Dialogurile Ziare.com: Dan Vîlceanu (PNL) avertizează în privința unor posibile măriri de taxe în 2025

Ce poate merge mai prost decat noua criza economica

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 August 2011, ora 18:45
3964 citiri
Ce poate merge mai prost decat noua criza economica

Vi se pare inspaimantatoare perspectiva unei noi crize economice globale? Aflati ca lumea ar putea deveni mult mai inspaimantatoare, pana la sfarsitul lui 2012.

Foreign Policy a intocmit o lista cu lucruri care s-ar putea intampla, pana la sfarsitul anului viitor, care ar face planeta un loc mult mai rau in care sa traiesti.

Criza datoriilor din Europa s-ar putea adanci

Interventia Bancii Centrale Europene in favoarea Italiei si Spaniei s-ar putea dovedi neadecvata. Liderii UE vor continua sa evite reformele structurale reale. Bancile europene, care demonstreaza acum o retinere de a da credite, s-ar putea clatina, sub perspectiva falimentelor suverane si incetinirea cresterii economice globale.

Adancirea tensiunilor sociale

Problemele economice ale Europei ar putea adanci tensiunile sociale. Revolte precum cele din Marea Britanie ar putea deveni mai frecvente. Ar putea creste si violenta indreptata impotriva imigrantilor si mai multe state ar putea actiona precum Danemarca, ce si-a inchis granitele, in pofida politicii UE.

Intrarea SUA in recesiune

SUA ar putea reintra oficial in recesiune. Reducerea veniturilor din taxe ar fi doar una din consecintele dureroase ale incetinirii. Politicienii se vor lupta sa reduca datoriile, insa va fi greu pe termen scurt. Problema va creste, comunitatile mici si medii vor falimenta, mai multe orase mari si unul - doua state importante vor fi in pericol sa nu-si poata plati facturile. Reducerile din serviciile sociale si politie vor produce revolte populare.

Efect global

Am putea intra intr-o recesiune globala. Problemele din Europa si SUA s-ar alimenta una pe alta, iar fragila economie japoneza ar da faliment drept rezultat.

Brazilia, India, China, in fata inflatiei

Daca pietele emergente precum China si Brazilia s-ar putea confrunta cu intarirea monedelor lor, exporturile ar deveni mai scumpe, in momentul nepotrivit. In plus, bulele imobiliare si financiare s-ar putea "sparge", pe masura ce creste neincrederea investitorilor.

Criza in Orientul Mijlociu

Tensiunile in Orientul Mijlociu ar putea creste. Incercarea palestinienilor de a obtine recunoasterea statului ar putea fi urmata de demonstratii masive de nesupunere civica. Guvernul israelian, impovarat de probleme economice si nedoritor sa arate flexibilitate fata de vecinii sai se va misca prea incet.

Statele din regiune, care se confrunta deja cu probleme - Egipt, Siria, Iran - vor alimenta focul, punand regiunea pe marginea haosului. Adaugati in acest context si un Iran care anunta ca are arme nucleare, iar reteta haosului e garantata.

Confruntare pe subcontinentul indian

Guvernul din Pakistan s-ar putea prabusi, alimentand temerile de o influenta islamista pronuntat si de cresterea tensiunilor cu India. Pietele indiene pica, guvernul indian este incapabil sa faca reforme economice. Revoltele populare ar putea cuprinde intregul subcontinent.

Un alt Eyjafjallajokull

Unul sau mai multe incidente de tipul celor care au loc fara avertisment - un atac terorist, un cutremur, un tsunami, un uragan, eruptia unui vulcan in Islanda - ar putea da o lovitura dura unei economii importante, adancind si mai mult criza economica.

O revolutie neasteptata

Un conflict neasteptat sau neasteptat de intens ar putea izbucni in Asia Centrala, Turcia, Africa sau Orientul Mjlociu, dand nastere la si mai multa nesiguranta. Cum conducerea economica si politica a celor mai importante tari din lume este ezitanta si nesigura, cresterea instabilitatii, alimentata de oportunisti, pare tot mai posibila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#criza economica globala , #criza economica mondiala