Destramarea zonei euro, posibila? Se pare ca da (Video)

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 16:31
3670 citiri
Destramarea zonei euro, posibila? Se pare ca da (Video)
Foto: Arhiva

Problemele din Irlanda, Portugalia si Spania dau nastere la noi semne de intrebare privind viitorul Uniunii.

Problemele financiare se extind din Irlanda in Portugalia si apoi in Spania, fortand liderii europeni sa termine fondul de 1.000 de miliarde de euro, creat acum jumatate de an, pentru a-si apara ambitiosul proiect, o singura valuta, arata MSNBC.

La o simpla privire, la cele 16 natiuni din zona euro se observa cum sprijinul popular incepe sa dispara, in timp ce contribuabilii germani se razvratesc impotriva pachetelor de ajutor financiar, iar masurile de austeritate aplicate statelor de la periferia blocului provoaca nemultumiri in randul populatiei care tinde sa cedeze in curand.

Intr-un final, unul sau mai multe state vor decide ca s-au saturat si se vor desprinde sau vor fi fortate sa iasa afara din Uniune, reintroducand valutele nationale, pe care le-au folosit inainte de a-si lega destinul de indrazneata uniune economica si monetara a Europei.

De neimaginat acum doua saptamani, tot mai multi experti incep sa creada ca versiunea de cosmar a acestui scenariu poate deveni realitate pentru zona euro, daca politicienii nu vor reusi sa se uneasca in spatele unei strategii mai eficiente pentru salvarea monedei euro si sa linisteasca ingrijorarile investitorilor privind dezechilibrele financiare si economice.

Pana acum, aceste predictii sumbre au venit in mare parte din partea scepticilor anglo-saxoni, unii dintre ei vazand acest bloc si politica sa monetara ca fiind o greseala grava inca de la inceput.

In timpul verii, economistul britanic Cristopher Smallwood, de la firma de consultanta Capital Economics, a scris un raport de 20 de pagini intitulat "De ce euro trebuie sa se destrame", iar economistul american, Nouriel Roubini, cunoscut si sub numele de Dr. Doom, a prezis ca membrii Uniunii vor fi fortati sa abandoneze ideea unei monezi unice.

Dar, in timp ce al doilea val al crizei datoriilor se apropie cu viteza, inghitind Irlanda si presand Portugalia si Spania, apare un nou grup de sceptici, care cred ca zonei euro ii va fi foarte greu sa-si pastreze actuala forma.

Unii academicieni au contestat legalitatea participarii Germaniei la salvarea Greciei, la Curtea Constitutionala Federala. Daca vor castiga, impactul asupra euro va fi devastator.

Altii vad un pericol intre diferentele dintre nucleul stabil al Europei si cel al statelor indatorate, fapt care ar putea duce la scindarea blocului in doua parti, "Euro de Nord" si "Euro de Sud". Altii cred ca Germania ar putea elimina verigile slabe ale UE, precum Grecia, despre care crede ca nu trebuia sa i se dea voie sa se alature zonei euro.

"Nu cred ca vom vedea o destramare a zonei euro si Germania sa se intoarca la marca germana, dar ce am putea vedea ar fi o zona euro mai omogena eliberata de verigile slabe", spus Dominico Lombardi, fost membru al consiliului executiv al FMI, in prezent presedintele Institutului Oxford pentru Politica Economica.

Totusi aceste voci inca reprezinta minoritatea si putini dintre sceptici sunt convinsi ca zona euro s-ar putea destrama in viitorul apropiat. Observatorii si politicienii insarcinati cu protejarea euro elimina ipoteza unei destramari. Acestia citeaza uriasa investitie emotionala si economica in acest proiect, vointa politica din spatele ei, durerea, complexitatea si umilinta pe care o iesire le vor aduce.

Ei mai evidentiaza o rezistenta a euro, care a pierdut aproximativ sase procente fata de dolarul american in ultimele trei saptamani, ramanand totusi o valuta puternica, stabila din punct de vedere istoric.

Presedintele Bundesbank, Axel Weber, a spus, miercuri, ca nu "exista cale de intoarcere" din euro, asigurand audienta franceza ca politicienii vor veni cu mai multi bani daca cele 1.000 de miliarde de euro nu vor fi suficiente.

"Eu cred ca, pentru cativa ani de acum, politicienii vor face tot ce pot pentru a salva euro", a spus Katinka Barysch, directorul adjunct la Centrul European pentru Reforma.

Totusi, daca recentele turbulente au demonstrat ceva, a fost ca masurile de austeritate nu vor multumi investitorii pentru mult timp si nici nu le va schimba viziunea lor cum ca blocul economic este defect din cauza diferentei de competitivitate pe care doar o uniune fiscala mai stransa o poate rezolva.

Germania a insistat ca tarile de la periferia euro sa aplice masuri de scadere a salariilor si reforme structurale dureroase, pentru a creste productivitatea si a fi la acelasi nivel cu modelul sau economic.

Grecii, irlandezii si portughezii accepta pentru moment aceste masuri, dar scepticii se ingrijoreaza ca in anii ce vor urma aceasta strategie se va dovedi a fi gresita, iar dezechilibrele din bloc vor reaparea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#zona euro destramare, #criza financiara Europa, #Irlanda Portugalia Spania datorii colaps , #criza economica mondiala