Criza economica mondiala aduce femeile la putere

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 11:49
2748 citiri
Criza economica mondiala aduce femeile la putere

Economisti, analisti si jurnalisti americani au facut un studiu referitor la efectele diferite ale crizei economice asupra femeilor si barbatilor. Concluzia - femeile au reusit sa faca fata mai bine efectelor crizei.

Situatia este similara si in Europa si in SUA, dar si in Asia si America de Sud, astfel ca jurnalistii de la Newsweek , au numit actuala criza "recesiunea cu fata masculina". Acestia nu sunt primii care ajung la aceasta concluzie, iar termenul de "Mancession", prin care este definit fenomenul, a intrat in limbajul curent.

De ce sunt barbatii mai afectati de criza decat femeile?

Statisticile au aratat ca barbatii au constituit o cota parte mult mai mare in sectoarele economiei care au suferit cel mai mult de pe urma crizei. Un argument este faptul ca barbatii reprezinta doua treimi dintre cele 11 milioane de persoane care si-au pierdut locul de munca, incepand din 2007, in SUA,. Somajul din SUA afecteaza 9,9% printre barbati si 7,8% printre femei, iar situatia se va agrava, Newsweek sustinand ca in urmatorii cinci ani fiecare al 6-lea barbat american cu varste intre 25 si 54 de ani va fi somer, asta in timp ce in doua treimi dintre gospodariile americane femeile sunt deja singurul sustinatorul financiar al familiei.

Romancele si-au salvat familiile in criza

Statisticile din Uniunea Europeana arata ca femeile au ocupat 75 la suta dintre locurile de munca create din 2005 incoace, una din cauze fiind aceea ca in 90% din situatii femeile primesc un salariu mai mic decat barbatii pentru aceeasi munca si aceeasi pregatire. Mai mult, in domeniile care au rezistat si chiar s-au dezvoltat in ciuda crizei, majoritatea angajatilor sunt femei.

Ar mai fi avut loc criza, daca bancile erau conduse de femei?

In ultimii patru ani in SUA si in Europa absolventii de universitati sunt femei, cu 20% mai mult decat barbati. In Brazilia, Emiratele Arabe Unite si Rusia, procentul este si mai mare. Potrivit Newsweek, 86% dintre studentii din Rusia sunt femei cu varste intre 18 si 23 de ani.

Astazi, corporatiile incep sa constientizeze ca femeile sunt speranta lor, scrie Newsweek. Potrivit mai multor studii, companiile care au mai multe femei in consiliile lor directoare sunt mai prospere. Situatia se ragaseste si in politica, procentul femeilor care au intrat in Parlamente si al celor care sunt lideri a crescut vizibil in ultimii doi ani.

Femeia la putere, efect al crizei globale ,

In tarile in curs de dezvoltare, urmarile intaririi fortei economice a femeilor sunt cu precadere evidente, deoarece femeile reinvestec 90 la suta din veniturile lor in comunitate si familie, in timp ce barbatii - doar 30-40 la suta, subliniaza Newsweek, care concluzioneaza afirmand ca realitatile economice actuale sunt favorabile femeilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#femeile si criza economica, #femei de afaceri, #femei politica , #criza economica mondiala