O ipoteza halucinanta: Europa, amenintata de forte malefice?

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 19:17
8965 citiri
O ipoteza halucinanta: Europa, amenintata de forte malefice?

Pornind de la amenintarile necrutatoare si greu de explicat asupra economiei unor tari europene, profesorul Edward Tetreau de la HEC (Paris) lanseaza ideea ca dificultatile financiare ale tarilor UE nu sunt de ordin institutional. Ele sunt, in principal, de ordin mafiot.

Concret, o banda de speculatori, bine organizati si actionand in umbra anonimatului, loveste sistematic sistemul financiar al tarilor UE penru a le dobori una cate una. La momentul potrivit, speculatorii stiu ce au de facut ca sa profite, in beneficiul propriu, de haosul creat.

Cine urmeaza dupa Grecia?

Grecia a fost prima vizata. Lovitura era aproape de a reusi si poate reusea daca nu interveneau eforturile energice si conjugate ale Eurogrupului. Banda nu numai ca a ratat prima lovitura, dar a pierdut sume importante pe care le investise, contand pe o reusita de 100%.

Faptul ca unele agentii de rating s-au grabit sa prezica inevitabila catastrofa a Greciei, il face pe autorul articolului din La Tribune sa nu excluda complicitati surprinzatoare. Cum actioneaza grupul si pe ce butoane apasa, asta nu stie nimeni, dar nu pare intamplator ca, dupa esuarea atacului in directia Greciei, alte tari se pomenesc, din senin, in dificulatate.

Ai zice ca numai cand a devenit clar ca Portugalia si Irlanda au sanse sa fie salvate, taifunul si-a schimbat directia si s-a indreptat brusc spre Spania si Italia. Un observator atent nu poate scapa din vedere faptul ca interesele financiare ale unor fonduri de investitii sau organizatii bancare americane, britanice sau chiar europene ar fi avantajate de falimentarea unui stat sau a altuia.

In opinia autorului, cea mai importanta masura pe care ar putea-o lua institutiile europene, inclusiv factorii politici, este sa identifice acesti speculatori ascunsi in umbra. Principiul transparentei nu numai ca le permite, dar ii si obliga. N-ar trebui sa ne acundem dupa deget si sa ne rusinam, punandu-ne o intrebare elementara: cine are interesul sa prabuseasca Europa?

Iar, daca aflam cine, nimic nu opreste UE sa faca publice numele acelor institutii, organizatii sau grupuri, care ar fi gata sa loveasca mortal state intregi, pentru propriile lor intrerese.

Timpul trece, iar Europa bate pasul pe loc

In numele transparentei la care nu numai ca avem dreptul, dar pe care suntem chiar obligati s-o practicam, nimeni n-ar opri institutiile europene sa intocmeasca lista neagra a organizatiilor interesate in falimentarea unor state.

Sa nu uitam ca lupta este pe viata si pe moarte: ori descoperim aceste forte malefice si le oprim in ceasul al doisprezecelea accesul pe pietele europene, ori - in ceasul al treisprezecelea - nimeni nu va putea opri falimentele.

Este ciudata miopia pietelor financiare, care tot judeca tarile din zona euro, uitand de cazul a doua importante puteri extra-europene, care se prezinta cel putin la fel de lamentabil ca Grecia: Marea Britanie, cu deficitul ei de 9% din PIB si Statele Unite, care, dupa unele estimari, risca sa esueze in urmatoarele doua saptamani.

Timpul insa trece implacabil si inca nu este clar ce asteapta responsabilii politici ai Europei, ca sa actioneze energic.

Ce-i de facut?

In primul rand, trebuie intocmita "lista neagra" a institutiilor sau organizatiilor care ar putea specula, profitand de caderea institutiilor financiare din zona euro.

In al doilea rand, este necesara initiativa comuna franco-germana asupra pietelor, de exemplu, prin cumpararea masiva a titlurilor sau obligatiunilor privind datoriile suverane spaniole si italiene. Nu e un act de filantropie: pentru Franta si Germania, esuarea celor doua tari inseamna si esuarea propriilor lor banci.

In al treilea rand trebuie ca, pana la data de 2 august, data dupa care guvernul SUA nu mai este autorizat sa se imprumute, cu riscul de a nu putea onora platile, Europa trebuie sa-si nominalizeze un ministru al Finantelor, avand ca principal obiectiv mutualizarea datoriilor nationale europene.

Avem de ales: ori sta fiecare cu capul in nisip, ca strutul, ignorand pericolul, ori iesim din criza numai printr-o uniune federala bugetara si fiscala - deci si politica.

Timpul este scurt, dar, daca pentru a decide o actiune militara in Libia au trebuit cateva ore, poate ar fi sufieciente cateva saptamani pentru a corela finantele unor tari ca Germania Franta, Italia, Spania.

Punctul de vedere al profesorului Edward Tetreau este indraznet, dar nu trebuie neglijat faptul ca apartine unei personalitati marcante din lumea universitara franceza si unui bun cunoscator al problemelor UE, cu studii si cercetari efectuate atat in Europa, cat si in SUA.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#forte malefice economie UE, #forte UE, #economie probleme Europa , #criza economica mondiala