In perioada 26-27 iunie 2010, va avea loc la Toronto reuniunea la varf a G20. Sefi de stat si guvern din 19 tari si Uniunea Europeana vor discuta reformele necesare economiei globale.
Membrii G20 sunt: Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sus, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Turcia, Marea Britanie, SUA, Uniunea Europeana. Grupul s-a infiintat in 1999, grupand pe de-o parte tarile cu economiile cele mai puternice si un grup de tari emergente, cu economiile considerate cele mai dinamice.
Scopul a fost crearea unui cadru institutional in care reprezentantii ambelor parti sa poata schimba puncte de vedere asupra reglementarii economiei mondiale in vederea ameliorarii functionarii ei. Este important de remarcat ca tarile membre ale G20 reprezinta circa 90% din PIB-ul mondial, 80% din comertul mondial (inclusiv schimburile intracomunitare din Uniunea Europeana) si 2/3 din populatia mondiala. Mai multe detalii, in articolul Despre G20.
Urmatoarea reuniune de la Toronto va fi precedata de o reuniune a G8 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia si SUA) la Huntsville, despre care puteti afla mai multe de pe site-ul oficial al reuniunii G20. (Ca element de amuzament, se vede ca este criza economica, intrucat pe site-ul respectiv veti observa reclame Google AdSense.)
Presedintele SUA, Barack Obama, a transmis o scrisoare liderilor G20, prin care le solicita stabilirea unor cerinte de capital si lichiditate uniforme si puternice care sa se aplice bancilor comerciale si i-a avertizat pe liderii Uniunii Europene sa nu slabeasca masurile de stimulare financiara a economiilor de o maniera care ar putea compromite intregul proces de recuperare a economiei mondiale dupa prezenta criza economica, anunta Telegraph.co.uk.
Tinand cont de faptul ca SUA sunt in plin proces de reformare a reglementarii sistemului financiar, Obama a accentuat faptul ca reuniunea de la Toronto trebuie sa puna la punct un cadru comun pentru reforma bancara.
Obama insista si asupra reglementarii efectului de levier pe pietele de capital, mai ales in ceea ce priveste instrumentele derivate, carora trebuie sa li se impuna mai multa transparenta. Se stie ca instrumentele derivate de pe pietele internationale de capital si efectul de levier foarte mare sunt considerate responsabile in buna masura de declansarea crizei financiare care a precedat actuala criza economica.
El nu a ratat ocazia de a face aluzie la pretentiile Chinei de a-si impune yuanul ca moneda internationala de rezerva, Obama subliniind rolul valutelor liber convertibile in reglarea activitatii economice.
Vice-ministrul afacerilor externe din China, Cui Tiankai, a replicat: "Yuanul este moneda nationala a Chinei si nu ar trebui sa faca obiectul discutiilor unei reuniuni internationale".
Pentru a fi la curent cu ultimele noutati privind reuniunea G20 de la Toronto, puteti consulta sectiunile specializate ale Financial Times si Telegraph.co.uk.
Si cheamă-mă pană la tine
Să-ti spun adevarul
Despre... Vezi tot