Ce gandesc tinerii despre criza economica?

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 22:08
2751 citiri
Ce gandesc tinerii despre criza economica?
Foto: Ziare.com

Tinerii sunt demoralizati din cauza crizei economice si cred ca le este mai greu decat le-a fost parintilor sa-si gaseasca un job sau sa-si cumpere o casa, arata un sondaj recent al Pew Research.

Conform sondajului, 41% dintre persoanele chestionate sunt de parere ca tinerii au fost cel mai rau afectati de criza economica.

Jumatate dintre tinerii chestionati (cu varste intre 18 si 34 de ani) au spus ca si-au luat un loc de munca doar pentru a plati facturile, iar 35% au ales sa-si continue studiile din cauza crizei. Alti 24% sustin ca au lucrat voluntar doar pentru a avea experienta.

In plus, aproapte un sfert dintre adultii tineri (24%) s-au mutat inapoi cu parintii in ultimii ani, din cauza conditiilor economice dificile.

Tinerii raman depedenti de parinti, amana nunta din cauza banilor

Chiar daca pana la varsta de 25 de ani, majoritatea tinerilor au terminat scoala, multi parinti se asteapta ca acestia sa ramana dependenti de ei pentru ca nu isi gasesc loc de munca sau locuinta.

22% dintre tineri spun ca au amanat momentul in care isi intemeiaza o familie, din cauza problemelor financiare, iar 20% sustin ca au amanat nunta din aceeasi cauza.

Tinerii sunt de parere ca le este mai greu sa isi gaseasca o slujba, sa economiseasca, sa-si plateasca studiile sau sa cumpere o casa decat le-a fost parintilor lor.

In plus, o parte din tineri sunt nemultumiti si de cat de greu este sa gaseasca un partener de viata, in special femeile fiind nemultumite din acest punct de vedere - 41% dintre femeile tinere spun ca le este mai greu decat le-a fost parintilor sa-si gaseasca un partener, pe cat doar 24% dintre barbati sunt de acord.

Sondajul a fost realizat in decembrie anul trecut in Statele Unite, pe un esantion de peste 2.000 de adulti si are o marja de eroare de 2,9%.

Somajul in randul tinerilor, la nivel istoric

Rata somajului in randul tinerilor a crescut in ultimii ani si in Statele Unite si in Europa, iar economistii de la universitatea Harvard au numit deja tinerii de azi "generatia pierduta", estimand ca efectele somajului prelungit asupra tinerilor se vor face simtite si peste zece ani de acum incolo.

Rata somajului in randul tinerilor in Uniunea Europeana este de 22%. In Belgia, Estonia, Marea Britanie si Suedia, aproape unul din cinci tineri nu are loc de munca. In Romania, rata somajului in randul tinerilor este de 23%, in timp ce somajul in intreaga tara este de 7%.

In Letonia, Lituania, Italia, Portugalia si Slovacia rata somajului la tineri trece de 30%, iar in Grecia si Spania a ajuns la nivelul periculos de 48%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#tineri criza, #criza economica, #Pew Research , #criza economica mondiala