Ziare.com

"Prorocul crizei" presimte un taifun economico-financiar in 2013

Luni, 16 Iulie 2012, ora 18:42

   

"Prorocul crizei" presimte un taifun economico-financiar in 2013
Ca in fiecare vara, economistul american Nouriel Roubini, alintat in lume cu epitetul "prorocul crizel", si-a publicat si in acest iulie opinia cu privire la perspectiva evolutiilor economico-financiare, pe plan global, in anul 2013.

Recunoscutul economist nu pare deloc optimist. Vede nori grei amenintand toate economiile lumii, in Statele Unite, in zona euro, China si alte tari emergente, bogate in resurse, dar incapabile sa le puna singure in valoare, noteaza Project Syndicate.

Cea mai ingrijoratoare este zona euro, unde criza se agraveaza, chiar daca moneda se tine, inca, forte. Austeritatea, adoptata de multe tari, constituie un balon de oxigen, dar agraveaza recesiunea. Restrictiile la credite si pretul petrolului impiedica relansarea, mai ales la periferia Europei, unde economiile gafaie mai greu.

Se balcanizeaza sistemul de creditare, iar fuga capitalurilor poate deveni rapid panica bancara, mai ales in Grecia, unde o retragere dezordonata din zona euro este probabila chiar in lunile urmatoare.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Grecia n-a stiut sa profite de avantajele ce i se ofereau odata cu o moneda puternica si stabila. Acum si-a deschis singura calea spre un tobogan, de care au motive sa se fereasca Spania si Italia, dupa ce au vazut ce pateste Grecia.

America si China

Din SUA, vestile bune alterneaza cu vesti rele. Cresterea economica pe primul trimestru, de numai 1,9%, nu este nici la nivelul potentialului american, nici la nivelul promisiunilor de relansare. De altfel, in aprilie si mai, s-au creat mai putine locuri de munca decat in cele doua luni anterioare.

Se apropie momentul electoral, cand America va avea nevoie de noi indatorari. Daca Administratia se va izbi de un refuz, ratingul de tara ar putea fi pus in pericol, iar scaderea cheltuielilor si fuga capitalurilor, urmate de deceptia publica, pot alimenta exacerbarea caderii burselor.

Tot ce se petrece in Europa sau America a avut si are ecou in orientul indepartat. China - principalul pol al acestei zone - a inceput demult sa dea semne de oboseala si nu exista nici un motiv sa presupunem ca o asteapta un nou avant, cata vreme economia ramane tributara unui management rigid si centralizat, iar tarile dezvoltate devin un partener din ce in ce mai putin generos.

Iranul, cheia pacii sau a razboiului

Aceleasi pericole care pandesc China ameninta si economia tarilor emergente. Toate depind economic, financiar si bancar de UE si de SUA, iar propriile economii abia isi fac antrenamentul. Numai materiile lor prime le salveaza, in masura in care vor rezista prabusirii inevitabile a preturilor.

Dar problema principala a anului 2013 ne duce obligatoriu la evolutiile din Orientul apropiat. Tensiunile dintre SUA si Israel, pe de o parte, si Iranul pregatit sa se inarmeze nuclear, de partea cealalta, pot duce usor la paroxism.

Riscul unei confruntari militare in 2013 este maxim si poate ca ar fi de preferat o confruntare acum, decat in anul urmator, cand arma iraniana ar putea sa fie gata de lupta. Consecinta economica a confruntarii militare va fi, inevitabil, explozia pretului petrolului si o inimaginabila degringolada economico-financiara in intreaga lume.

Nelinistea pluteste deja in aer. Spirala bursei este descendenta peste tot, costul creditelor creste, pretul materiilor prime scade. Criza este mereu prezenta in acest scenariu amenintator.

Germania, un fel de Deus ex machina

Nimeni nu se simte la adapost. Motive politice, dar si prudenta, fac ca interventia unor institutii sau state de a le salva pe altele sa fie limitata, cu toate bunele intentii.

In Europa, impunerea regimului de austeritate era necesara, dar solutia inteligenta pentru o refacere de durata ar fi noul pact UE, care nici el nu este suficient. Lipseste un buget comun si lipseste uniunea bancara, o garantare a depozitelor in intreaga zona, dupa care intregului club nu-i mai ramane decat sa faca pasul spre integrarea politica, cu tact dar fara ezitari.

Astazi, Europa este avantajata de forta economica a Germaniei, pe care se poate sprijini, dar totodata este dezavantajata de retinerea Germaniei de a se implica prea mult, pentru ca nu cumva sa se lase tarata spre prapastie de cei care au si inceput sa alunece intr-acolo.

Furtuna se apropie, iar Europa are de ales una din doua: ori se solidarizeaza cu ea insasi, infruntand furtuna umar langa umar, ori isi aduce aminte de vitejia lui Don Quijotte si lupta fiecare separat cu cate o imensa moara de vant.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4271 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

de vreo cativa ani , Roubini presimte ..... pt la anul !

in 2008 , zicea ca vine sfarsitul in 2009 !
in 2009 ..........................in 2010 !
in 2010 ..........................in 2011 !
in 2011 ..........................in 2012 !
..... anul asta nu ..... dar la anul vine X calare pe matura si suntem nenorociti !

 

 

"bum" gindesti ca un Bum

Este pacat ca nu citesti prezentarile acestui Roubini, nu
"traducerile" si "interpretarile" lui Pitigoi sau altui "jurnalist" roman.
Ceea ce a preziz Roubini s-a dovedit a fi o analiza economico-financiara corecta.
El nu a preziz "sfirsitul" mondial economic si financiar,
Ci crizele de care nu putem scapa datorita coruptiei claselor politice din toate tarile lumii.

 

 

Roubini - agent islamist

Acest Roubini nu este decit un agent islamist platit sa prezica fatalism si decadere in societatea capitalista. daca il citesti (din pacate lumea are impresia ca e vreun prooroc - cind de fapt nu este decit un sarlatan - care a facut bani jucind 'short' - eo vorba la bursa ' longs make money shorts make money pigs get slaughtered'). El este short si face bani fiindca market-ul coboara si urca si din cauza asta arunca tot felul de preziceri 'catastrofale' in speranta ca lumea o sa 'scape' de companiile care pierd bani si el (compania lui) poate sa le cumpere la pret de nimic (asta inseamna sa joci 'short' vinzi acum si cumperi mai tirziu ieftin, spre deosebire de longs care cumpara acum in ideea ca vor vinde mai tirziu mai scump - cind te lacomesti insa pierzi (vezi ideea ca porcii sint sacrificati. nu va uitati in gura lui ca e un mare pacatos dar gura lui numai adevar nu graieste.

 

 

@01

Nouriel nu e islamist.E "var" cu islamistii.
A zis-o odata pe bune,dar de atunci isi raceste gura de pomana.Pardon,nu chear de pomana ca el din asta face maruntis.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor