Ziare.com

Cum poate fi evitata o noua recesiune?

de Teodora Bodeanu
Vineri, 18 Iunie 2010, ora 07:02

   

Cum poate fi evitata o noua recesiune?
Dezbaterea despre cand si cum ar trebui sa se renunte la pachetele de sprijin financiar care ne-au salvat de la intrarea intr-o noua Mare Depresiune continua, Germania si Banca Centrala Europeana insistand asupra masurilor de austeritate, in timp ce SUA isi face griji din cauza riscurilor aduse de consolidarea fiscala.

Adevarul este ca, orice ar face, economia ar putea suferi, sustine economistul Nouriel Roubini, unul dintre putinii care a prevazut criza economica.

Astfel, daca retrag sprijinul financiar prea devreme, cand economia este inca slabita, exista riscul recaderii in recesiune si deflatie. Desi masurile de austeritate sunt necesare in tarile cu deficite mari si datorii, majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor guvernamentale ar putea accentua criza.

Pe de alta parte, daca pachetele de stimuli financiari sunt mentinute prea mult timp, deficitele fiscale ar putea conduce la o criza a datoriilor publice. Iar, daca aceste deficite sunt monetizate, inflatia mare ar putea forta majorarea ratelor de dobanda si ar sufoca redresarea economica, explica Roubini, intr-un comentariu pentru Project Syndicate.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Una dintre principalele probleme este faptul ca, in ultimul deceniu, Statele Unite si alte tari cu deficit bugetar, inclusiv Marea Britanie, Spania, Grecia, Portugalia, Irlanda, Islanda, Dubai si Australia, au fost, in primul rand, consumatori: au cheltuit mai mult decat au castigat, avand deficite de cont curent mari.

Intre timp, economiile emergente din Asia, in special China, impreuna cu Japonia, Germania si alte cateva state, au fost, in primul rand, producatori, cheltuind mai putin decat au castigat si avand surplusuri de cont curent.

Acum, tarile care au cheltuit prea mult au inceput sa faca reduceri si sa importe mai putin, pentru a-si diminua deficitele. Insa, daca tarile cu surplus nu vor compensa prin economisirea unor sume mai mici si cheltuieli mai mari, productia excesiva va trebui sa faca fata lipsei cererii, ceea ce va conduce la o alta criza.

Cresterea sustenabila necesita ajustari fine

Cum s-ar putea rezolva aceasta problema? In tarile in care austeritatea fiscala este necesara, politica monetara ar trebui sa fie mai ingaduitoare, pentru a compensa efectele recesioniste si deflationiste. In general, ar trebui mentinute ratele dobanzii de politica monetara aproape de zero in cele mai avansate economii, pentru a sprijini redresarea economica, sustine Roubini.

In al doilea rand, SUA, Marea Britanie si Japonia ar trebui sa-si mentina programele de stimuli financiari, dar, in acelasi timp, sa faca planuri credibile pentru consolidarea fiscala, pe care sa le implementeze pe termen mediu.

Apoi, tari cu surplus, precum China, cele din Asia emergenta, Japonia si Germania, ar trebui sa implementeze masuri prin care sa reduca economiile si surplusurile de cont curent.

China ar trebui sa aiba reforme pentru a reduce nevoia pentru economii si sa permita monedei sa se aprecieze. Germania ar trebui sa-si mentina pachetul de stimuli financiari pana in 2011, nu sa inceapa masurile de austeritate acum, iar Japonia ar trebui sa stimuleze consumul.

De asemenea, Banca Centrala Europeana ar trebui sa urmeze o politica monetara mai ingaduitoare, pentru a permite monedei euro sa se deprecieze si mai mult, pentru ca zona euro sa-si recastige competitivitatea.

Potrivit lui Roubini, desi este necesara impunerea ridicarii nivelului de capitalizare pentru institutiile financiare, acest lucru trebuie sa se faca gradual, pentru a preveni o inrautatire a pietei creditarii.

In plus, tari precum Grecia, care se afla in pragul insolventei, ar trebui restructurate pentru a se preveni o contractie severa a cheltuielilor.

In cele din urma, Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii multilaterale ar trebui sa fie "creditori de ultima instanta", pentru a preveni recesiuni legate de deflatie.

Esecul in a implementa astfel de masuri, ce ar sustine cererea la nivel global, ar putea conduce la o noua recesiune foarte pericoloasa in economiile avansate, provocand o scadere masiva a cresterii in pietele emergente, a caror redresare a fost, pana in prezent, mai robusta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1392 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Simplu:

cat mai putin activitati speculative, in care banul este folosit sa faca bani, in loc sa fie pus - asa cum ar fi normal - sa faca productie.
Cat mai putine credite fara acoperire serioasa menite doar sa umple buzunarele bancherilor cu dobanzi, cat mai putine pomeni, cat mai putine programe de tipul "prima...", "rabla", "izolarea" (oamenii trebuie sa poata plati orice serviciu sau produs, iar pe de alta parte productia trebuie sa se aseze natural pe ceea ce se cere, nu pe tot felul de gaselnice comerciale), efective bugetare reorganizate si optimizate, pensii de stat corelate cu bugetele care pot fi stranse si insanatosire economica in mediul real-productiv, nu din afaceri cu statul la preturi care sfideaza bunul simt.

 

:))

Oamenii chiar cred ca vor salva ceva? Criza din 1929 s-a adancit deoarece au fost intreprinse aceleasi masuri ca si azi, si totul a intrat in colaps atunci murind milioane de foame. Problema de azi este ca datoriile sunt uluitor de mari fata de atunci si problema principala este ca daca atunci 90 % din populatie erau agricultori sustinandu-se singuri (mancare) azi proportia e invers. Iti dai seama ce va fi cand mancarea se va termina sau nu vor fi bani pt cei de la oras? Vor invada naibii imprejurimile precum niste lacuste distrugand totul.

 

Solutii in Vreme de Criza a Economiei Mondiale. Vremuri Noi, Principii Noi sau...Colaps si Haos Social ? Ne trebuie Garantii, Rezultate si Nu Presupuneri

Sincer, la cit de necoordonata este economia mondiala si chiar si cea din Uniunea Europeana, am niste indoieli (care sint foarte mari) ca aceste sugestii (daca sint exact cele potrivite), au sanse reale sa salveze omenirea de la colaps economic. Practic ceea ce ni se ofera ca solutie, este un "plan" sau mai bine zis o idee a unui plan care !!!! IN IPOTEZA CA E CEL BUN si IN IPOTEZA CA VA FI APLICAT INTOCMAI, va scoate castanele din foc.

Aceste minunat plan cu minunatele sale ipoteze (pe care nu le sustin sau infirm) este, doar o SPERANTA care Alimenteaza Imaginea celui care il propune si care la modu Concret si mai ales Global, are sanse Minime sa fie pus in practica si asta nu pentru ca n-ar fi bun, ci pentru ca, NU CRED ca se poate realiza o Coordonare Suficient de Buna la nivel Mondial pentru a putea fi aplicat. Nu s-a reusit implementarea de planuri mai simple. Acest plan nu este Impus de cineva ci doar Propus (deci nimeni nu e obligat sa-l respecte). Ar trebui mai intii inteles si apoi, adoptat si apoi aplicat/impus/executat. Vise frumoase de adormit oamenii creduli.

Sa coborim cu picioarele pe pamint.

Din punctul meu de vedere mecanismele economice dupa care functioneaza economiile nationale acum (deci si economia mondiala care este suma acestor economii nationale), trebuie Cu Totul Regindite, de asa maniera pentru ca Speratul si Presupunerile sa nu mai faca parte din algoritmul economic al omenirii. Nu ne putem permite sa ne jucam cu soarta a miliarde de oameni, doar de dragul unor principii economice care, dupa cum se vede ne duc incet dar sigur inspre sapa de lemn si care NU OFEERA Nici o Perspectiva Pozitiva mai grozava decit pure Sperante care se pot Spulbera Bine-Mersi. In cazul in care aceste sperante ar fi finalmente spulberate noi ce facem ? Ne intoarcem in epoca de fierului, la munca cimpului cu mijloace rudimentare ca sa nu murim de foame ? Economia trebuie sa fie o stiinta exacta si evolutia ei predictibila. Experiente facem pe pielea noastra. Ne jucam cu focul cu economia actuala asa cum e organizata acum si focul se extinde si o sa ne prajim zdravan. Ceea ce se face acum, este frectie la un picior de lemn. Mecanismele economice trebuie regindite. Pentru unii pare prea mult. Mie imi pare ABSOLUT NECESAR. Consecintele, ni le asumam.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor