De la cititori: Crize vechi si noi (II)

Vineri, 13 August 2010, ora 22:32
774 citiri
De la cititori: Crize vechi si noi (II)
foto: wigwags.wordpress.com

Secolul 19 a marcat inceperea industrilizarii la scara globala. Pentru economie au inceput sa apara noi oportunitati, iar bancile au inceput sa dea credite consistente.

Boom-ul economic si-a atins apogeul, in jurul anului 1850. Multe, dintre proiectele investitorilor, au fost finantate fara o analiza pragmatica si atenta, arata dw-world.de .

De la cititori: Crize vechi si noi (I)

Cel mai des, investitille se dovedeau mai mari decat castigurile estimate. Atunci cand, in anul 1857 filiala new-yorkeza a "Ohio Life Insurance" si "Trust Company" si-au anuntat falimentul din cauza afacerilor speculative, raul s-a abatut asupra tuturor.

Bancile din New York au devenit panicarde si au cerut returnarea imediata a tuturor creditelor. Populatia, care se astepta la un colaps al economiei americane, a reactionat in acelasi mod, dand in judecata bancile pentru a-si retrage cererile.

Cu o viteza record, criza bancara din SUA s-a propagat catre Europa, Asia si America de Sud. Prima criza finaciara globala a dainuit pana in anul 1858.

In jurul anului 1860, barometrul economic arata semne de ascensiune. A fost boom-ul infintarii de noi companii. Numai in Prusia, din 1871 pana in 1873, au fost infiintate fabrici si firme al caror numar depasea pe cel al companiilor infintate in decurs de 70 de ani .

Au aparut fonduri de investitii si banci. Acestea au finantat cu credite infintarea de noi companii, dar si afaceri speculative.

Balonul s-a spart in mai 1873, odata cu prabusirea cursurilor bursei vieneze. Falimentul prestigioasei banci americane "Jay Cook&Company" a lovit inca o data in economia mondiala.

Bursele au cazut, rand pe rand, iar companiile si-au anuntat falimetul. Urmarile acestei crize s-au resimtit pana in jurul anului 1890.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza banci, #criza SUA, #criza faliment boom, #faliment banci , #criza economica mondiala