BM: Romania este amenintata de o spirala de contractie economica

Joi, 05 Martie 2009, ora 14:18
1706 citiri
BM: Romania este amenintata de o spirala de contractie economica

Banca Mondiala (BM) a revizuit in scadere estimarile in legatura cu cresterea economica a tarii noastre afirmand ca economia Romaniei va creste in 2009 cu 0% sau pana la 2%.

De asemenea, intr-un raport anterior intocmit, BM sublinia ca pozitia Romaniei nu este "nici foarte buna, nici foarte rea".

Institutia a intocmit un alt raport in care se arata ca Romania se confrunta cu aceleasi riscuri legate de politicile fiscale, salarii si finantare externa care ar putea sa conduca spre o spirala de contractie economica.

"Contractia creditarii externe si interne, pe fondul crizei financiare internationale si temerilor pietei privind perspectivele economiilor emergente, ar putea limita accesul Romaniei la contractarea de imprumuturi in viitorul apropiat, ceea ce intareste impactul recesiunii Europei Occidentale asupra economiei", se arata in raportul Bancii Mondiale, obtinut de Mediafax.

Analistii mai subliniaza si ca increderea in economie ar putea fi afectata negativ daca guvernul nou instalat nu va lua masuri radicale pentru a sprijini politicile monetare.

De asemenea experti ai Bancii Mondiale au sfatuit autoritatile sa isi asume un rol important in administrarea crizei si totodata sa monitorizeze capacitatea de evaluare a problemelor legate de stabilitatea financiara.

Raportul Bancii Mondiale precizeaza si ca in cazul in care situatia economica se va inrautati, ar putea fi necesar sa se intensifice procesul de protectie sociala.

"Finantarea integrala a deficitului bugetar va fi imposibila, avand in vedere constrangerile din pietele financiare din Romania si din strainatate. Acest lucru ar accelera inflatia si ar eroda puterea de cumparare a populatiei, avand consecinte sociale periculoase", se arata in raport.

Totodata Indermit Gill, economistul-sef al BM pentru Europa si Asia Centrala, este de parere ca economia Romaniei isi va reveni doar in functie de masurile pe care autoritatile le vor adopta.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#banca mondiala raport, #economia Romaniei raport, #economist sef BM, #criza economica mondiala , #criza economica mondiala