Revenire economica? Ungaria, din nou la usa FMI

Miercuri, 25 August 2010, ora 08:13
3298 citiri
Revenire economica? Ungaria, din nou la usa FMI

Vestile economice din ultimele 24 de ore nu confirma scenariul unei reveniri economice mult asteptate. Ultimele statistici economice publicate in SUA arata o scadere dramatica a vanzarilor de locuinte, cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani.

Publicarea rezultatelor testului de stress aplicat bancilor europene a adaugat si mai multa volatilitate in zona euro.

Grecia pare incapabila sa depaseasca problemele generate de nivelul urias al datoriei publice, analistii declara inevitabila o restructurare a datoriei, cu toate consecintele asupra bancilor cu expunere semnificativa pe Grecia.

Ungaria, vecina noastra parea ca intrase pe un alt traseu decat Romania , dupa castigarea alegerilor de catre partidul Fidesz si numirea ca premier a domnului Victor Orban.

Domnul Orban este perceput cu un temperament similar cu cel al presedintelui Romaniei, cu care are o relatie de prietenie.

Ungaria, din nou la usa FMI

Una din primele masuri luate de catre noul guvern de la Budapesta a fost de a suspenda discutiile cu FMI si de a incerca sa se imprumute direct de pe pietele internationale.

Masura a fost privita ca o miscare agresiva, de imagine, care a generat nervozitate pe pietele de la Budapesta.

Ceva s-a schimbat intre timp

Potrivit Bloomberg, Ungaria intentioneze sa reia discutiile cu FMI pentru a inlatura perceptia negativa asupra monedei nationale si a starii finantelor publice.

Negocierile cu FMI, unul din principalii finantatori ai Ungariei, au fost suspendate in luna Iulie dupa ce fondul si -a exprimat dezacordul fata de programul economic al noului guvern de la Budapesta.

Exista o caracteristica comuna a oficialilor de la Budapesta si Bucuresti: ambele se lanseaza in declaratii de media, fara sa ia in calcul impactul acestora asupra perceptiei investitorilor de la bursa sau de pe pietele valutare.

La Budapesta, declaratia unui oficial potrivit caruia situatia finantelor publice ale Ungariei este similara cu cea din Grecia a condus la prabusirea monedei nationale cu aproximativ 6%.

Acum, se pare ca guvernul maghiar nu se sincronizeaza cu banca centrala, deoarece guvernatorul bancii centrale a declarat ca nu este la curent cu planurile guvernamentale de reluare a discutiilor cu FMI.

In plan intern, noul guvern a inceput campania schimbarilor din functie pe considerente politice, cele mai notorii schimbari fiind cea a reprezentantului Ungariei la comisia europeana si cea a reprezentantului la FMI.

Situatia finantelor publice din Ungaria s-a deteriorat de la instalarea guvernului Orban, nivelul datoriei publice situandu-se la aproape 90% din produsul intern brut.

Costul asigurarii riscului de tara al Ungariei a crescut cu aproape 40%. Moneda nationala s-a depreciat puternic fata de euro in sedinta de tranzactionare de marti.

Cu toate acestea, analistii bancii germane Commerzbank estimeaza ca economia ungara va creste cu 1 % in anul 2010, potrivit MTI-Eco News .

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Ungaria imprumut FMI, #revenire economica criza, #criza economica mondiala , #criza economica mondiala
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Seviciul datoriei externe reprezinta o piatra de moara legata de picioarele Ungariei. Costurile mari necesita noi imprumuturi si bancile cer randamente mari, peste 7,5% ceea ce este inrobitor. Programul FMI care cere la reduceri drastice de deficit