Datoriile Americii ar putea trage lumea intr-o a doua criza economica mondiala

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 12:08
4933 citiri
Datoriile Americii ar putea trage lumea intr-o a doua criza economica mondiala
Foto: scottishsocialistparty.org

Statele Unite ar putea deveni, pentru a doua oara in mai putin de trei ani, piesa de domino care a pornit furtuna financiara pe plan mondial. De data aceasta, cauza este apropierea foarte mult de plafonul superior al datoriei publice pe care America o are - 14,3 trilioane de dolari.

"Riscam sa avem o recesiune mai grea decat cea pe care am avut-o, la fel riscam sa avem si o criza mai grea decat cea prin care am trecut", avertiza presedintele SUA, Barack Obama, in cazul in care Congresul american nu ajunge la un consens legat de marirea plafonului datoriei publice.

Trezoreria americana estima ca limita maxima va fi atinsa in aceasta luna, astfel ca pe politicienii americani acum este o mare presiune. Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale, i-a sfatuit atat pe republicani, cat si pe democrati sa nu foloseasca acest eveniment drept moneda de negociere intre ei.

Ziare.com a discutat cu cativa analisti economici romani pentru a afla cum s-ar putea rasfrange nehotararea americana asupra economiei mondiale, dar si asupra Romaniei. "Daca vor avea probleme si cu moneda, pe noi nu ne va avantaja decat dintr-un singur punct de vedere, cel al importurilor de energie. La exporturi nu se va vedea prea mult pentru ca noi avem 70% din comertul cu exteriorul trimis in UE", ne-a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Excedentul de lichiditate, in favoare noastra

Faptul ca America are o problema nu face decat sa ne ajute pe noi, mai ales daca vrem sa imprumutam bani de pe pietele internationale. "Cred ca nu este inca vorba de un risc pentru piata financiara internationala, poate mai degraba de faptul ca raman niste bani in exces, pentru ca SUA facea operatiuni in fiecare zi, prin care se imprumuta, si era cel mai mare imprumutator de pe piata financiara internationala", ne-a spus analistul financiar Aurelian Dochia.

Aceste excedent de lichiditate ar putea, pana la urma, sa duca la o micsoare a ratelor dobanzilor la care se imprumuta altii, inclusiv noi. Ar fi un avantaj si pentru noi.

Este sau nu pericol de o noua criza?

Desi problema americanilor nu este noua, numai acum devine din ce in ce mai cronica, dar cu care piata se obisnuieste din ce in ce mai bine, sau cel putin incearca. "Nu cred ca aceasta problema se va putea rezolva peste noapte si nici nu ne-o putem imagina o SUA care nu va putea sa isi achite datoriile, pentru ca asta inseamna ca intreaga economie mondiala va avea probleme", a mai afirmat Anghel.

Pe de alta parte, Dochia nu crede ca este o criza pentru piata mondiala cat este pentru piata din America, pentru ca imposibilitatea de a se finanta inseamna ca nu vor mai putea plati, in scurt timp, pentru multa vreme, cheltuielile bugetare, precum salariile.

"Bine, ei oricum mai au o rezerva, pentru ca pot sa intre in fondurile de pensii si inca vreo cateva luni se vor putea finanta din aceasta sursa si, intre timp, probabil Congresul american va ajunge la un compromis pentru marirea plafonului de indatorare", mai spune Dochia.

Cursul merge bine, dar ne-ar putea face rau

Monedele emergente sunt de multa vreme in urcare, in raport cu monedele principale - dolarul si euro, iar aceasta tendinta va continua. De altfel, si cu leul s-a intamplat o apreciere sau, mai degraba, o depreciere a bazei de referinta - euro. Acest lucru va continua sa se intample, dar problema este pentru cat timp si in ce proportii, pentru ca, de la un punct anumit incolo, economiile tarilor emergente ar putea fi puse in dificultate.

"O apreciere a monedelor va insemna o scadere a competitivitatii la ei. Partea buna este ca acesta este un proces care dureaza in timp si tot timpul apar corectii care sa ajusteze piata. Pe termen scurt, nu vad mari riscuri", mai afirma Dochia.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Datoriile americane, #criza mondiala economica , #criza economica mondiala