Furtuna in economia globala: Este pregatita Romania sa tina piept "inghetului" financiar?

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 12:51
7691 citiri
Furtuna in economia globala: Este pregatita Romania sa tina piept "inghetului" financiar?
Foto: Arhiva Ziare.com

In ce masura economia romaneasca este pregatita pentru o schimbare brusca in atmosfera economica? Suntem pregatiti pentru "inghetul" financiar?

Pe hartie, situatia macroeconomica a Romaniei arata destul de bine. Avem un ritm de crestere economica de peste 3%, o majorare a salariilor, o moneda nationala destul de stabila. Mai mult, am platit datoria catre Fondul Monetar International luata in vremurile tulburi din 2009.

Insa situatia "din teren" este diferita, sustin analistii firmei KeysFin, care ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri.

Criza va macina lumea in 2016? Cine pierde, cine castiga si cum se va descurca leul

"Statisticile pot fi insa inselatoare, precum vremurile in care traim. Performantele economice generale ascund o dezvoltare inegala a economiei, cu un puternic accent pe comert si cu un declin in sectorul de productie, dublata de o polarizare tot mai accentuata la nivel geografic", se arata in analiza KeysFin remisa Ziare.com.

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului, din 2009 pana in 2012, doar comertul a iesit in evidenta, domeniu in care sunt inregistrate, de altfel, majoritatea firmelor din Romania.

O simulare privind evolutia cifrei de afaceri pe cele mai importante sectoare de activitate arata ca, fata de 2009, constructiile, furnizarea de energie electrica si gaze si distributia apei au inceput sa piarda teren, marcand un minus intre 1 si 4 procente in 2015, trend care a inceput intre 2012-2013 si s-a accentuat in ultimii ani.

Aceste sectoare, alaturi de imobiliare si transport/depozitare, au reusit sa adune, impreuna, o cifra de afaceri de 262 de miliarde de lei in 2014, in conditiile in care comertul acopera o valoare aproape dubla (420 miliarde lei).

"Economia se dezvolta, din pacate, intr-un mod inegal, cu cel mai important accent pe comert, in timp ce industriile producatoare raman in urma si chiar tind sa piarda teren fata de punctul de cotitura din 2009. Este un semnal de slabiciune care, in cazulunei potentiale noi crize, ar putea determina consecinte negative in economie", sustin analistii de la KeysFin.

Potrivit documentului, evolutia ascendenta din transporturi si depozitare (plus de 7% in 2015), imobiliare (6%) si industria prelucratoare (plus de 5%), trebuie conexata, in principal, cu dezvoltarea comertului.

"Avem de-a face cu o evolutie conjuncturala, care nu pare a fi, cel putin din prisma datelor luate in calcul, una sustenabila pe termen mediu si lung. Aceste domenii, aflate pe plus in prezent, sunt extrem de vulnerabile, putand oricand sa treaca pe minus,pe fondul unei furtuni economice", considera expertii.

O privire detaliata asupra datelor statistice vine sa sustina semnele de intrebare privind sanatatea economica a Romaniei.

Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)

In ce domenii se inregistreaza valori negative

Analistii KeysFin au luat in calcul cifrele de afaceri de peste 1 miliard de lei inregistrate in intervalul 2012-2014 si au descoperit, astfel, putin de 32 de ramuri economice unde evolutia a devenit negativa in 2014.

Se remarca performanta negativa din sectorul materiilor prime (-60%) si cea din sectorul chimic (-29-37%), industrii care, in trecut, era vectori de crestere economica. De remarcat si curba descendenta marcata de comertul cu carne, lactate, oua, imbracamintesi alte obiecte diverse, de uz casnic.

Interesanta este, in acest context, si dinamica infiintarilor de firme post-criza, care arata o scadere sensibila a numarului firmelor din mai toate domeniile, de la energie (30%), imobiliare (-9%), activitati profesionale (-19%), activitatide servicii administrative (18%), informatii si comunicatii (-17%), comert (-10%), constructii (-7%).

Aspectele pozitive tin de evolutia spectaculoasa a numarului de firme din sectorul agricol (90%), industria prelucratoare (8%) si sanatate (23%).

Sursa: KeysFin

"Datele prezinta, in general, semnele unei economii conjuncturale, axata pe oportunitate si mai putin pe stabilitate si perspectiva. Se investesc in continuare sume mari in comert, domeniu care asigura un rulaj optim, si prea putin in productie, in produsecare sa antreneze dezvoltarea industriilor pe orizontala", remarca analistii de la KeysFin.

"Scumpirea finantarilor, de exemplu, ar insemna o lovitura poate chiar mai puternica decat acum sase ani, atunci cand erau semnalate o serie de investitii programate pe termen mediu si lung. Acum insa, cu exceptia agriculturii, unde vedem un reviriment,nicio alta ramura industriala nu pare sa ofere garantii de sustenabilitate", adauga acestia.

Ministrul Finantelor despre factorii de risc indicati de Fitch pentru Romania

Romania va tine cu greu piept problemelor economice globale

Analistii afirma ca, in perspectiva unei eventuale crize externe, economiei romanesti ii va fi astfel greu sa reziste, asta in conditiile in care consumul intern a fost si va fi in continuare influentat de puterea de cumparare redusa, iar exporturiletind sa se restranga tot mai mult ca paleta de produse, sustin analistii KeysFin.

"Cu un sector bancar tot mai sensibil, mai arid si hotarat sa isi conserve pozitiile - vezi deciziile privind ingradirea creditarii dupa aparitia legii darii in plata - si cu un stat prea putin dispus sa antreneze investitii de mare amploare, cu dezvoltarepe orizontala, cum sunt cele din infrastructura, sansele ca Romania sa scape de un eventual nou 'Ice Age' economic sunt, ca si prognozele meteo, probabile", au mai spus analistii.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#prognoze economie Romania, #Romania probleme economie, #Romania economie previziuni , #criza economica mondiala