Ziare.com

O abordare antica a unei economii moderne - cand va lovi urmatoarea criza?

de Alexandra Sandru
Marti, 24 Iulie 2012, ora 07:19

   

O abordare antica a unei economii moderne - cand va lovi urmatoarea criza?
Potrivit marilor clasici greci, schimbarile in politica sunt supuse unui ciclu. Astfel, se incepe prin tiranie, care este inlaturata pentru ceea ce numim la acel moment democratie.

Cum se ajunge la concluzia ca poporul nu se poate organiza eficient, un grup restrans de oameni "isi asuma" intreaga putere politica si economica, ajungandu-se la oligarhie, care duce din nou la tiranie, care, dupa ce saturatia a fost atinsa, duce la revolte domocratice si ciclul se reia.

Acelasi tipar poate fi gasit si in economia moderna, dupa cum observa Financial Times. Incepem de la crestere economica, care, mai devreme sau mai tarziu, scapa de sub control. Uneori din teama de inflatie sau de un deficit bugetar prea mare sau din cauza grijilor legate de creditarea excesiva sau de cursul valutar. De cele mai multe ori, este o combinatie a catorva dintre acesti factori sau a tuturor.

Iar asta duce la austeritate. Aceasta genereaza mereu nemultumiri in randul maselor, fiind insotita de scaderi ale veniturilor si somaj, ceea ce duce la o adancire a deficitului bugetar.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In acest punct, mediul privat, opozitia politica si chiar si sustinatorii Guvernului la putere cer intr-un glas crestere economica. Mai exact, ceea ce cer ei este reducerea diferentei dintre o rata a somajului sustenabila si cea prezenta, ceea ce ar aduce cu sine cresterea consumului, a creditarii si a veniturilor la bugetul de stat.

Seful Guvernului respectiv solicita, atunci, ministrului sau de Finante sa faca ceva in acest sens. Insa, de obicei, acest tip de stimuli intra in contradictie cu politicile Guvernului de a reduce deficitul bugetar. Asa ca se iau anumite decizii care sa nu faca rau deficitului, care aduc cateva investitii, locuri de munca si o eventuala crestere a creditarii, insa nu indeajuns incat sa deblocheze si consumul.

Asa ca, incet-incet, cureaua este largita si cererea consumatorilor se face simtita si asa se ajunge pe drumul catre urmatorul boom.

La acest moment, multe dintre tarile lumii se afla la faza "cererii de crestere economica". Insa opozitia care cere mentinerea austeritatii este la fel de puternica. Deci, avand in vedere ca nu am razbit inca aceasta criza, mai avem mult pana vom putea vorbi de urmatoarea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3796 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este si normal sa fie cicluri !

A fost o criza care s-a terminat in 1933(criza de supra productie) dupa care a izbucnit un razboi mondial. A fost in toata lumea. Au mai fost crize mai mici in Asia, finalizate cu razboaie de mica anvergura: intre Israel si Egipt practic, intre lumea araba si lumea, sa-i spuneam - occidentala sau mai putin occidentala, gandindu-ne la India si Pakistan unde mereu sunt tensiuni. Iar daca luam in considerare faptul ca a aparut Alkaeda, tot pe fondul unei crize, de aceasta data de alt tip, observam ca toate razboaiele din secolul trecut au aparut pe fondul unor crize mai mult sau mai putin ciclice. Nu le cunosc periodicitatea, nu le cunosc nici macar motivele pentru care se dusmanesc intre ei. Doar razboiul din Golf stiu ca a fost pentru petrol... Dar si asta datorita faptului ca era criza de a intra in ... deficit de resurse de petrol in America. Si au trebuit sa faca ceva. In plus, industria Americii ajunsese sa produca pe stoc si trebuia consumata cumva productia pe stoc... Motive multiple. Toate, insa, pornite de la criza. Sa nu uitam ca, la noi, in vremea lui Ceausescu, a fost mai mereu criza. Nu se gasea mai nimic la liber. Criza permanenta. Ciclu continuu...

 

varful crizei europene abia urmeaza

dupa aproapre cinci ani de eforturi de salvare a greciei se apropie momentul cand toti factorii implicati, FMI, EU, sint nevoiti sa recunoasca falimentul ca optiune unica.
cinci ai de cheltuieli inutile si amanare a solutiei naturale si sanatoase a falimentului. cinci ani de actiune birocratica ineficienta, incompetenta, utopica.
europa este captiva imensului ei aparat birocratic dar asta nu va mai dura mult timp. evidenta proastei gestiuni a crizei ii forteaza pe birocrati sa se indrepte catre o separare de interesele bogatilor europei, isi delimiteaza interesele proprii de cele ale bogatilor si astfel se va ajunge la conflictul de interese. atunci va ajunge criza europeana la apogeu si exemplul crizei din grecia sugereaza ca solutiile in afara ciclului economic normal nu sint viabile. se va ajunge la faliment in toate economiile problematice ale europei. culmea este ca pentru sanatatea economiei europene, este un lucru pozitiv.
marea problema este ce se va intampla cand aparatul birocratic isi va vedea amentitate pozitiile.

 

Din 1608, la nivel general, s-a repetat la fiecare 80 ani. Suplimen

tar, Romania mai are din 1866 cat una la fiecare 41 ani.

 
 

@nonpoliticon

Poti sa dai amanunte despre ciclul de criza 80? In 1608 nu tin minte sa se fi intamplat mai nimic remarcabil.
Daca ai putea preciza un link, as fi recunoscator.
La fel si despre ciclul de 41 de ani.

1608-Prima bancnotă din Europa, Amsterdam. 1866-Cuza si reformele

sale, inclusiv "secularizările"; 1907-Răscoala si redistribuirea pămanturilor; 1948-Nationalizarea; 1989-Deznationalizarea


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor