auspicii economice delicate. Revenirea economica ramane incerta si lenta in tarile dezvoltate, care sunt supuse unor riscuri ridicate.

Statele Unite ale Americii se confrunta, in continuare, cu un deficit bugetar mare, iar masa de lichiditate injectata de catre Federal Reserve (Fed) in economie nu mai este suficienta pentru a-i reasigura pe detinatorii de obligatiuni. In Europa, economiile cele mai fragile sufera inca de pe urma recesiunii. Cresterea pretului petrolului, a graului si zaharului a lovit tarile importatoare.

Propunerile de finantare pentru cresterea tarilor emergente ridica mari semne de intrebare. China vrea sa-si expuna sistemul financiar la explozia de credite "neperformante". Mai prudente, Brazilia si Turcia ar avea nevoie de investitii directe. Harta economica globala capata un alt aspect, granita dintre tarile dezvoltate si cele emergente parand a se sterge, daca tinem cont de nivelul riscului de tara.

"In zece ani, riscurile de tara s-au schimbat dramatic, iar riscul tarilor emergente este acum evaluat mai bine decat cel din unele tari industrializate. China, India, Brazilia si Polonia sunt evaluate la A3, depasind Grecia, Irlanda si Portugalia, notate cu A4, si Spania, evaluata negativ cu A3", sustine Yves Zlotowski, economist-sef la Coface. Ratingul Coface reflecta nivelul mediu de risc de non-plata, prezentat de societatile dintr-o tara.

Potrivit lui Zlotowski, "diferenta dintre tarile industrializate si emergente este din ce in ce mai mica. Criza suverana din zona euro este un avertisment ca nimeni nu este imun". Pentru el, aceasta este una dintre "credintele colective de inainte de criza, care s-au prabusit". Absenta riscului valutar a facilitat gradul de indatorare al unor tari si a permis ca deficitul de cont curent si datoriile totale - atat publice, cat si private - sa atinga niveluri mult peste cele care au declansat candva criza din Rusia si Argentina.

"Ar fi gresit sa se presupuna ca asa numitele crize suverane sunt rezultatul unei ecuatii financiare legate de datoria publica", sustine Francois David, presedintele Coface, citat de Le Monde.

"In istoria unui astfel de tip de criza, modelul de crestere economica si capacitatea statului de a mobiliza resurse sunt sanctionate. In Irlanda, modelul apreciat de analistii anglo-saxoni in ultimii trei ani a facut ca veniturile fiscale sa fie cu zece puncte sub media zonei euro, scazand incepand cu anii 1990", a adaugat el.

In schimb, tari precum China, Brazilia sau Turcia, care nu au recurs la un ajutor de la Fondul Monetar International (FMI), si-au demonstrat capacitatea de a continua politicile de relansare economica, trecand cu bine peste criza. Chiar daca riscul tarilor emergente s-a diminuat, acesta nu a disparut. Una dintre provocarile anului 2011 ar trebui sa fie pentru Brazilia, Africa de Sud si Turcia, controlul asupra intrarilor de capital speculativ care le destabiliza economiile.

Africa de Sud si Turcia ar putea ezita sa ia masuri comparabile cu impozitare a intrarilor de capital, adoptata de catre Brazilia, deoarece nu atrag suficient de multe investitii directe si sunt, probabil, tematoare sa nu descurajeze investitorii straini. In ceea ce priveste China, aceasta tara pare sigura pe ea si nu intentioneaza sa-si reevalueze yuanul.

Incotro merge economia mondiala?

In acest context, ce se poate anticipa din punct de vedere economic pentru anul 2011? Coface arata un optimism moderat pentru SUA, pentru care prevde o crestere de 2,1%, in special din cauza potentialelor conflicte intre Congresul republican si presedinte democrat Barack Obama. Dincolo de masurile de sprijinire a cresterii in 2011, economia SUA va incerca sa se normalizeze si va incerca sa reduca datoria. Cicatricile crizei nu sunt sterse in structurile economice din Statele Unite, Germania sau Franta. Regatul Unit si Italia sunt intr-o situatie si mai dificila.

"Ma indoiesc foarte tare ca Portugalia, Grecia, Irlanda sau Spania vor reveni in 2011 la nivelul de dinainte de criza in 2011. Primele trei vor continua sa sufere cu siguranta din cauza recesiunii. Un apel pentru asistenta multilaterala este posibil in ceea ce priveste Portugalia", sustine Zlotowski. Pe intreaga zona euro, cresterea economica din 2011 nu va depasi 1,4%, estimeaza Coface.

In cele din urma, riscurile raman foarte mari in Europa Centrala si de Est, care reinvie cu o crestere redusa: Coface prevede o crestere de 3,5% in 2011, fata de 5-7% inainte de criza. Romania, Ungaria si tarile baltice trebuie sa detoxifice datoria, lucru va cantari greu asupra cresterii lor.

"O volatilitatea mare a cursului de schimb este de asteptat in Romania si Ungaria, avand in vedere vizibilitatea scazuta a politicilor economice si ponderea datoriei private in moneda straina", a avertizat reprezentantul Coface.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#economie modniala 2011, #nivel economie 2011, #asteptari economi 2011 , #criza economica mondiala