Unde ne ascundem de criza? Nicaieri: China, India si Brazilia, afectate si ele

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 15:14
3281 citiri
Unde ne ascundem de criza? Nicaieri: China, India si Brazilia, afectate si ele
Foto: AP

Economia globala se afla in cea mai proasta forma de la zilele intunecate ale anului 2009. Sase dintre tarile care folosesc moneda euro sunt in recesiune, iar economia Statelor Unite ale Americii se zbate din nou sa iasa din ghearele crizei.

"In plus, vedetele lumii in curs de dezvoltare - China, India si Brazilia - nu au cum sa dea o mana de ajutor. Si ele au incetinit", comenteaza agentia de presa AP, citata de Washington Post.

Sa-i obligam pe bogati sa salveze Europa?

Economiile din intreaga lume nu au fost niciodata atat de strans legate - ceea ce inseamna ca, atunci cand o regiune devine ma slaba din punct de vedere economic, si altele incetinesc odata cu ea.

Acesta este si motivul principal pentru care situatia din Europa afecteaza o serie intreaga de fabrici din China si de ce fabricile din China, la randul lor, cumpara mai putin fier din Brazilia. Totul este interconectat.

Ca efect al diminuarii activitatii economice la nivel mondial, Fondul Monetar International si-a redus prognoza de crestere economica globala pentru acest an la 3,5%, cel mai mic procent de la nivelul de 0,6%, in 2009. Iar scenariile expertilor in econonomie nu sunt mai optimiste: unii dintre ei cred ca economia globala va creste mai putin cu un punct procentual, mai exact, cu 2,5%.

Pentru moment, putini economisti prevad o alta recesiune globala. Bancile centrale din China, Marea Britanie, Brazilia, Coreea de Sud si din Europa au redus ratele dobanzilor in cursul lunii trecute pentru a incerca sa stimuleze economia. In acest timp, liderii europeni au inceput sa se concentreze mai mult pe promovarea cresterii economice, nu doar pe micsorarea datoriilor si pe reducerea bugetelor.

De exemplu, oamenii se asteapta ca Guvernul chinez sa faca tot ce ii sta in putina ca sa protejeze economia sa se deterioreze prea repede. Si, in ciuda unei viteze mai mici de dezvoltare, China si India sunt, in continuare, intr-o continua crestere la un nivel pe care Europa si America nu pot decat sa si-l imagineze.

Tari precum China au nevoie de o crestere economica rapida, astfel incat sa faca fata oamenilor care parasesc fermele si isi cauta de munca in marile orase. Cresterea economica a Chinei a scazut timp de opt semestre consecutiv. Este cea mai mare perioada de incetinire din 1992, potrivit unui cercetator din cadrul Guvernului, Yu Bin.

Insa China resimte, totodata, si situatia economica din Europa. Exporturile Chinei catre Italia au scazut cu 24% in luna iunie fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, exporturile catre Franta au scazut cu 5%, iar cele catre Germania cu aproape 4%. Europa cumpara, in total, 17% din exporturile Chinei.

Cum ideea centrala a ceea ce se intampla acum in lume din punct de vedere economic este "interconectarea", China este cel mai important partener comercial al Braziliei, care este a opta economie la nivel mondial. Astfel, cel mai probabil, Brazilia va avea o crestere economica de doar 1,8% in anul 2012, potrivit Federatiei Industriilor de la Sao Paolo.

Incetinirea avantului economic al Chinei a redus cererea de soia si de minereu de fier din Brazilia. Producatori brazilieni, cum ar fi Embraer, sunt afectati si de reducerea cererii din Europa.

Si India, a patra economie a lumii, are probleme din cauza crizelor economice la nivel mondial. Cresterea economica a Indiei a ajuns la o rata anuala de 5,3% in primele trei luni ale anului 2012, cea mai mica rata inregistrata de India in ultimii noua ani.

De-a lungul ultimelor doua decenii, India si-a consolidat pozitia de putere in ceea ce priveste serviciile. Astfel, conform unui economist de top la nivel mondial de la Capital Economics, Andrew Kenningham, probleme economice ale Indiei sunt, mai degraba, autoprovocate.

Cei de la AP isi incheie articolul cu un citat al directorului FMI, Christine Lagarde: "In lumea de astazi, atat de interconectata, nu ne mai putem permite sa ne uitam ce se intampla doar pana la granitele noastre nationale. Criza nu are granite, criza bate la toate usile noastre".

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza economica mondiala, #China India Brazilia criza, #Europa SUA afectate criza, #criza economica interconectare , #criza economica mondiala
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
Poza klok
klok
rank 1