Capitalismul: nimic nu moare, totul se transforma

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 23:45
2370 citiri
Capitalismul: nimic nu moare, totul se transforma
Foto: BeyondTV

A dat gres, oare, capitalismul, asa cum s-a intamplat in cazul comunismului? Aceasta este una dintre cele mai dezbatute intrebari, pe masura ce autoritatile din majoritatea tarilor insista asupra unor schimbari majore, in timp ce incep sa iasa, incet, din recesiune.

Potrivit unor analisti, criza este ceea ce am vazut in tarile care au scapat de comunism, in ultimii 20 de ani. Unele tari in tranzitie sunt in criza, insa tranzitia in sine, nu este. La fel, tarile capitaliste sunt in criza, insa capitalismul, nu, scrie unul dintre cei mai cunoscuti analisti economici, Martin Wolf, intr-un comentariu pentru Financial Times.

Insa, este nevoie, cu siguranta, de o reforma. "Adevarata virtute a democratiilor si pietelor liberale este abilitatea lor de a se adapta. Au aratat aceste calitati in trecut, trebuie sa o mai faca inca o odata", spune Wolf.

In urma cu un an, capitalismul a cazut in prapastie. Cu mult efort, guvernele au reusit sa-l ridice, ajungandu-se la un capitalism de stat, avand in vedere trilioanele de dolari injectati de autoritati la nivel mondial. Mai exact, 14 trilioane de dolari, potrivit analistilor de la Bank of England.

Ce inseamna acest lucru petru tarile a caror economie de abia a scapat de sub tutela statului, in urma cu 20 de ani? In primul rand, masive scaderi ale productiei. Potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), diminuarea produsului brut in tarile in tranzitie va fi, in medie, de 6,2 procente, in 2009. In Lituania, situatia e cea mai sumbra, cu o scadere de 18,4 procente, urmata de Letonia, cu 16%, Ucraina (14%) si Estonia (13,2%).

Scaderile sunt reale si ingrijoratoare, insa trebuie puse in context. In primul rand, multe tari in tranzitie au cunoscut o cresteri ametitoare, imediat dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Polonia fiind liderul. De altfel, tarile care au luat reformele in serios au fost si cele care au crescut cel mai mult.

De asemenea, din 2008, nici o tara, nici cele in tranzitie, dar nici statele dezvoltate, nu au reusit sa inainteze cu reformele, fiind evidenta lipsa unui model economic alternativ viabil.

Care este adevarata problema?

Ca si in cazul unui bolnav, trebuie intai aflata boala si apoi tratata. In cazul crizei, punctul slab nu il reprezinta piata capitalista in sine, cat deficientele sistemelor financiare si monetare.

De unele dintre aceste probleme, este imposibil sa scapam, crede Wolf. "Viitorul este, fara indoiala, nesigur. Se vor face greseli mari. In momentul in care se va risca excesiv, corectiile vor fi brutale. In cazurile in care aceste excese vor fi facute pe seama bilanturilor contabile ale bancilor, economia va avea de suferit. Iar, daca prabusirea nu va fi prevenita, consecintele vor fi dramatice", avertizeaza analistul economic.

Insa, din fericire, guvernele au invatat cateva ceva din recesiunea din anii 1930 si au luat hotararea de impiedica prabusirea cu orice cost.

De asemenea, au fost facute eforturi imense pentru a sustine economiile din Europa Centrala si de Est, prin acordarea unor imprumuturi de la FMI si Uniunea Europeana, valoriile fiind cuprinse intre 4 si 6% din PIB-ul tarilor respective, uneori chiar mai mult.

Acum, trebuie sa inceapa reformele, mai ales in sistemul bancar. In opinia lui Wolf, bancile s-au jucat pur si simplu cu banii contribuabililor, iar acest lucru trebuie oprit, fie prin impunerea unor reglementari guvernamentale extrem de severe, fie prin supunerea sectorului la constrangerile pietei.

"Capitalismul nu va pieri, asa cum s-a intamplat cu comunismul. Insa euforia sa a trecut si trebuie sa invatam din greselile facute in anii 2000, asa cum am invatat din recesiunea din anii 1930", conchide Wolf.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#reforme capitalism, #reforme sistem financiar, #criza economica mondiala , #criza economica mondiala