Blestemul Chinei: a gasit secretul succesului, dar acesta va declansa o noua criza

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 07:27
6206 citiri
Blestemul Chinei: a gasit secretul succesului, dar acesta va declansa o noua criza
Foto: Reuters

Miliardarul George Soros avertizeaza ca yuanul este o arma secreta pentru China si o ajuta sa castige foarte mult din exporturi, insa astfel de practici ar putea sa provoace o noua criza economica mondiala daca ar fi imitate si de alte tari.

El atrage atentia ca Beijingul are deja o pozitie dominanta asa ca trebuie sa isi asume responsabilitati de lider si sa aiba intelepciunea sa renunte la o parte din crestere pentru a nu pierde si mai mult in urma unei prabusiri a economiei mondiale.

Investitorul american a explicat ca Beijingul si-a agatat moneda de dolar in timp ce majoritatea monedelor din lume sunt lasate sa fluctueze liber. Asta a facut ca yuanul sa se devalorizeze si sa asigure un important surplus comercial Chinei, scrie el pe Financial Times.

"Acest aranjament permite guvernului chinez sa isi opreasca o felie semnificativa din valoarea exporturilor fara sa se atinga de subventiile care ii determina pe oameni sa munceasca atat de greu si care le fac munca atat de productiva. Are acelasi efect ca taxele, dar functioneaza mult mai bine", spune Soros.

Acesta este secretul succesului, in opinia miliardarului. George Soros sustine ca asta ofera Chinei un avantaj in relatia cu alte tari deoarece guvernul de la Beijing este discret in ceea ce priveste surplusul. In acelasi timp, asta a protejat China de criza financiara si a facut ca evenimentul care a zguduit economia tarilor dezvoltate sa fie perceput de chinezi doar ca o incetinire a cresterii economice si a exporturilor.

"Nu e o exagerare daca spunem ca de la criza financiara China se afla pe locul soferului. Miscarile ei valutare au avut o influenta decisiva asupra ratelor de schimb. La inceputul anului, cand euro avea probleme, China a adoptat o strategie de tipul 'asteptam sa vedem'. Absenta ei din randul cumparatorilor a contribuit de asemenea la devalorizarea euro. Cand euro a ajuns la 120 fata de dolar, China a intervenit pentru pastrarea euro ca moneda internationala. Asta a inversat declinul euro", precizeaza Soros in articolul scris pentru Financial Times.

Recent, China a permis aprecierea yuanului in fata dolarului cu cateva procente, dar avantajul chinez a fost pastrat deoarece, in acelasi timp, a avut loc si o apreciere a euro, yenului si altor monede care au compensat pierderile.

Beijingul ar putea tolera o apreciere de 10% a yuanului

Pozitia dominanta a Chinei este, insa, pusa in pericol acum de mai multi factori interni si externi: recesiunea globala a intensificat presiunile protectioniste, iar tari precum Japonia, Coreea si Brazilia au inceput si ele sa intervina pe pietele valutare.

China si-ar putea pierde unele avantaje daca aceste tari vor incepe sa ii imite strategia, dar adevaratele pierderi vor fi pe plan international deoarece pietele monetare globale vor fi perturbate, iar economia globala se va deteriora. De aceea, ajustarile de curs ar trebui sa faca parte dintr-un plan coordonat la nivel international pentru a reduce dezechilibrele, propune Soros.

"Dezechilibrele din SUA sunt imaginea din oglinda a Chinei. China este amenintata de inflatie, SUA de dezinflatie. La aproape 70% din PIB, consumul din SUA este prea mare. Statele Unite au nevoie de stimuli fiscali pentru a spori competitivitatea in loc sa ofere facilitati cantitative care pun presiune pe toate monedele in afara de renminbi", mai spune miliardarul american.

In acelasi timp, continua Soros, "SUA au nevoie de renminbi pentru a-si reduce deficitul bugetar si sa-si atenueze povara datoriilor acumulate. China, in schimb, ar putea accepta un renminbi mai ridicat si o crestere economica mai mica atata timp cat consumul creste, iar imbunatatirea standardelor de viata continua".

Si chinezii de rand ar fi satisfacuti de aceasta politica. In schimb, doar exportatorii ar avea de suferit, iar surplusul acumulat de guvernul de la Beijing s-ar diminua. Chiar si premierul Wen a afirmat ca o apreciere puternica a monedei ar fi dezastruasa, dar 10% pe an ar fi un procent de tolerat.

China trebuie sa isi asume responsabilitati de lider mondial

"Pentru ca Beijingul este principalul beneficiar ar surplusului, el ar trebui sa aiba o intelepciune remarcabila pentru a accepta diminuarea puterii sale si sa recunoasca avantajele coordonarii politicilor economice impreuna cu restul lumii. Trebuie sa recunoasca faptul ca tara nu poate continua sa creasca fara sa acorde mai multa atentie partenerilor sai comerciali", atrage atentia George Soros.

Astfel, in opinia miliardarului, numai China se afla intr-o pozitie din care sa initieze un proces de cooperare internationala pentru ca ar putea sa ofere aprecierea yuanului. Beijingul a elaborat deja un mecanism pentru construirea unui consens in tara, iar acum trebuie sa faca inca un pas in fata si sa faca ceva pentru a ajunge la un consens si in plan international. Daca acest lucru se va intampla, China va fi rasplatita de restul lumii prin acceptarea puterii sale.

Orice s-ar intampla in continuare, China a ajuns deja intr-o pozitie de lider in lume, asa ca de ea depinde acum soarta economiei globale. Daca Beijingul nu va reusi sa isi asume responsabilitatea, atunci intregul sistem monetar global s-ar putea prabusi impreuna cu economia. In oricare dintre variante, surplusul comercial al Chinei se va micsora, fiind in avantajul ei daca acest lucru se va intampla ca urmare a cresterii standardului de viata si nu a declinului global.

"Sansele ca rezultatul sa fie pozitiv nu sunt foarte bune, dar trebuie sa ne luptam pentru el pentru ca, in lipsa unei cooperari internationale, lumea se indreapta spre o perioada de turbulente foarte mari si distrugeri", a conchis George Soros.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#George Soros China, #China apreciere moneda, #George Soros yuan, #China criza financiara , #criza economica mondiala
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
crize peste crize ; singurul lucru pozitiv este ca ziare.com nu este o sursa credibila ; saptamana trecuta ziare.com ne-a informat ca extraterestri sunt la polul nord , iar la sfarsitul lui septembrie ne-a adus la cunostinta ca in noiembrie e gata planeta