Reuters: Occidentul, intr-o criza similara cu cea din anii '30

Autor: Ana Ilie
Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 20:03
5944 citiri
Reuters: Occidentul, intr-o criza similara cu cea din anii '30

Politica disfunctionala risca sa declanseze o perioada prelungita de crestere economica anemica pe plan global, probabil pe intreaga durata a anului 2012, ceea ce nu va face decat sa adanceasca problemele economice si politice pe care le traverseaza Occidentul.

Criza financiara globala care a inceput in urma cu patru ani s-a transformat intr-o criza politica pentru SUA si Europa, scrie Reuters. Liderii, incapabili sa aduca datoriile suverane la nivele suportabile sau sa accelereze cresterea economica, nu fac decat sa tulbure pietele bursiere si miscarile sociale.

Problemele sistemice ale mediului politic accelereaza si schimbarea puterii economice mondiale inspre tarile in curs de dezvoltare, precum China. In cel mai rau caz, ar putea cauza o noua recesiune globala, aducand cu sine o criza politica la o scara nemaivazuta din anii '30 incoace.

Aceste scenarii pesimiste sunt schitate de tot mai multi strategi politici importanti, economisti si universitari, dupa ce anul 2011 a adus cu sine o situatie de neconceput pana acum: ratingul SUA a fost retrogradat, pe cand lumea in curs de dezvoltare se bucura de cresteri de rating; Europa a batut la usa Beijingului pentru o salvare financiara; si Brazilia a depasit Marea Britanie in clubul G7 al economiilor mari.

Schimbarea ordinii economice mondiale nu este ceva nou, insa are loc intr-un ritm mai rapid decat se estimase, fiind accelerata de ceea ce analistii incep sa spuna ca ese criza democratiei occidentale.

Elita politica, prea stransa de cea financiara

Analistii considera ca este vorba si despre o chestiune de credibilitate guvernamentala a SUA si UE, provenind din impresia ca elita politica este prea strans legata de elita financiara, iar ciocnirea dintre ele a provocat haosul financiar din 2007 si 2008, si tot ce a urmat dupa aceea, impovarandu-l pe cetateanul obisnuit cu datorii publice uriase, taxe mai mari, programe de austeritate.

Lasati sa plateasca pentru ceea ce considera a fi greselile guvernantilor, votantii si-au pierdut increderea in guvern, asa ca paralizia politica s-a instalat in Occident.

In schimb, natiunile in curs de dezvoltare si-au modernizat institutiile si pietele, ajungand la rate de crestere de trei ori mai mari decat in vest. Pana in 2020, Centrul pentru Cercetare Economica si Afaceri din Londra estimeaza ca India si Rusia se vor alatura Chinei si Braziliei in G7, ajungand sa se numere printre cele mai mari economii din lume in ceea ce priveste PIB-ul, eliminand Marea Britanie si Franta. Doar SUA, Germania si Japonia vor mai ramane in G7, care a dominat ordinea internationala de la al doilea Razboi Mondial incoace.

Miscarea Tea Party si Occupy Wall Street din SUA, dar si manifestatiile din Europa, sunt expresia populara a acestei pierderi de incredere. Din punct de vedere institutional, pierderea de incredere se traduce intr-un Congres american blocat pe tema taxelor si cheltuielilor, desi ambele parti recunosc necesitatea.

In Europa, liderii se tarasc de la summit la summit, luand decizii partiale pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane si salvarea uniunii monetare. Insa, in cursul acestui proces, elita politica din Bruxelles pierde contactul cu baza sa democratica, ce este, la randul sau, nesigura ca doreste sa plateasca pretul necesar prin masuri dure de austeritate.

Guvernele din Grecia, Italia si Spania s-au prabusit sau au fost inlocuite la urne in 2011, iar 2012 aduce alegeri prezidentiale in SUA, Franta si Rusia.

Cel mai bun lucru care s-ar putea intampla in 2012 ar fi ca toata lumea sa reziste, SUA cu o crestere economica de 2%, comparat cu zero in eurozona. Cresterea globala, impulsionata de pietele emergente, va fi de aproximativ 3%. Pentru a sparge insa paralizia este nevoie de altceva - o noua viziune, care sa reechilibreze legatura dintre finante si politica, incepand cu sistemul bancar.

Desi democratiile occidentale au demonstrat ca sunt flexibile cand vine vorba de reformare in fata unor provocari grave, umbrele anilor '30 sunt tot mai pregnante. Pietele nu au nicio siguranta ca in 2012 poate aparea o conducere politica atat de puternica incat sa rezolve criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#criza economica mondiala, #solutii criza economica, #criza financiara, #criza SUA, #criza eurozona , #criza economica mondiala