Ziare.com

Periculosul razboi al sanctiunilor reciproce

Marti, 19 August 2014, ora 09:19

   

Periculosul razboi al sanctiunilor reciproce
Odata cu aprofundarea crizei din Ucraina, Occidentul si Rusia dau semne sa se blocheze intr-o serie de sanctiuni reciproce, care nu par sa vesteasca ceva bun. Lovita de sanctiunile financiare dispuse de Occident, Rusia a instituit recent un embargo asupra importului de produse alimentare occidentale.

S-ar putea insa ca nu replica Rusiei sa fie motiv de teama pentru ocidentali. S-ar putea ca adevarata amenintare sa fie o criza financiara globala, declansata de propriile lor actiuni impotriva Rusiei, comenteaza Project Syndicate.

Confundarea dorintelor cu realitatile

Rusia nu pare constienta de pericolul care o paste si forteaza nota, desi exista un precedent, cel din 1998, cand presedintele de atunci, Eltin, minimaliza criza financiara din august al acelui an, declarand in fata telespectatorilor ca "nu exista riscurile devalorizarii". Dar dupa doar trei zile rubla s-a devalorizat iar pietele financiare s-au prabusit.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Drama financiara traita in 1998 pare sa se repete sub alte aspecte si acum. Presedintele Putin declara ca economia Rusiei poate rezista usor la sanctiunile occidentale si ca nu vede riscuri majore.

Este posibil ca el sa ia propriile dorinte drept realitati. Dar daca bancile rusesti nu vor putea face operatiuni pe pietele financiare occidentale, se poate usor pomeni ca implicatiile nu afecteaza doar sistemul bancar, ci intreaga economie a tarii.

Iar decizia Bancii Centrale a Rusiei de a ridica ratele dobanzilor pentru a sprijini rubla poate afecta grav creditele, impingand tara intr-o rcesiune pe termen lung, a carei durata este greu de evaluat.

Marea enigma sta insa in faptul ca nimeni nu poate anticipa astazi consecintele aplicarii sanctiunilor financiare unei economii atat de mari cum e cea a Rusiei si nu este imposibil ca ele sa ameninte stabilitatea sistemului financiar international.

Popularitatea lui Putin se conslideaza paradoxal

In ce priveste bancile europene, ele au imprumutat companiilor si institutiilor rusesti aproape 200 miliarde euro si au o pondere semnificativa in activele in euro din Rusia, care devin astfel foarte vulnerabile. Plutste in aer un fel de stres financiar, iar el poate evedintia chiar in urmatoele luni un deficit de capital in marile banci europene.

Datorita legaturilor stranse cu Rusia in domeniul comertului si mai ales al energiei, problemele financiare ar putea impinge Europa inapoi in recesiune, de unde abia a iesit.

Consecintele sunt greu de prevazut, dar exista precedentul din anul 1998, cand criza din Rusia a agravat declinul investitorilor in pietele emergete si a implicat grav fondurile suverane ale Argentinei, una din tarile cele mai afectate.

Chiar si SUA sau UE au fost simtit pe pielea lor pabusira prestigiosului LTCM (Long Term Capital Management), iar faptul a surprins in 1998 intreaga lume.

Nu pretinde nimeni ca istoria se repeta, dar ne putem pune intrebarea: oare Europa este pregatita astazi sa faca fata eventualului faliment al unei mari insitutii financiare?

In mod paradoxal, sanctiunile financiare consolideza pe plan intern popularitatea lui Putin. Daca este asa, atunci ele nu vor incuraja Rusia sa se aseze la masa tratativelor, Occidentul le va mentine si, cu cat le va mentine mai mult timp, cu atat va scadea credibilitatea lor.

Rusia pegateste exinderea embargoului

Pe de alta parte, presedintele Putin este gata sa reziste la toate presiunile externe, pregatit mereu sa dea replica, marind mereu miza, ceea ce ii mareste si mai mult popularitatea interna.

Parca anume ca sa intarate Occidentul si sa dea satisfactie propriilor cetateni, Pravda anunta luni ca replica Rusiei nu se va limita la embargoul asupra alimentelor.

Conform ziarului, au si fost facute propuneri pentru extinderea lui si asupra altor produse fabricate. Ele au fost trimise preseditintelui Putin pentru aprobare, si nu depinde decat numai de presedinte daca vor fi aprobate mai devreme sau mai tarziu.

Marind mereu miza, sanctiunile risca sa aiba efecte imprevizibile pentru ambele parti si trebuie sa recunoastem ca stabilitatea financiara globala ar putea sa nu mai fie tinuta in frau nici de cel mai puternic, nici de cel mai abil.

Stabilitatea are toate sansele sa depinda de limitele acestui joc, care pare sa nu aiba nicio limita.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3148 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intre Occident si rusi sunt 2 ideologii diametral opuse

In timp ce Occidentul lupta pentru mentinerea pacii in lume,si promovarea unor relatii normale intre state,rusii au alte preocupari.Ei se ocupa din todeauna de cucerirea de noi teritorii,chiar daca in prezent au cea mai mare tara din lume ca teritoriu.Fobia acapararii de noi teritorii la rusi este o boala incurabila. Shalom

 

 

Si as mai adauga ca in timpul lui Eltin economia rusiei era

divizata intre fostele republici, coordonarea se facea de un fost CIA si miliardari cu interese in west i-si divizau prada. Acuma economia este total refacuta, modernizata si disciplinata plus sectorul energetic ar putea alimenta intregul continent european. Punctul slab al coalitiei westice este CE care nu are resurse suficiente mai ales energetice.

 

 

Putin se apara cu maiestie ca Tigran Petrosian, iar Obama ataca,

domina dar fara nici un rezultat. Drama financiara traita in 1998 nu trebuie luata in considerare pentru ca atunci a fost presedinte betivanul de Boris Eltin.
Mr Eltin cind a venit in vizita in US tot beat era.
"An article in Pravda described Yeltsin as drunk at a lecture during his visit to the United States".
"Former Russian president Boris Yeltsin got so drunk during a visit to Washington that he was found standing outside the White House in his underpants trying to hail a cab to go and buy a pizza."

 

 

......................MA 'specialisti' de stefan gheorghiu,...

...in economie! garbieru,harap rosu si ceva kirpk-uri!...
Nu mai beti Terebentina,ca patiti ca patriciu! Da' fara bani! Banii erau prin oltenia antica, a lui ponta si ceausescu!
viorel ratiu cincinnati oh usa

 

 

IO am scris Primuu' AICI ... :)

... ca Fugitzii din Licee din Occident DIRECT in CAP_uu' Tarilor LOR, desigur ... :)

sunt CEI mai Mari Sponsorii ai Re_Facerii DURE a Rusiei ... :)
A mai fost UN_uu' in Ioropa, care, desi era "NUL" economic in Stiluu' Clasic si care,
sastisit de CINCI spre ZECE Ani de Phoutt_NESS Economic a zis :

Ma pipilesc pe TOATE Imprumuturile EXTERNE In_ROB_itoare.

Va PUI la MUNCA pe Toti, de la Lopata si elimins Somajuu' si CRESC Tara.

AICI a GAND_it Bine ...

In Alte Cestii a gandit RAU.

Plezneala cu Deutsche Ueber_Menscheit.
Razboiuu' in EST.
Daca avea Mintea necesara sa se prinda ca a fost permanent CONTROL_at,

de la Selectzia din Multitudinea de Hiteler_s aparutzi planificat in Germania, prin CHIAR Criza ... plan_ificata, pana la Deciziile Narroade si Criminale, de Exterminare, care, (IO crez'ca) i-au fost sugerate sub_liminal de catre Medium_s din ... SS ... :)
OAMENII Altora ... :)

se multumea cu Suprematzia ECONOMICA si era de ATUNCI Germania o Locomotiva a Europei si un MODEL,.
Nu mai avea Nevoie de Dominatziune Brutala.

Aveam o AUTENTICA UE ...

 

 

Bumerang.

In situatzia actuala,cand inca nu am iesit din criza financiara asa cum graiesc politicienii,"pietzele" sunt pline de produse dar lipsesc clientzii,este mai usor sa produci si este mult mai greu sa gasesti si sa consolidezi noi pietze de desfacere.
Pietze pline si clientzi mofturosi.Le mai aplici si sanctziuni?.Ce faci cu produsele si cu efectele "colaterale" ale suprastocului?.
In privintza loviturilor si contraloviturilor s-a ajuns la o lupta de orgolii.Cine pierde va avea orgoliul tare shifonat!.

 

 

ratiu...

...mac...mac.
Sau quack...quack...ca la Cincinnati pe Ohio River.

 

 

viorelu,

daca china comunista va taie creditul suntetzi in galeata .tu "economistul" din america stii ca traitzi cu bani de imprumut.asa ca nu da lectzii altora.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor