Criza mondiala va separa liderii puternici de cei slabi - Ram Charan

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 12:27
2646 citiri
Criza mondiala va separa liderii puternici de cei slabi - Ram Charan

Criza mondiala a adus instabilitate pe piata, iar situatia va separa liderii puternici de cei slabi, este de parere consultantul de afaceri Ram Charan.

"(...) Aceasta instabilitate va exista multa vreme de acum incolo si va separa liderii puternici de cei slabi", a declarat Ram Charan, in cadrul conferintei "Lideri in secolul XXI", sustinuta, saptamana aceasta, la Bucuresti.

Acesta sustine ca actuala criza mondiala a aparut din mai multe motive, unul dintre ele fiind lipsa de coordonare in sistemul financiar global. Sistemul "are nevoie de coordonare, iar solutia pentru aceasta problema nu este neaparat economica, ci politica", mai spune acesta.

"Sistemul financiar global a devenit un fel de joc la cazino, in care foarte putini indivizi misca sume imense de bani, de miliarde de dolari. Sistemul depinde de unele modele matematice, iar cei care iau decizii nu sunt destul de familiarizati cu aceste modele, nu le cunosc.

Multe reguli create functioneaza, insa ele sunt rapid sterse sau schimbate de factorul politic", adauga Ram Charan.

Intrebat cum se va schimba modelul de afaceri in urmatorii 20 de ani, Ram Charan a raspuns ca fiecare lider de companie trebuie sa se pregateasca pentru nesiguranta.

"La nivel de CEO, nu vei reusi daca nu esti mereu informat despre modul in care functioneaza economia globala. Modelele de afaceri se vor schimba frecvent in era informationala, trebuie sa ai curajul sa faci schimbari", spune acesta.

Construirea unul brand de executie

Primul pas pentru a deveni un lider puternic il reprezinta construirea unui brand de executie puternic, sustine Ram Charan.

"Intreaba-te cine este acea persoana din companie care are cel mai bun brand de executie si ce face aceasta persoana, cum reuseste? Cat de real este brandul de executie creat? Pe masura ce devii un brand, atragi ca un magnet alte persoane cu branduri bune de executie", spune Ram Charan.

Acesta da ca exemple principalele companii care sunt lideri pe plan mondial, sustinand ca acestea se dezvolta printr-o buna organizare, valori comune si colaborare. "Aceste companii reusesc prin obiceiurile celor care indeplinesc bine functia de executie", explica Ram Charan.

Principalele reguli care trebuie respectate sunt: comunicarea clara, stabilirea de prioritati, masurarea progresului raportat la obiective si feeback.

Comunicare, prioritati, progres si feed-back

Fiecare angajat trebuie sa stie ce trebuie sa faca si pana cand trebuie sa faca acel lucru, explica Ram Charan.

Prioritatile trebuie sa fie putine, deoarece un om nu se poate ocupa de prea multe lucruri deodata. Si managerul si angajatii trebuie sa stie intotdeauna exact care sunt prioritatile.

Progresul trebuie masurat prin raportarea la anumite obiective stabilite in timp. "Obiectivele pe termen scurt aduc disciplina, creeaza energie, situatii de colaborare si atrag atentia oamenilor din companie", adauga Ram Charan.

In etapa masurarii progresului, explica acesta, este esential ca managerul sa poata stabili exact cauzele rezultatelor, fie ele pozitive sau negative, fara sa certe angajatii si sa se stabileasca exact cat la suta din rezultate sunt datorate factorilor externi, care nu pot fi influentati din interiorul companiei.

Omul potrivit, jobul potrivit

O alta caracteristica a liderilor de succes, explica Ram Charan, este capacitatea de a gasi omul potrivit pentru jobul potrivit. De multe ori, in companii este nevoie de mutari ale personalului pe diferite posturi sau de impartirea sarcinilor, spune consultantul.

"Trebuie sa potrivesti talentul fiecaruia cu 2-3 cerinte specifice ale postului. Trebuie sa cauti, sa investesti timp, sa antrenezi angajatii, daca o persoana nu se potriveste postului trebuie sa o ajuti", explica acesta.

Feed-back de un minut

Un lider puternic trebuie sa gaseasca timp si sa isi recompenseze angajatii, adauga consultantul, desi recompensele nu trebuie sa fie neaparat financiare. Un feed-back pozitiv sau negativ nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de secunde si sa fie relevant pentru sarcina ceruta, spune acesta.

"Orice fiinta umana te respecta daca ii arati ca iti pasa. Trebuie sa le oferi feed-back relevant, constructiv", adauga Ram Charan.

Competitia interna este distructiva

In alegerea echipei dintr-o companie, liderul trebuie sa aiba grija sa nu pastreze elementele de competitie interna, care pot fi distructive, adauga Ram Charan.

"Misiunea fiecarui jucator este sa ajute echipa, si nu sa participe intr-o competitie interna, trebuie sa selectezi intotdeauna jucatorii in functie de acest criteriu. (...) In fiecare echipa va fi un element care deviaza, trebuie sa fii atent la acest element, sa il observi, pentru ca echipele pot castiga, insa indivizii singuri nu pot. Poti sa elimini elementul care deviaza, insa nu trebuie sa il lasi sa distruga echipa", conchide Ram Charan.

Ram Charan a fost profesor la Harvard Business School, Kellogg School of Management si Boston University si consultant pentru General Electric, KLM, Bank of America si Jaypee Associates.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Ram Charan, #criza efecte lideri puternici, #criza separa lideri, #efecte criza companii , #criza economica mondiala