Ziare.com

Crizele care stapanesc lumea - toate sunt legate intre ele

de Ana Ilie
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 19:21

   

Crizele care stapanesc lumea - toate sunt legate intre ele
Primavara araba, intensificarea crizei economice oocidentale, ascesiunea Tea Party in SUA, cresterea Chinei - toate acestea zguduie, intr-un fel sau altul, globul. Ce este mai socant este ca sunt toate legate intre ele.

Criza capitalismului, care a erupt in 2008 prin criza financiara globala, este liantul acestor evenimente, scrie Foreign Policy.

In timpul lungului boom economic, dintre anii 1980- 2008, au fost ignorate principiile economiei politice expuse de Adam Smith, Karl Marx si John Maynard Keynes.

Smith, vazut in general ca parintele capitalismului modern, era convins ca institutiile publice sunt esentiale pentru o economie de piata functionala. Marx este si el relevant azi - nu pentru predictiile privind prabusirea capitalismului, ci pentru analiza potrivit careia "contradictiile" intre capital si forta de munca conduc la crize politice si economice recurente si la conflict social. In fine, Keynes continua sa fie relevant pentru ca sustinea ca aparitia crizelor in capitalism nu trebuie sa insemne sfarsitul capitalismului.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Criza din 2008 a demonstrat ca afirmatiile conform carora stabilitatea pe termen lung si prosperitatea sunt asigurate de inflatie mica, piete libere si globalizare nu pot fi sustinute. Ultimul sfert de secol ne-a lasat mostenire cateva greutati: necesitatea de a reduce 25 de ani de datorii acumulate, pierderea capacitatii de a crea credite, locuinte si servicii financiare, principalele forte ale cresterii economice, cresterea inegalitatii si o revolta populista impotriva elitelor politice si financiare.

Din aceasta perspectiva, sustine sursa citata, multe din evenimentele din 2011 nu par chiar atat de disparate. Era, probabil, inevitabil ca cea mai slaba veriga a sistemului global sa cedeze - Orientul Mijlociu nu este vulnerabil doar pentru ca tarile de la Sahara la Arabia Saudita nu erau ancorate puternic in globalizarea industriala si financiara, ci numai prin regimurile autocratice, sustinute de petrol si Occident.

Declinul influentei americane a incurajat opozantii regimurilor acestea. Insa conditiile Primaverii arabe au existat dinainte de inceperea declinului Americii. Peste doua decenii, veniturile in Orientul Mijlociu au fost scazute si au stagnat, rata somajului a fost, in medie, de 25%.

Ultima picatura a reprezentat-o cresterea pretului la alimente si combustibil - o chestiune de care se fac vinovate economiile occidentale. Federal Reserve si alte banci centrale au raspuns crizei financiare prin adoptarea unor planuri de urgenta, care au insemnat aruncarea de mari cantitati de lichiditati pe piata, care au contribuit la cresterea preturilor la alimente pe plan global.

Consecintele crizei in capitalismul occidental are repercursiuni si asupra Chinei, cel mai mare beneficiar al ordinii politice si economice anterioara crizei. Revoltele populare au ramas, deocamdata, in China, la nivele care pot fi rezolvate de autoritati. Cu toate acestea, probleme mai mari, care tin de stabilitatea economica si legitimitatea politica, ameninta China.

Modelul capitalist chinez a livrat un succes economic fara precendent in ultimul sfert de secol, insa in zilele noastre este un model care are mari hibe. Scaderea cererii in occident a dus la probleme in exporturile Chinei in 2008 si 2009. Mii de fabrici s-au inchis si 20 de milioane de muncitori au fost fortati sa se intoarca acasa, in regiunile rurale.

China si-a revenit rapid, datorita unui plan de salvare echivalent cu 14% din PIB si datorita revenirii economice globale de anul trecut, insa exportatorii se confrunta cu o lume diferita, dominata de consum anemic in Vest si crestere prea slaba.

Mai mult, explozia de credite din 2008 si cresterea nesustenabila in investitii si imobiliare au semanat semintele cresterii inflatiei. Instabilitatea care va urma va "dormita" probabil pana dupa schimbarea conducerii Partidului Comunist, in 2012, insa economia incetineste deja, ajungand la o crestere de 8%.

Fara un raspuns adecvat si cat mai rapid, aceste tendinte ii vor da dreptate in cele din urma lui Marx, care a spus ca boom-urile de investiii, endemice capitalismului, sfarsesc in supraproductie si subconsum, apoi in conflicte sociale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3288 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cred ca e ora de muls caprele

de aia inca nu a parut comentariul pertinent a lui rw

 

"Holiness is in right action, and courage on behalf of those

... who cannot defend themselves" (Hospitaler Knight --Anno Deii 1185)
Aaron RUSSO about The New World Order and N. Rockefeller (10 minutes):
http://www.youtube.com/watch?v=7nD7dbkkBIA
"Why of course the people don't want war ... But after all it is the leaders of the country who determine the policy, and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship ... Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is to tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same in any country."
- Hermann Goering, Nazi leader.
Myke Prysner, American soldier: "Our real enemy is not the ones living in a distant land whose names or policies we don't understand; The real enemy is a system that wages war when it's profitable, the CEOs who lay us off our jobs... " -
"Our race is the Master Race. We are divine gods on this planet. We are as different from the inferior races as they are from insects. In fact, compared to our race, other races are beasts and animals, cattle at best. Other races are considered as human excrement. Our destiny is to rule over the inferior races. Our earthly kingdom will be ruled by our leader with a rod of iron. The masses will lick our feet and serve us as our slaves."
Menachem Begin Israeli Prime Minister 1977-1983

probabil si are dreptate evreul

oamenii chiar sunt doar niste bestii, alta explicatie nu exista pt intreaga lor istorie.

va rog nu exagerati

elena udrea si cu boc ne-au promis ca Romania va ride in fata noii crize mondiale care vine...sa zicem mersi pentru eficienta si patriorismul lor ...

omul e singura specie

care-si distruge mediul in care traieste si consecintele nu se lasa asteptate clima e data peste cap din cauza poluari omul a eliberat in 100 de ani cantitatea de carbon pe care natura a filtrato in milioane de ani , oricum specia e pe calea descendenta cine viseaza colonizarea altor planete se insala punctul non retur a fost depasit de mult cei mai optimisti vitorologi dau cel mult inca 1000 de ani .

:)

:) dormiti copii dormiti :)

 

ma iyreb la modul cel mai serios

ce smecherie mare ai facut tu ca sa ma scapi de lagar ?
(amice boala de care suferi se numeste schizofrenie) dute la un psihiatru pentru ca incepi sa confunzi lumea ta ireala ca cea adevarata ai nevoie de ajutor daca telul vieti tale e sa ajungi rankuser 5 e si mai grav vrei prea putin de la viata ,o sati sfirsesti zilele nasol te compatimesc.

pertinent? :) ma magulesti?

dar ai dreptate, adevarul intotdeauna e pertinent, deoarece oamenii de obicei prefera sa doarma, de asta intotdeauna majoritatea sa supus voluntar oricarei dictaturi. Cei ca tine sau cam inselat in toate predictiile si totusi ridiculizati e altii :), cam ironic, nu crezi? Daca nu ar fi oameni ca mine, de mult ati fi fost in lagare.

 

scuze

am uitat sa pun ghilimelele

Parc' o mai zas unu' "că concentrarea" bogătailor in ma'ni tăt mai

putane fase nu nu's' ce problieme... Scie sineva cat mai au amu in proprietate băncile si societătile de asigurare-reasigurare din bunurile imobiliare si mobiliare mondiale, că prin anii '80-'90 aveu in jur de 70%? Tătă discutia de mai sus priveste o singură criză: cea de cate 5, repetabilă la fiecare 80 ani, cel putin de la aparitia bancnotei Europene in 1608.

 

Ashé ii cum dzashi m.at.ale, cu crizele astea "inevitabile"...

'Cine controleaza volumul banilor din tara noastra este stapanul absolut al industriei si comertului _ si cand vei realiza ca intregul sistem este foarte usor de controlat intr-un fel sau altul de cativa oameni din top, nu va fi nevoie sa ti se spuna cum perioadele de inflatie si depresie apar.'
-- James A. Garfield ~ assassinated president of the United States 1864

'Pana cand controlul emiterii de moneda si acordarea creditelor nu va fi acordat guvernului si recunoscut ca fiind cea mai evidenta si sacra responsabilitate, toata vorbaria despre suveranitatea parlamentului si democratiei este inutila _ Odata ce partile care controleaza creditarea unei natiuni ajung la putere, nu mai are impotanta cine face legile … Camataria odata instituita, va ruina orice natiune.'
-~ William Lyon Mackenzie ~ King Prime Minister of Canada, cel care a nationalizat Bank of Canada 1858


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor