Urmeaza o noua criza economica globala? Ce se intampla in lume si cum e afectata Romania

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 14:53
13396 citiri
Urmeaza o noua criza economica globala? Ce se intampla in lume si cum e afectata Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

In prima parte a anului 2016, economia mondiala a continuat evolutia puternic negativa inregistrata in 2015 si exista o probabilitate foarte mare ca situatia din ce in ce mai grava din China sa se extinda si sa avem din nou o criza economica globala de proportii.

"Un aspect foarte important este ca tensiunile nu mai sunt doar la nivelul pietelor financiare (burse, piata forex, etc.), ci se vad clar si in economia reala, urmand ca efectele sa fie simtite de toata lumea", avertizeaza Radu Ciofu, analist la Admiral Markets.

El arata ca unul dintre indicatorii care trimit primele indicii legate de activitatea economica internationala sunt cei ce masorara traficul maritim. "Cea mai mare parte a comertului cu bunuri se desfasoara pe rute maritime, asa ca traficul naval este un indicator foarte reprezentativ al activitatii economice. Plastic vorbind, traficul naval este "sangele economiei" - nu circula sange, nu exista activitate (economica) si nu se dezvolta nimic", explica analistul.

Prognoza sumbra pentru 2016: Vindeti tot! Petrolul va ajunge la 16 dolari pe baril, bursele se vor prabusi

Radu Ciofu arata ca indicele naval Harper Petersen&Co, care masoara nivelul traficului international, a avut o evolutie descendenta puternica incepand cu jumatatea anului 2015, cand s-a declansat criza din China. In toamna, datorita interventiilor autoritatilor de la Beijing, bursele de valori au avut o perioada de stabilitate, dar evolutia economiei reale a continuat sa fie puternic negativa, apropiindu-se la doar cateva puncte de minimul absolut inregistrat de acest indicator.

Care sunt implicatiile pentru Romania si cum ne va afecta?

Radu Ciofu considera ca pentru Romania exista doua implicatii principale ale inrautatirii economiei globale.

  • Un leu mai slab: In ultima perioada, guvernele Romaniei au crescut mult cheltuielile sociale si au redus taxele. Practic, cheltuim mai mult decat castigam, iar acest lucru poate genera crestere economica mai puternica, dar este riscant in perioada de criza, considera Radu Ciofu, deoarece prima "victima" e moneda.
  • Exporturi mai slabe: Primul sector economic afectat va fi cel al exporturilor. Toate firmele care exporta bunuri, chiar si in UE, vor simti o diminuare a cererii. In 2015 principalele cresteri in Romania au fost in constructii si in comertul cu amanuntul, sectoare care nu vor fi afectate in prima faza. "Asta inseamna ca, in Romania, criza va lovi intarziat si riscam repetarea situatiei din 2008-2009. Atunci, criza financiara s-a declansat la nivel global in 2008, insa Romania a simtit puternic efectele abia in 2009-2010", a avertizat analistul citat.

Cand vom resimti primele semne ale unei noi crize

Radu Ciofu considera ca primele semne ale unei noi crize - crestere somaj, scaderi salariale, reducere de activitate - ar putea fi simtite in Romania cel mai devreme in a doua parte a anului 2016.

"Din fericire, Romania nu are schimburi economice semnificative cu China si, din acest motiv, cred ca tara noastra nu va fi afectata semnificativ. Sunt convins ca vom simti efectele acestei noi crize globale, insa, in acest moment este foarte putin probabil ca situatia sa fie la fel de grava ca cea din 2009", a mai spus analistul.

"Baie de sange" pe burse

Bursele de pe pietele emergente au scazut, luni, la cel mai redus nivel din ultimii sase ani, iar monedele tarilor respective s-au depreciat pentru a saptea zi consecutiv, deoarece temerile privind perspectivele de crestere ale Chinei au determinat investitorii sa renunte la activele mai riscante.

"Baie de sange" pe burse din cauza Chinei: Actiunile ajung la minime istorice, monedele se depreciaza puternic

Datele publicate in acest weekend arata ca preturile productiei industriale in China au scazut pentru a 46-a luna consecutiv, alimentand speculatiile privind incetinirea brusca a cresterii economice.

"Datele dezamagitoare din China au creat si mai multe incertitudini si au sporit aversiunea fata de risc pe pietele bursiere si valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai multi investitori au dubii ca pietele financiare chineze se vor stabiliza curand. Tinand cont de volatilitatea pietelor financiare, cel mai bine este sa ramai pe margine si sa-ti pastrezi lichiditatile", a mentionat la inceputul saptamanii analistul Jonathan Ravelas de la BDO Unibank Inc. din Manila.

Efectele prabusirii burselor asiatice s-au resimtit si pe piata de capital din Romania, indicele BET deschizand, luni, in scadere cu aproape 1%. Vineri, acesta a inregistrat un recul de 2,29%.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#criza economica globala, #China criza economica, #Romania China efecte, #Romania criza , #criza economica mondiala
Comentarii