Vesti bune de la FMI: Economia mondiala iese din recesiune

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 23:15
2008 citiri
Vesti bune de la FMI: Economia mondiala iese din recesiune
Foto: Daylife

Economia mondiala pare sa iasa din criza, iar tarile ar trebui sa lucreze la planuri pentru diminuarea pachetelor de stimuli financiari, este de parere directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

Riscurile unei redresari fragile par sa se diminueze, avand in vedere ca mai multe economii dezvoltate, inclusiv Franta si Germania, deja au inceput sa inregistreze cresteri, iar economiile emergente isi revin mai rapid decat se estima, a declarat Strauss-Kahn, in cadrul unei conferinte in Berlin, relateaza AFP.

Seful FMI a avertizat, insa, ca problemele din sistemul financiar vor persista sau chiar se vor intensifica daca eforturile de a readuce bancile la un model sanatos de dezvoltare nu se vor finaliza.

El a adaugat ca o strategie de exit comuna, coordonata, ar putea fi chiar mai importanta decat reactia coordonata pentru iesirea din criza, care s-a desfasurat pana acum.

"O claritate mai mare in comunicarea politicilor de exit catre public este esentiala pentru sporirea increderii consumatorilor", a spus Strauss-Kahn.

Potrivit sefului FMI, redresarea globala va fi destul de lenta, iar rata somajului va continua sa creasca si in anul urmator.

"O redresare fara joburi este riscanta. Numarul mare de someri reprezinta costuri economice semnificative, de la scaderea cererii la o diminuare a cresterii potentiale", a spus Strauss-Kahn. "Consecintele sociale sunt chiar si mai ingrijoratoare", a adaugat el.

Reformele sunt prea lente

Fost ministru de Finante al Frantei, Strauss-Kahn, este de parere ca reformele pentru iesirea din criza nu se deruleaza destul de rapid pentru a raspunde problemelor puse de aceasta.

De asemenea, el a ridicat problema sistemului monetar international si a rolului dolarului american drept moneda de referinta la nivel mondial. Desi a declarat ca intelege punctul de vedere al unor analisti, ce au spus ca rolul dolarului a fost "subminat" de problemele financiare ale Statelor Unite, a adaugat ca, totusi, acesta moneda s-a apreciat in timpul crizei.

"Din punctul meu de vedere, acest lucru demonstreaza ca dolarul reprezinta o siguranta fara rival", a declarat seful FMI.

In ultimele luni, au existat discutii despre inlocuirea dolarului ca moneda de rezerva la nivel mondial, posibil cu DST (drepturile speciale de tragere), moneda FMI-ului.

"O alta posibilitate ar putea fi un sistem cu mai multe monede pentru rezerve, care sa includa si euro, yen-ul japonez si chiar renminbi-ul chinezesc", a propus Strauss-Kahn.

Referitor la rolul Fondului Monetar International, Strauss-Kahn a adaugat ca institutia, din care fac parte 186 de state, ar putea face mai mult pentru sprijinirea sistemului monetar international, sugerand ca resursele sale financiare ar putea fi majorate in continuare.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Dominique Strauss Kahn, #redresare economie mondiala, #Fondul Monetar International , #criza economica mondiala