Criza financiara europeana pune in pericol economia mondiala

Vineri, 21 Mai 2010, ora 12:15
3333 citiri
Criza financiara europeana pune in pericol economia mondiala
Foto: State.gov

Daca, pana in prezent, criza financiara din Europa, amplificata de deficitul si datoriile Greciei, afecta doar batranul continent, economistii sunt de parere ca a inceput, deja, sa se intinda si in restul lumii, in special in Statele Unite ale Americii.

Unul din oficialii Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, a declarat ca sincronizarea problemelor financiare din Europa cu sfarsitul crizei financiare mondiale ar putea "pune in pericol redresarea".

Daca aceasta criza va stopa creditarea si fluxul de capital la nivel mondial, atrangand o noua criza financiara, ar pune in pericol atat redresarea economiei americane, cat si a celei globale.

"Desi credem ca ar fi putin probabil sa se intample asa ceva, prabusirea pietelor financiare de la inceputul lunii sugereaza ca nu putem ignora total o astfel de alternativa", a spus Daniel Tarullo, membru din consiliul de administrare al Federal Reserve, citat de Associated Press.

In cel mai rau caz, "s-ar putea ajunge la o retraire a inghetarii pietelor financiare la care am fost martori in 2008", a adaugat Tarullo.

Deocamdata, oficialul Fed crede ca sistemul financiar-bancar din SUA poate rezista dificultatilor din Europa, avand in vedere ca, in ultimul an, autoritatile americane au cerut bancilor sa-si majoreze capitalul, pentru a face fata unor pierderi viitoare.

De asemenea, efectul direct asupra bancilor va proveni din expunerea in Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, insa pierderile vor fi relativ mici.

Totusi, daca problemele se vor intinde si la tari mai mari din Europa, bancile americane vor fi supuse, la randul lor, unor pierderi mai insemnate. De asemenea, fondurile mutuale si alte institutii americane detin o mare parte din certificatele de depozit emise de bancile europene.

Potrivit lui Tarullo, si exporturile din SUA ar fi afectate de scaderea economica de peste ocean. "O contractie puternica a activitatii economice din Europa, impreuna cu problemele financiare, au potentialul de a stopa redresarea economica la nivel mondial", a explicat oficialul Fed.

Pentru a tine in frau criza europeana, banca centrala europeana a fost de acord sa furnizeze dolari Bancii Centrale Europene, in schibul unor alte monede, acest aranjament fiind menit a debloca fluxurile de capital.

Bancile europene au nevoie de dolari pentru a imprumuta companiile, mai ales pe cele care au operatiuni in Statele Unite si cumpara materii prime cu dolari. De asemenea, petrolul si alte materii sunt vandute in dolari, in intreaga lume.

De ce ar trebui SUA sa ajute Europa?

Joi, Senatul american a votat pentru limitarea participarii la ajutorul oferit Greciei si altor tari cu probleme financiare din Europa, prin intermediul Fondului Monetar International.

Totusi, multi analisti nu sunt de acord cu acest lucru. "Economia mondiala nu isi va reveni fara o redresare sanatoasa a economiei europene. Iar SUA nu va avea o crestere sustinuta, fara redresarea economiei mondiale. Aceasta este principala lectie din recesiunea globala din 2007 - 2009", a spus Edwin Truman, de la Institutul Peterson pentru Economie Internationala, citat de Forbes.

In plus, economistii americani cred ca ar trebui sa invete din problemele europene, avand in vedere ca si SUA are un deficit bugetar foarte mare.

Insa, luand in calcul programul pentru sistemul de sanatate, in valoare de 938 de miliarde de dolari si programul de stimuli economici, de 787 miliarde de dolari, cheltuielile vor continua sa se majoreze, in urmatorii zece ani.

La acest lucru se adauga si scaderea veniturilor la buget la numai 14,8 la suta din PIB, cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani, dar si cheltuielile extrem de mari pentru razboaiele din Irak si Afganistan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#criza financiara Europa, #criza datorii Europa, #deficit bugetar Grecia, #deficit bugetar SUA , #criza economica mondiala